L'Agència Catalana de Consum pren mostres de 22 productes per analitzar traces de cavall

Caballo en la provincia de Salamanca
EUROPA PRESS
Actualizado 07/05/2013 16:39:27 CET

BARCELONA, 7 May. (EUROPA PRESS) -

L'Agència Catalana del Consum (ACC) ha iniciat d'ofici actuacions inspectores de control de mercat dels productes comercialitzats a Catalunya després de conèixer-se possibles fraus en la composició d'alguns preparats carnis en els que s'havien trobat traces de cavall, pel que ha pres mostres de 22 productes i ha controlat l'etiquetatge, la presentació i publicitat de 54 articles.

Així consta en una pregunta parlamentària dels diputats socialistes Alicia Romero, Àngel Ros i Marina Geli resposta pel conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, publicada en el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC) i recollida per Europa Press.

L'ACC va decidir actuar d'ofici perquè considera que el fet que els productes carnis incloguin traces de cavall "pot constituir un frau als interessos econòmics dels consumidors, a més de ser un engany evident per als compradors d'aquests productes".

En concret, s'ha controlat l'etiquetatge, la presentació i publicitat de 54 productes envasaments i disposats per a la seva venda al públic a Catalunya, i s'ha aplicat un protocol de control dels requisits mínims legals que han de constar en els aliments d'aquesta categoria.

També s'han agafat mostres de 22 preparats carnis presos d'hipermercats i petits comerços per al seu anàlisi en laboratori amb l'objectiu de detectar l'ADN de cavall i la seva quantificació.

De les 22 mostres, 17 s'han enviat a la laboratori IRTApplus, i les cinc restants s'han portat al Centre d'Investigació i Control de la Qualitat en el marc de les actuacions coordinades per l'Institut Nacional de Consum.

LÍMIT SUPERIOR A L'1%

En els casos en els quals la primera analítica ha donat positiu en carn de cavall s'ha realitzat una anàlisi quantitativa per detectar el percentatge per diferenciar una traça, el que es podria atribuir a falta d'higiene, d'un frau en els casos en els quals el percentatge superi l'1%.

L'ACC ha demanat a les empreses els productes de les quals han superat aquest 1% que retirin immediatament els articles i informin als clients, i alhora se'ls ha requerit la documentació acreditativa de l'origen de la carn, la identitat del fabricant, el llistat de clients i establiments on s'ha distribuït el producte, el nombre d'unitats venudes i el d'unitats retirades del mercat.

Per a aquests casos que superin l'1%, proposarà l'obertura d'expedients administratius sancionadors per frau als interessos econòmics dels consumidors, i per als casos inferiors al 0,1%, a l'evidenciar falta d'higiene, es farà un requeriment a les empreses perquè millorin els seus autocontrols.

Pel que fa als incompliments en matèria d'etiquetatge, s'enviarà un requeriment d'adequació normativa a les empreses que infringeixen la regulació i, si passat un temps per a la seva correcció, es persisteix en aquesta infracció, s'obrirà un expedient administratiu sancionador.

Europa Press Comunicados Empresas