Les cooperatives ofereixen atencions a ancians en zones rurals

Ganado vacuno
EUROPA PRESS
Actualizado 09/11/2011 17:37:19 CET

LLEIDA, 9 Nov. (EUROPA PRESS) -

La Federació de Cooperatives Agràries coordina un projecte que pretén oferir, des de les cooperatives, atenció a les persones grans a les seves pròpies llars per fer front al sobreenvelliment i generar ocupació als pobles.

L'organització ha clausurat aquest dimecres a Lleida el projecte Social Coop, en què porta treballant més d'un any per diagnosticar les necessitats dels territoris rurals en l'àmbit d'atenció a les persones i valorar la possible implantació de serveis des de les cooperatives agràries potenciant l'ocupació de les dones.

Construir geriàtrics, prestar serveis de neteja i càtering, i convertir l'activitat agrícola en terapèutica són algunes de les propostes que la Federació proposa valorar a les cooperatives.

Dels resultats del projecte es desprèn que la dinàmica d'envelliment de la població rural, que segueix de manera accentuada en determinades zones, i el canvi de paradigma que comporta la crisi fan que les cooperatives agràries siguin actors idonis en fer possible la col·laboració públic-privada necessària per dotar les zones rurals dels serveis socials adequats a la seva especificitat i realitat locals.

En funció de l'estructura de la pròpia cooperativa, a més de donar sortida a les necessitats dels seus propis socis, pot oferir un servei important a la zona geogràfica d'influència de la cooperativa i, al mateix temps, oferir oportunitats de feina a les dones.

Aquest últim factor és també estratègic, mentre que l'ocupació de les dones afavoreix l'arrelament de la població i el rejoveniment de les zones rurals.

Les cooperatives que ja s'han interessat per la possibilitat de treballar en l'atenció a les persones són el Celler Cooperatiu de Gandesa, la Cooperativa Agrària d'Alcarràs i la Cooperativa Agrària del Camp d'Ivars d'Urgell.

En el cas de la d'Alcarràs, el plantejament inclou únicament atenció als seus propis socis; la d'Ivars, en canvi, estudia l'atenció a la tercera edat a la seva zona, socis o no.

La Federació de Cooperatives agràries pretén crear i desenvolupar una prova pilot a través del cooperativisme agrari, que revitalitzi i diversifiqui l'economia rural, cobrint necessitats socials i generant ocupació.

La iniciativa té el suport del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, i és un projecte pilot en el marc de la Xarxa Rural Nacional del Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí.

També particpen les federacions de cooperatives agràries de la Comunitat Valenciana, l'Aragó, Astúries, Galícia i Extremadura.

Europa Press Comunicados Empresas