El valor intangible de l'activitat agropecuària suposa un 3,75% del PIB català, segons un informe

Tractor en viñedos
EP/ASCOMUNICACION
Actualizado 16/03/2011 15:49:31 CET

BARCELONA, 16 Mar. (EUROPA PRESS) -

El valor de les funcions socials i ambientals dels sectors de l'agricultura, la ramaderia, la pesca i forestal suposa un 3,75% del PIB català amb un valor de 7.485 milions d'euros, segons l'informe 'El valor ocult de l'activitat agropecuària a Catalunya', impulsat per la Fundació del Món Rural.

Aquesta xifra està per sobre del valor de mercat que té l'activitat econòmica directa i indirecta derivada de la producció agrària i forestal de Catalunya i que supera els 5.495 milions d'euros, fet que suposa un 2,75% del PIB.

L'informe analitza les externalitats positives --vinculades a la conservació del patrimoni natural, el foment de la biodiversitat i la mitigació del canvi climàtic-- i negatives --relacionades amb la sobreexplotació i la contaminació dels aqüífers--, que no tenen assignat un preu de mercat, i que es valoren en 8.241 i 756 milions d'euros, respectivament.

El director general de Desenvolupament Rural de la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Jordi Sala, ha recordat que la Generalitat ha presentat una esmena a la proposta de la reforma de la Política Agrària Comuna (PAC) per introduir el concepte de compensació de l'esforç i el treball mediambiental dels productors.

Així, ha apostat per trobar mecanismes compensatoris per al sector, i alhora ha sostingut que la caiguda constant de les rendes del món agrari els últims anys, així com l'encariment de les matèries primes i la despesa energètica, fan perillar les explotacions agràries amb el risc de despoblament rural que això suposa.

Europa Press Comunicados Empresas