El director de Mossos defensa els sometents perquè "la seguretat concerneix tota la societat"

Director De Los Mossos D'esquadra Manel Prat
EUROPA PRESS
Actualizado 24/02/2012 18:45:51 CET

Assegura que els pagesos que patrullen saben com actuar i no van armats

BARCELONA, 24 Feb. (EUROPA PRESS) -

El director general dels Mossos d'Esquadra, Manel Prat, ha defensat les patrulles de vigilància de pagesos a les zones rurals com les que s'han creat a Lleida, conegudes com a sometents, perquè "la responsabilitat de la seguretat concerneix tota la societat i no només els cossos i forces de seguretat".

En una entrevista d'Europa Press, Prat ha assegurat que els pagesos, malgrat que no tenen formació específica en seguretat, han rebut instruccions, saben com actuar, no van armats i queda clar que l'ús de la força és exclusiu dels cossos policials.

Preguntat sobre si creu que els pagesos poden assumir rols policials, ha posat èmfasi que el sistema "està coordinat" i els pagesos que participen en les patrulles coneixen quin ha de ser el seu rol i els canals de comunicació a través dels quals han de donar l'alarma.

A més, el director de Mossos ha avisat que si algun pagès s'excedeix al patrullar, fa ús d'armes o es pren la justícia pel seu compte, actuaran en conseqüència.

Sobre la possibilitat que aquestes patrulles poguessin estendre's a l'àmbit urbà i si ho permetrien, ha asseverat: "No crec que pugui haver, no m'ho he plantejat", perquè són més pròpies d'un entorn aïllat, amb grans extensions de terreny.

Prat ha indicat que ja hi ha molts sectors econòmics que treballen en aquesta línia, com per exemple les joieries, els bancs, els taxistes i l'àmbit del joc, i en definitiva, creu que "la gent té dret a autoprotegir les seves propietats privades".

"Si els ciutadans tenen la percepció que la seguretat segueix sent preocupant hem de mirar com fer-ho millor entre tots i, per tant, la seva col·laboració és més que benvinguda", ha argumentat Prat, que ha afegit que no entén on està l'inconvenient.

Ha insistit que les característiques del món rural són específiques perquè "la població està molt difusa, són àmbits per naturalesa poc vigilats, amb poca llum, fàcilment accessibles i, per tant, difícils de controlar. Nosaltres no podem posar un policia darrere de cada pomera".

EL PLA L'IDEEN MOSSOS

Ha negat que existeixi una divisió a la cúpula dels Mossos respecte a aquesta iniciativa i ha recordat que el pla operatiu (POE) del món rural preveu aquesta possibilitat i està dissenyat per policies.

"Qui decideix com ha de ser el POE del Món Rural són els propis policies i qui ho redacta són els tècnics i especialistes en seguretat, i és on s'aborda la coordinació amb Agents Rurals, pagesos, cooperatives i sindicats", ha puntualitzat.

Prat ha recordat que aquest pla operatiu es va impulsar en percebre un increment de la inseguretat en aquestes zones i té "com element clau tenir la col·laboració i la participació ciutadana per ser molt més efectius".

Ha recordat que des que es va posar en marxa el pla, l'abril passat, han incrementat els dispositius de seguretat, els controls de passada i les reunions de proximitat amb els pagesos per donar-los consells sobre com preservar les seves propietats privades, a més de reduir els robatoris de manera "molt significativa".

Europa Press Comunicados Empresas