As vendas de Ternera Gallega creceron un 8% en 2014 e a facturación aumentou un 9,5%

Resultados anuales Ternera Gallega 2014
EUROPA PRESS
Actualizado: viernes, 27 febrero 2015 15:29

A indicación xeográfica considera que o pasado foi un "bo ano" e marca a internacionalización como reto de 2015

SANTIAGO DE COMPOSTELA, 27 Feb. (EUROPA PRESS) -

As vendas de carne da Indicación Xeográfica Protexida Ternera Gallega creceron un 8 por cento en 2014 con respecto ao ano anterior, mentres que a cifra de negocio en primeira venda aumentou un 9,5 por cento neste período, en parte polo incremento dos prezos.

O presidente da IXP Ternera Gallega, Jesús González Vázquez, presentou este venres as cifras correspondentes ao Informe de Actividade de 2014, un "bo ano" para a indicación xeográfica, que viron crecer todos os seus indicadores por enriba do catro por cento en termos interanuais e un 9 por cento con respecto aos últimos cinco anos.

Durante o ano 2014 permaneceron con actividade 7.670 explotacións inscritas na IXP, unha cifra lixeiramente superior ás 7.375 do ano anterior e un 4 por cento por enriba do último quinquenio. Así mesmo, tamén se mantiveron inscritas 82 industrias, entre matadoiros, salas de despezamento e comerciais cárnicas.

En canto ás cifras ás que Jesús González deu unha maior relevancia, o pasado ano a IXP rexistrou 120.447 tenreiros, un 4,6 por cento máis que en 2013. En presidente de Tenreira Galega destacou o elemento "simbólico" desta cifra, dado que, por primeira vez a indicación protexida supera os 120.000 tenreiros nun ano.

Tamén o número de canles certificadas incrementouse un 4,6 por cento en 2014, ata as 85.246, o que supón, ademais dun aumento, que o número de exemplares e de canles crece de forma "compasada", apuntou o presidente.

18.000 TONELADAS DE CARNE

A carne comercializada ao amparo da indicación Ternera Gallega en 2014 foi de 18.633 toneladas, un 8 por cento por enriba do ano anterior e marcando "cifras históricas" para a indicación. Con respecto ao período 2009-2013, o crecemento foi do 11 por cento.

O incremento nas vendas de carne, unidas a un "prezo razoable" do produto --un 1,5 por cento por enriba do ano anterior-- botan unhas cifras de negocio en primeira venda --entre industria e distribución-- de 108,1 millóns, un 9,5 por cento máis que o ano anterior.

FEITOS RELEVANTES

Entre os eventos máis relevantes do pasado ano, Jesús González destacou avances normativos e potenciación da comunicación de Ternera Gallega, coa edición da súa revista, vídeos técnicos orientados a escolas de hostalaría e profesionais e fomento da presenza de redes sociais e Internet.

A maiores, en 2014, no que Ternera Gallega celebrou os seus 25 aniversario, continuáronse os traballos de proxectos de investigación, regularización produtiva no marco da indicación xeográfica, revisión e actualización de convenios e campañas promocionales.

Así mesmo, iniciouse un proxecto de internacionalización de Ternera Gallega en centroeuropa que espera que este ano dea os seus primeiros froitos. Polo momento, a IXP ten un delegado na cidade alemá de Düsseldorf que, nos próximos meses, iniciará campañas de divulgación e promoción da Ternera Gallega coa idea de facilitar a súa comercialización en Alemaña.

Para este ano, a IXP tamén pretende estudar novas posibilidades sectoriais que favorezan o desenvolvemento de novas oportunidades para o sector, como o fomento da comercialización de produtos de animais de maior idade.

ASPECTOS PRODUTIVOS

Ao igual que en anos anteriores, a provincia de Lugo continua sendo a máis importante na IXP Ternera Gallega, co 81 por cento das explotacións inscritas, o 60 por cento dos tenreiros rexistrados e o 59 por cento das canles sacrificadas.

O peso medio das canles, explicou o presidente da indicación, foi de 218 quilos e a idade media de sacrificio os 9 meses e 21 días. Na actualidade, o 50,9 por cento da carne procede de tenreira e o 48,3 por cento da denominada 'Tenera Galega Suprema', aquela que foi criada xunto coa súa nai e aleitada. Un 0,8 por cento proveu en 2014 de becerro.

O tipo de establecemento de venda máis habitual de Ternera Gallega son os supermercados --o 73 por cento do total-- e o consumo repártese entre Galicia - -45 por cento--, o resto de España - -54 por cento-- e a exportación, que se sitúa no 1 por cento pero que a entidade quere incrementar a partir deste ano.

Actualmente, os establecementos que comercializan a carne certificada pola IXP -- máis de 1.300 -- distribúense entre Galicia --28,6 por cento--, o resto de España --70,4 por cento-- e outros países --1 por cento--.