CC.OO. denuncia que hai 1.500 "falsos autónomos" en matadoiros galegos a través de Servicarne

Rueda de prensa de CC.OO. Sobre Servicarne
CC.OO.
Actualizado: miércoles, 21 marzo 2018 13:23

   Alerta das peores condicións laborais destes traballadores dos que se aproveitan empresas cárnicas en Ourense, Pontevedra e Lugo

   SANTIAGO DE COMPOSTELA, 21 Mar. (EUROPA PRESS) -

   Comisións Obreiras (CC.OO.) denunciou que hai 1.500 "falsos autónomos" en matadoiros galegos a través da "fraudulenta" cooperativa catalá Servicarne.

   CC.OO. presentou unha denuncia ante Inspección de Traballo a nivel estatal contra falsas cooperativas como Servicarne, que conta con 5.000 autónomos "en fraude de lei" en toda España, 1.500 deles están en Galicia, o que supón o 40% dos 4.000 traballadores existentes na comunidade neste sector.

   Segundo as cifras achegada este mércores en rolda de prensa por CC.OO., hai máis de 800 "falsos autónomos" de Servicarne que traballan en matadoiros de Coren na provincia de Ourense, 260 de Frigolouro en Pontevedra, mentres na provincia de Lugo atópanse uns 200 de Novafrigsa e outros 200 do Grupo Sada.

   A este respecto, o secretario xeral de CC.OO.-Industria, Víctor Ledo, asegura que Inspección de Traballo "xa tivo unha primeira actividade instrutora a estas empresas" e ten "catalogado o número de traballadores que son".

   O sindicato busca que Inspección de Traballo constate tanto que Servicarne é unha falsa cooperativa como que hai unha relación laboral de falsos autónomos entre esas cooperativas e as empresas cárnicas.

COMO SE PRODUCE A FRAUDE?

   O responsable sectorial da Industria Alimentaria de CC.OO. Vicente Canet, explicou como se produce a fraude no caso de Servicarne.

   E é que Servicarne "non ten estrutura empresarial", só administrativa, pois con máis de 5.000 traballadores tan só conta con 11 persoas a nivel administrativo en Barcelona, pero "toda a xestión do que é unha empresa non existe".

   Ademais, "non hai actividade societaria", de forma que os socios traballadores que son propietarios da cooperativa "non exercen esa función", á vez que "non hai un retorno societario" de perdas e ganancias cara ao cooperativista.

   Así mesmo, estes traballadores son "falsos autónomos" en "a outra parte", xa que "realmente o empresario que está detrás é o da empresa cárnica", o que se encarga de "a organización do traballo".

   Deste xeito, o falso autónomo "é a vítima desta situación", porque "realiza as mesmas funcións que un traballador asalariado pero cunhas condicións moi inferiores" en salario, precariedade e prestacións. Acumulan xornadas máis extensas, cunha "flexibilidade sen límites", mentres "non teñen dereito á negociación colectiva".

   Pon de exemplo que un traballador de Servicarne ten de media uns ingresos un 45% menores que un asalariado do sector, xa que o 95% deses falsos cooperativas cotizan pola base mínima, por 920 euros ao mes, do que se descontan 275 euros por autónomo.

   Todo iso dá lugar a "unha fraude ás arcas do Estado en materia da Seguridade Social", xa que "cotizan pola metade do que correspondería", o que provoca un "buraco" que estima "en polo menos 60 millóns de euros ao ano".

AS EMPRESAS CÁRNICAS SON "RESPONSABLES DIRECTOS"

   A isto únense como "responsables directos" desta situación as empresas cárnicas, que se valen "de forma masiva" deses falsos autónomos de "empresas pantalla" para ter a traballadores por menos salario e peores condicións laborais que se fosen asalariados. "Soamente en Coren nalgún centro de matadoiro de coellos son un 90% xa", pon de exemplo Víctor Ledo.

   Canet lamenta que "o mecanismo é perfecto até a data", pois "as empresas cárnicas externalizan a súa actividade, diversifican riscos, abaratan custos", e "fano mediante a base de autónomos, que non teñen sindicatos, convenio colectivo nin nada polo estilo".

   Nesta liña, o secretario xeral de CC.OO., Ramón Sarmiento, emprazou a "empresas de bandeira" como Coren a que actúe para unha "mellora no emprego de calidade" para "desterrar esta figura en fraude de lei de falsos cooperativistas".

   Neste sentido, Sarmiento chamou a atención sobre que o 10% dos traballadores do sector cárnico en España son falsos autónomos, pero esta cifra dispárase até o 40% no caso de Galicia, a comunidade que "máis destaca en niveis de precariedade e temporalidade". "E que pasa en Galicia que non pasa noutros sitios? Pois se cadra demasiados anos de goberno do PP, demasiada política clientelar (...) especialmente nalgunhas provincias onde ten moita presenza o grupo Coren", agregou.

   Pola súa banda, Canet tamén apela á "responsabilidade social de grandes superficies" que de forma indirecta nesta situación chegan a acordos cos seus provedores "con empresas que están a cometer fraude" e "explotación laboral".

O GOBERNO "TENSE QUE IMPLICAR"

   Este xoves, 22 de marzo, haberá un encontro en Madrid entre o secretario de Estado de Emprego, Juan Pablo Riesgo, e representantes das diversas partes, na que CC.OO. reclamará que se retire a licenza como cooperativa a Servicarne, mantéñase o emprego e os falsos autónomos pasen a ser asalariados.

   A este respecto, a secretaria confederal de Emprego de CC.OO., Lola Santillana, remarca que o Goberno "se ten que implicar en frear esta situación".

OUTRAS COOPERATIVAS EN GALICIA

   O responsable sectorial da Industria Alimentaria de CC.OO. Vicente Canet, asegurou que "hai outras falsas cooperativas que tamén poden estar a operar en Galicia", entre elas sinala a unha chamada Auga, "que propiamente nace de Galicia".

   Neste sentido, subliña que hai outras falsas cooperativas que, "seguramente, están tamén instaladas en Galicia", aínda que en "un menor volume" e advirte de que "poden coller forza en detrimento de outras como Servicarne por estar no punto de mira".

   Despois de Servicarne, a maior cooperativa en España deste tipo, segundo avisa o sindicato, é Traballadores Asociados da Industria Cárnica (TAIC), cuns 2.800 falsos cooperativistas.