Mexilloneros calculan que o mercado podería quedar desabastecido en "10 días" se non se abren bateas

Bateas Rías Gallegas
EUROPA PRESS
Actualizado: jueves, 21 agosto 2014 17:55

Apostan por investigar se o aumento e prolongación das mareas vermellas débese á acción humana

SANTIAGO DE COMPOSTELA, 21 Ago. (EUROPA PRESS) -

Os mercados para o consumo cidadán aínda contan con mexillóns galegos, pero conforme se prolonga a marea vermella a demanda supera cada vez máis á oferta da que dispón a media ducia de polígonos abertos.

Así, representantes do sector calculan que, nuns "10 días", a venda polo miúdo podería verse desabastecida. Mentres, as fábricas e conserveras están paradas posto que precisan un volume moi alto para poder iniciar a produción.

"O 96 por cento das bateas está pechado", recorda Ángeles Longa Portabales, directora de I+D no Consello Regulador de Mexillón de Galicia, quen, en declaracións a Europa Press, explicou que tiveron que suspender a campaña de promoción que se anunciou para principios do mes de agosto.

Por iso, apuntou que se se prolongan" os peches, nuns "dez días" se podería producir un problema de abastecemento nos mercados, pero trátase dunha situación que "non hai neste momento", aínda que se reducira a cantidade dispoñible no mercado.

En todo caso, expresou as garantías de consumo deste produto fresco, posto que as análises son continuas para o produto que chega á venda por canles legais.

Pola súa parte, ao presidente da Asociación de Mexilloneros Virxe do Rosario de Vilaxoán, Javier Blanco, explicou, a xeito de exemplo, que se nunha situación normal se dan 300 bolsas, agora se estarían a enviar para a venda 150, pero recalcou que o mexillón galego segue presente nas prazas.

"De momento non hai desabastecemento", resaltou, en declaracións a Europa Press, ao tempo que estimou que a "subministración está garantida nos próximos 10 días".

Por outro lado, sinalou que "non se detectou" que haxa este bivalvo fose substituído por mexillón estranxeiro. "De momento non se chegou a ese punto, o mexillón galego segue sendo o referente", asegurou.

INVESTIGACIÓN

Aínda que ambas as dúas voces coincidiron en que as mareas vermellas constitúen un "proceso natural", tamén avogaron por que se analice o feito de que cada vez haxa "máis toxina" e se prolonguen as mareas vermellas, para estudar se hai outros factores que inflúan niso.

"Queremos que se mire esta posibilidade", indicou Javier Blanco, consciente de que os ventos do sur predominantes que entran na ría provocan un aumento da toxina como fenómeno natural. Con todo, defendeu, como petición á Administración, que se "avalíen outras posibilidades".

Nesta liña tamén se pronunciou Ángeles Longa Portabales, quen considera a actual unha "incidencia anormal". Por iso, reclamou que, "xunto co sector", se estude estes procesos de toxina para "todos xuntos buscar solucións", toda vez que se "observa que cada vez hai mareas vermellas que permanecen máis tempo e que afectan a máis zonas e a máis especies".