Sae ao mercado mundial a primeira xenebra de mirabel, creada por unha destilaría galega

Sale Al Mercado Mundial La Primera Ginebra De Mirabel, Creada Por Una Destilería
GINABELLE/Antonia Penia
Actualizado: jueves, 18 diciembre 2014 19:38

Pazo de Valdomiño dearrolló en Londres a proposta e recibiu un premio para iniciar a comercialización a través dunha nova empresa

SANTIAGO DE COMPOSTELA, 18 Dic. (EUROPA PRESS) -

A destilaría galega Pazo de Valdomiño acaba de lanzar ao mercado internacional a primeira xenebra elaborada a partir do destilado do mirabel, un froito que se cultiva na bisbarra de O Roseira (Pontevedra), combinado con lías de albariño.

A partir desta semana iníciase a comercialización en toda Galicia, Portugal e Reino Unido, dende onde partirá nos próximos meses a expansión a outros países.

Ao longo de tres anos, a destilaría explica que levou a cabo un proxecto de investigación e desenvolvemento que culminou nun destilado da froita de mirabel e as lías de albariño combinado con xenebreiro e outros catro elementos botánicos, entre os que atopa a flor de tojo local. Ademais, na elaboración desta xenebra utilízase auga do manancial da Serra de Argallo, situado preto das súas instalacións.

Foi entón, no verán de 2013, cando recibiu o convite da maior empresa de bebidas espirituosas 'premium' do mundo, Diageo, para presentarse a un concurso internacional de innovación.

Tras vencer na fase estatal, na que se impuxo a outros 17 competidores, Ginabelle, como se chama o produto, saíu vencedora da fase final celebrada en Londres tras enfrontarse a uns 300 participantes de varios países de Europa, América e Asia.

O xurado destacou a calidade do produto, a súa complexidade e a traxectoria da destilaría galega, que ten as súas orixes no traballo realizado no século XIX polo alquimista José Ozores, tatarabuelo do actual xerente da empresa, Miguel Oliveira, e pai da receita do licor de coandro.

Pazo de Valdomiño accedeu así ao primeiro Programa Semente Diageo, que lle permitiu desenvolver en Londres a imaxe e a proposta de marca e recibir un premio de 230.000 euros para iniciar a produción e comercialización de Ginabelle a través dunha nova empresa participada pola destilaría galega e a compañía británica (en calidade de socia minoritaria).

20.000 QUILOS DE MIRABEL

"Para Pazo de Valdomiño, elaborar unha xenebra totalmente nova a partir de froita recollida das súas propias plantacións e recibir este recoñecemento a nivel mundial é un fito que nos anima a seguir explorando e defendendo a calidade dos produtos autóctonos e os procesos da pequena destilaría", asegura o director de Ginabelle, Iñaki Palacios.

O mirabel é unha froita delicada que en España se cultiva exclusivamente na zona de O Roseira, cunha produción moi limitada a un mes ao ano (do 15 de xullo ao 15 de agosto). Tamén se cultiva en Francia, na zona de Lorraine. Para a elaboración da primeira edición de Ginabelle, Pazo de Valdomiño utilizou 20.000 quilos deste froito.

Hai uns días celebrouse a presentación mundial de Ginabelle en Londres con boas críticas. "É un tipo de xenebra complexa e afrutada, que á vez conserva a presenza obrigada do xenebreiro,", explica Pazos.