EUA adverteix Rússia que el seu continuat suport a Al Assad augmenta el seu aïllament internacional

Publicado 12/04/2017 20:04:48CET

NOVA YORK, 12 Abr. (Reuters/EP) -

Els Estats Units ha advertit aquest dimecres Rússia que el seu persistent suport al president sirià, Bashar Al Assad, solament servirà per aïllar encara més al Kremlin en el context internacional, en resposta al veto imposat per Moscou a les resolucions promogudes per Occident en el Consell de Seguretat de Nacions Unides sobre Síria.

"Als meus col·legues de Rússia, us esteu aïllant vosaltres mateixos de la comunitat internacional cada vegada que Al Assad llança un altre barril bomba sobre civils i cada vegada que Al Assad intenta matar de gana una altra comunitat", ha dit l'ambaixadora dels Estats Units en Nacions Unides, Nikki Haley.

Rússia, membre amb dret a veto del Consell de Seguretat, va impedir la setmana passada que el màxim òrgan executiu de l'ONU votés una resolució impulsada pels Estats Units, el Regne Unit i França per llançar una investigació internacional sobre l'atac químic del 4 d'abril en Jan Sheijoun, atribuït al règim de Damasc.

Aquesta setmana s'ha posat en circulació un nou esborrany amb pretensions similars que Rússia ja ha anunciat que frustrarà. De confirmar-se, serà la vuitena vegada que el Govern de Vladimir Putin ejerca el seu poder en el Consell de Seguretat per afavorir al-Assad i els seus aliats.

El 'número dos' de la delegació russa en Nacions Unides, Vladimir Safronkov, ha insistit que encara no és clar qui és el responsable de l'atac químic i ha criticat que els països occidentals assumeixin que va ser obra de les autoritats sirianes. "Estic sorprès que hagin arribat a aquesta conclusió Com ho han fet?", ha plantejat.

L'ambaixador britànic, Matthew Rycroft, ha defensat aquest mateix dimecres davant el Consell de Seguretat que les mostres recollides en Jan Sheijoun evidencien que va haver-hi un atac amb gas sarín. Experts de Turquia, on s'ha atès a algunes víctimes, també van denunciar l'ús d'aquest agent nerviós.

Rycroft ha alertat Rússia que està recolzant a "un criminal, a un bàrbar, en lloc de la comunitat internacional". Safronkov, que ha reclamat al representant britànic que li mirés mentre parlava, ha contestat: "no li permeto que insulti Rússia".

Moscou ha confirmat que avions sirians van atacar la localitat, situada a la província d'Idlib, bastió opositor, però, igual que Damasc, ha negat que usessin armes químiques. Segons la seva versió, estaven en un magatzem guardat pels rebels que va ser aconseguit pel bombardeig.

L'ambaixador sirià en l'ONU, Bashar Jaafari, ha enviat diverses cartes al Consell de Seguretat en el qual planteja una segona possibilitat: que el gas sarín entrés de contraban a Síria a través de Líbia procedent de Turquia per aparentar un atac governamental.