Artur Mas exigeix a Colau recolzar el referèndum triant entre demòcrates i els qui impedeixen votar

Artur Mas, Joaquim Forn, Jordi Martí i Sergi Sarri
EUROPA PRESS
Publicado 13/06/2017 22:36:02CET

Reclama que deixi de "desfullar la margarida" i confia que l'Ajuntament hi donarà suport

BARCELONA, 13 Jun. (EUROPA PRESS) -

L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha exigit a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que doni suport al referèndum sobre el futur de Catalunya previst per el 1 d'octubre: "Volen garanties, ja se'ls explicarà com es donen. Però entre els que arrisquen per posar urnes i els que estan intentant impedir-ho per tots els mitjans, querellant-se contra els quals intenten escoltar, s'ha d'estar al costat dels quals intenten posar urnes".

En un acte de balanç de mig mandat d'Colau aquest dimarts, Mas ha ressaltat que la Fiscalia ha ampliat la querella a l'consellera de Governació, Meritxell Borràs, i s'ha preguntat: "Quan la Fiscalia, que significa els poders de l'Estat espanyol, està actuant d'aquesta manera, com pot ser que a hores d'ara el Govern de Barcelona encara estigui deshojando la margarida, pensant si ajudarà a posar urnes o no?".

"No es pot estar al costat d'una Fiscalia i un Estat que actua d'aquesta forma", ha asseverat Mas, qui ha defensat que s'ha de fer costat als ciutadans d'arrel democràtica que volen un referèndum per a Catalunya, per la qual cosa considera que l'Ajuntament ha de trobar el camí per donar-hi suport, i ha confiat que així serà.

Ha avisat que l'alternativa és una autonomia cada vegada més petita, i ha defensat que Catalunya compta amb la gent i el talent per assemblar-se a Estats d'una grandària similar, després del que ha recordat a Colau que va liderar un canvi de rumb de la política catalana en 2012 en veure a un milió i mitjà de persones demanant-ho al carrer, i que s'han avançat dues eleccions que han aconseguit el suport dels ciutadans, ha dit.

"MOGUDA" I VERTIGEN

"Tenim tres mesos per davant de moguda. Alguns poden dir gairebé de vertigen. Cordeu-vos el cinturó de seguretat, que vénen corbes i sots", ha advertit Mas, qui ha dit que alguns podien creure que Catalunya no arribaria a aquest punt però que ha arribat, i ha advertit que aconseguir una Catalunya independent contra l'Estat espanyol no serà fàcil.

El portaveu del grup Demòcrata a l'Ajuntament, Joaquim Forn, ha assegurat que són molts els partits sobiranistes que estan demanant a Colau i a l'Ajuntament que facilitin i posin tots els recursos perquè el referèndum pugui celebrar-se a la ciutat, i ha criticat que es basen en la "ambigüitat i no acaben de dir si estan a favor de la democràcia o l'inmobilismo i els que no permeten votar", ha dit en un acte de balanç de mig mandat en el districte de Sants-Montjuïc.

"QUE ES MULLIN"

"Continuarem aquest treball perquè es mullin i es defineixin, perquè sobretot ens interessa que els veïns puguin votar en el seu municipi", ha defensat Forn qui ha dit que la participació per la qual advoca Colau és una engañifa, després del que ha recordat que l'alcaldessa va advocar per celebrar una consulta sobre l'adhesió a l'AMI a l'inici de mandat --el ple ho va aprovar però no amb la majoria absoluta requeria--, i encara no s'ha dut a terme.

L'executiu municipal és un "govern que no governa" per la seva inacció i la seva política de gestos, segons Forn, qui ha assenyalat que l'equip d'Colau havia generat expectatives en àmbits com l'habitatge i les desigualtats i que no s'han complert, mentre que Mas ha dit que l'executiu municipal viu de renda i com si hagués arrasat en les eleccions, quan va aconseguir un regidor més que la llavors CiU.

L'exregidor del districte de Sants-Montjuïc i edil del grup Demòcrata, Jordi Martí, ha lamentat que aquests han estat dos anys perduts, i ha defensat: "Som l'alternativa i volem retornar en 2019 el bon govern a la capital de Catalunya, que està en un procés absolutament transcendental per portar el país a la llibertat, i Barcelona no pot estar al marge".

Ha advertit que el seu grup treballarà fins el 2019 per demostrar que són aquesta alternativa a un executiu que està "trepitjant perilloses línies vermelles, fregant la prevaricació" en alguns casos per no atorgar llicències a projectes que ja haurien de tenir-la, segons ell, i ha assegurat que el Govern d'Colau genera inseguretat jurídica perquè no sempre compleix la llei.

El conseller del districte Sergi Sarri ha assegurat que projectes en marxa, com l'impuls de Ca Batlló i el Pla d'Usos del Poble-sec, es van promoure en el mandat anterior, per la qual cosa encara són part del llegat del Govern de l'exalcalde Xavier Trias, i ha criticat que l'executiu municipal és incapaç d'acabar altres projectes que ja es van activar: "S'ha d'acabar viure de la incercia", ha asseverat.