Els Pressupostos arribaran el dimarts al Congrés i passaran el seu primer examen a principis de maig

Cristóbal Montoro al Congrés
EUROPA PRESS
Actualizado 31/03/2017 19:39:22 CET

MADRID, 31 Mar. (EUROPA PRESS) -

El Congrés rebrà aquest dimarts 4 d'abril el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat de 2017 aprovat pel Consell de Ministres i el seu primer examen al Ple, el debat de totalitat, es calcula per als dies 3 i 4 de maig, segons confirmen fonts parlamentàries.

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, lliurarà el projecte pressupostari a la presidenta de la Càmera, Ana Pastor, el dimarts al matí i després aquest mateix dia serà qualificat per la Taula del Congrés. El pas següent serà la seva publicació al Butlletí Oficial de les Corts Generals i a continuació s'obrirà un termini d'un o dos dies per sol·licitar les compareixences dels alts càrrecs del Govern amb la finalitat d'explicar els comptes.

DESPRÉS DE SETMANA SANTA, DESFILADA D'ALTS CÀRRECS

Això sí, les compareixences no tindran lloc fins al cap de Setmana Santa, ja sigui entorn del 20 d'abril o la setmana següent. Serà el moment perquè els grups parlamentaris decideixin si presenten o no esmenes de totalitat demanant la devolució del projecte.

El termini per registrar-les acabarà el 27 o 28 d'abril, i el debat tindrà lloc la setmana següent, previsiblement els dies 3 i 4 de maig. En aquesta segona jornada se celebrarà la votació d'esmenes a la totalitat, que es votaran conjuntament ja que totes demanen el mateix: retornar el projecte al Govern.

La votació tindrà lloc quan el president del Govern hagi recuperat la capacitat de dissoldre les Corts i convocar eleccions, ja que no pot fer-ho fins a un any després de l'anterior dissolució de les Càmeres (3 de maig de 3016).

Del resultat de la votació dependrà el futur dels Pressupostos de 2017, doncs aquí es decidirà si segueixen la seva tramitació o són 'tombats per l'oposició i retornats al Govern.

Per a aquesta cita, i atès que el PSOE i Units Podem mantenen la seva decisió de presentar esmena de totalitat, el PP necessitarà sumar, a més dels seus socis electorals d'UPN i Fòrum Astúries i dels seus aliats d'investidura Ciudadanos i Coalició Canària, al grup del PNB, la qual cosa li asseguraria 175 diputats que garanteixen almenys l'empat, que ja prou per derrocar les esmenes de l'oposició.

En cas de superar aquesta primera votació, s'obriria un termini per a la presentació d'esmenes a l'articulat, que serien debatudes per la Comissió de Pressupostos, inicialment a porta tancada en fase de ponència, i després ja en obert en comissió durant la segona i la tercera setmana de maig.

EL PNB DÓNA L'EMPAT PERÒ NO PROU EN LA FASE FINAL

El suport del PNB, a més del de Ciudadanos i CC, assegura també al PP la victòria en la Comissió de Pressupostos, però no serien suficients per a la fase posterior, en el cas que els Pressupostos tornessin al Ple del Congrés a la fi de maig per aprovar-los secció per secció (els comptes de cada ministeri).

Aquí no n'hi ha prou amb l'empat, sinó que es precisa més vots a favor que en contra, i només amb perdre una secció, els comptes d'un ministeri determinat, tot el projecte pressupostari es desplomaria.

En els últims dies el Govern ha obert una via de negociació amb Nova Canàries, partit amb el qual el PSOE va concórrer en coalició electoral els passats comicis, i el suport dels quals serviria a l'Executiu per obtenir la majoria necessària, sempre que mantingués la resta de suports que negocia per a l'aprovació dels Pressupostos.

Si els Pressupostos conclouen amb èxit la seva tramitació al Congrés, començaran a debatre s'a el senat, ja al juny, on seguiran el mateix procediment, amb la diferència substancial que la majoria absoluta del PP garanteix un trànsit molt més còmode dels comptes.