Actualizado 26/05/2007 18:28

Un centenar d'entitats i personalitats demanen a Barcelona que la sida se situï al "centre del debat polític"

BARCELONA, 26 DE MAIG (EUROPA PRESS)

Un centenar d'entitats i membres de la societat civil catalana han demanat avui a Barcelona que la lluita contra la sida se situï al "centre del debat polític", davant de l'apatia actual, en el marc de la celebració del XIV Memorial Internacional de la sida, organitzat pel 'Projecte dels Noms'.

A l'acte de desplegament del Tapís Memorial de la sida, que es fa cada any a la capital catalana, els promotors han recordat els efectes "devastadors" de la malaltia i, en un exercici oportunista, han cridat els ciutadans a votar els alcaldables tenint en compte les seves propostes respecte a la malaltia.

En la lectura del manifest, que ha llegit l'actriu Aina Clotet, els organitzadors han animat "els electors" a exercir el seu dret a vot "tenint en compte les propostes dels partits sobre el VIH-sida".

Alhora, Clotet ha cridat a la "reflexió col·lectiva" i ha reclamat l'atenció dels candidats i formacions per a una implicació més gran en la lluita". Ha assegurat que el memorial "va fer dels morts motivació i bandera de la nostra lluita".

En aquest sentit, la secretària del Pla Nacional sobre la Sida del Ministeri de Sanitat, Teresa Robledo, ha destacat que "tots nosaltres tenim un compromís especial en la lluita contra el VIH-sida". Robledo

ha recordat que la sida ha causat ja la mort a 25 milions de persones a tot el món, de les quals 45.000 corresponen a Espanya.

A pesar dels "molts avenços produïts", la sida continua "portant mort, sofriment, por i discriminació", ha afirmat Robledo, que ha afegit que, tot i que "parlem d'un virus que afecta la salut de les persones, no ha de tenir cap efecte sobre la seva dignitat i els seus drets".

La secretària de Família de la Conselleria d'Acció Social i Ciutadania de la Generalitat, Carme Porta, ha qualificat d'"imprescindible relacionar la lluita contra la sida amb els drets dels ciutadans".

Ha admès que "hem de fer més que el que estem fent" i ha manifestat el "compromís" del Govern amb la problemàtica, i alhora ha subratllat que "l'única vacuna que tenim actualment és la prevenció".

Davant d'una situació "inadmissible, segons el regidor i diputat de la Diputació, Pere Alcover, el Director general de Salut Pública, Antoni Plasència, ha reiterat la necessitat de "renovar diàriament el compromís" per "evitar la banalització i normalització" de la malaltia. El fet de "la circulació creixent del virus entre dones i col·lectius homosexuals" ha de portar a "no abaixar la guàrdia", perquè "no tota la societat accepta, entén i abona la lluita contra la sida".

NECESSITAT DE DETECCIÓ

Malgrat que "a Espanya totes les persones amb VIH tenen accés gratuït als últims avenços terapèutics", ha dit Robledo, més d'una quarta part de les persones infectades no saben que ho estan. Teresa Robledo identifica "la por al rebuig i la discriminació" com a principal motiu per evitar les proves.

Per la seva banda, Imma Mayol, tinenta d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, ha ofert el seu "compromís personal" i el del consistori en la lluita contra el virus. Per a Mayol, "és una injustícia que hi hagi privilegiats i països que, per contra, no tenen res per seguir un tractament".

50 ONG ESTATALS

Un total de 50 ONG dedicades a la divulgació i lluita contra la sida, han participat durant tota la jornada de la 14 edició del memorial -l'"acció amb més participació de l'Estat", segons l'organització-, amb la presentació del tapís Memorial de la sida.

El memorial vol recordar que cada any moren a Espanya 2.000 persones pel VIH, i alhora "augmenta de manera alarmant el nombre de nous infectats". Personalitats de diversos àmbits i zones de l'Estat -entre ells Xavier Trias, Magda Oranich o Raül Romeva, entre molts altres- han participat de la lectura dels noms de víctimes del VIH que donen vida al 'Projecte dels Noms'.

Amb la col·laboració de
 Generalitat de Catalunya
compromes



www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés