Puigdemont crida a aconseguir la igualtat real de gènere i a evitar la seva "involució"

El president de la Generalitat,  Carles Puigdemont
EUROPA PRESS
Actualizado 07/03/2017 21:30:35 CET

La presidenta de l'ICD destaca la necessitat d'abandonar la divisió sexual del treball

BARCELONA, 7 Mar. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha cridat a fer que la igualtat formal que han aconseguit les dones sigui una realitat, i a evitar el perill d'una "potencial involució creixent" que s'està estenent a nivell mundial, que ha vist tant en declaracions de líders polítics com en comentaris a les xarxes socials, que normalitzen del masclisme.

"Catalunya no està disposada a contribuir a aquesta involució", ha afirmat en el seu discurs en l'acte institucional del Dia de la dona que ha acollit la Generalitat aquest dimarts, i ha cridat a fer un esforç conjunt per aconseguir l'apoderament i la visibilizació de les dones, que no només beneficiarà al 50% de la societat que representen, sinó al 100%.

Ha afirmat que el Govern treballa a materialitzar la perspectiva de gènere en totes les polítiques publiques per arribar a una societat igualitària, i ha cridat a fer un canvi en comportaments i actituds per superar una realitat en la qual "els homes tenen avantatges pel fet de ser homes".

Han assistit la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, i els consellers Neus Munté, Raül Romeva, Meritxell Borràs i Meritxell Serret, a més de la presidenta de l'Institut Català dels Dons (ICD), Teresa M. Pitarch, diputats i representants d'entitats, en un acte que ha tancat una actuació de la cantant Maria del Mar Bonet.

Pitarch ha lamentat que, malgrat la incorporació massiva de les dones en l'entorn laboral que es va donar al segle XX, existeixen prejudicis "sòlidament integrats" que fan que el treball de les dones estigui pitjor considerat i remunerat, així com la creença que la conciliació és un problema sol de les dones, obligant-les a triar entre maternitat i carrera professional.

CORRESPONSABILITAT

La presidenta de l'ICD ha apostat per una nova forma d'entendre la responsabilitat compartida que permeti "superar la divisió sexual del treball", alhora que reconèixer el coneixement i el talent de les dones, així com donar-los visibilitat.

Puigdemont ha afirmat que Catalunya no es pot permetre veure com, any rere any, es constata que existeix la bretxa salarial i les desigualtats en el treball, que a llarg termini generen pensions menors i major risc de pobresa en les dones, així com el fet que dos de cada tres empreses a Catalunya no tenen a dones en el seu equip directiu.

"Les dades contradiuen les pràctiques" i hi ha estudis que demostren que la presència de dones en els llocs de presa de decisions té conseqüències positives també a nivell econòmic.

"Fa falta trencar les barreres que fan que solament un 26% de les dones accedeixen a carreres tecnològiques", la qual cosa ha qualificat de molt greu, tenint en compte la importància d'aquest sector econòmic en el futur proper a Catalunya, i ha lamentat també la infrarepresentación de les dones als espais d'opinió en els mitjans, en la cultura i en l'esport.

La directora de l'Observatori Dóna, Empresa i Economia (Odee) de la Cambra de comerç de Barcelona, Anna Mercadé, ha explicat que existeix una cultura empresarial i social plena de petits obstacles, que no deixa créixer laboralment a les dones i "impedeix a la societat beneficiar-se del talent del 50%" de les persones, les dones.

Ha lamentat que socialment s'atribueix a les dones tot el treball de cures, alhora que el món laboral ho penalitza: "Arrosseguem una societat patriarcal dividida en rols mil·lenaris segons el sexe", així com una cultura empresarial amb una mirada masculina, i ha cridat a eliminar tant aquests rols com les estructures, horaris i costums que perpetuen aquesta divisió.