El 0,7% de les menors que avorten en la Comunitat ho fan sense el permís patern, segons un estudi

Francisco Valero y Josep Lluis Carbonell
EUROPA PRESS
Actualizado: viernes, 27 febrero 2015 14:20

Les clíniques avortistes advertixen que la reforma abocarà estes joves a l'avortament clandestí o accentuarà encara més la seua marginació

VALÈNCIA, 27 Feb. (EUROPA PRESS) -

Més del 90% de les menors de 16 i 17 anys que avorten a la Comunitat Valenciana acudixen acompanyades dels seus progenitors, mentre que només el 0,7% ho fan sense el permís dels seus pares i són joves de famílies desestructurades. Per esta raó, les clíniques avortistes advertixen que la reforma que impulsa el PP abocarà estes joves a l'avortament clandestí, amb perill per a la seua salut, o accentuarà encara més la seua condició de vulnerabilitat.

Així, ho han assenyalat este divendres el director director de Clínica Deia Medica València i de les clíniques Gineur de Múrcia i Cartagena, i membres d'ACAI (Associació de Clíniques Acreditades per a la Interrupció de l'Embaràs, Francisco Valero, i Josep Lluis Carbonell, director de Mediterrània Medica, que han assenyalat que esta reforma "no té sentit" i es tracta més "d'una qüestió política que de veritat protecció d'estes menors".

De fet, han presentat un estudi fet a més de 25.000 joves durant tres anys en tres de les seues instal·lacions, que representen a més del 50% de les clíniques de la Comunitat, per la qual cosa les dades són "perfectament extrapolables".

D'esta manera, dels 270 avortaments practicats a menors de 16 i 17 anys --per baix d'esta edat han de comptar obligatòriament amb el permís patern--, només dos, una per any, van acudir soles i en els dos casos comptaven d'un informe d'una treballadora social que corrobora que pertanyien a famílies desestructurades.

Este percentatge és menor fins i tot que la mitjana nacional ja a Espanya les menors de 16 i 17 anys que van accedir a una IVE és del 3,60% i de les només el 12,38% no van poder informar als seus pares. D'esta manera, del total de dones que avorten este grup només representa el 44%.

Sobre esta qüestió, Valero ha assenyalat que en totes estes joves que acudixen soles a les clíniques es correspon amb menors de famílies que estan en "desarrelament total" amb pares que estan a la presó, que patixen maltractaments o que temen comunicar-los que estan embarassades per la reacció que puguen tenir contra elles. "Es tracta d'una situació que la llei no va a canviar i que esta reforma l'únic que aconseguix és desemparar-les encara més", ha alertat.

A més, Carbonell ha explicat que és totalment "inviable" pensar que estes joves acudiran al sistema judicial per a començar perquè "no tenen diners" i desconeixen el recorregut judicial que han de seguir i encara en el cas que ho feren la resolució tardaria entre 1 o 3 mesos de manera que se superaria el termini legal permès perquè pogueren avortar.

CONTRASENTIT

Alhora, considera "un contrasentit" que la llei permeta a una jove de 16 anys "gestionar la seua persona i la seua vida", ja que estan legalment autoritzades a emancipar-se, casar-se, donar el seu consentiment si se'ls ha d'amputar una cama o fins i tot lligar-se les trompes, però "no poden avorten d'un xiquet que no desitgen".

Per esta raó, ha insistit que esta reforma "condemna" a estes menors tenir "xiquets desgraciats perquè no són estimats" i ser "encara més carn de canó" que les seues mares o tornar als avortaments clandestins de "curanderes" amb el perill fins i tot per a les seues pròpies vides de morir "dessagnades".

D'esta manera, ha argumentat que tot i que és "comprensible" la voluntat de protegir les menors, el que ha portat a penes oposició a esta reforma fins i tot en els sectors progressistes de l'esquerra, ha alertat que les conseqüències per a este grup són "gravíssimes". "Es tracta d'un grup molt reduït que mereix tot el nostre suport", ha recalcat Carbonell, que ha recalcat que "no deixarà a cap d'elles" desateses.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià