Actors, empresaris, músics i intel·lectuals reivindicaran la 'València en valencià'

Presentación de 'Valencia en valencià'
Foto: LA RAMBLETA
Actualizado: viernes, 24 abril 2015 17:47

Celebren que la "normalitat" del valencià en nous espais i assenyalen que "el got està a la meitat" o "més ple" del que es creu

   VALÈNCIA, 24 Abr. (EUROPA PRESS) -

   Humoristes, empresaris, músics i intel·lectuals reivindicaran el pròxim 15 de maig en La Rambleta 'La València en valencià' (#VLCenVAL), una trobada en el qual es debatrà "sense complexos" sobre l'estat del valencià a la ciutat i el seu nou rol en una societat canviant que comença a utilitzar-lo cada vegada amb més "normalitat" en nous àmbits de la vida.

   Baix l'auspici de Factoria Rambleta --l'àrea que el centre cultural reserva per al debat i el diàleg-- la jornada disseccionarà el moment de l'ús del valencià. "Poques ciutats del món poden dir que donen nom a una llengua. I, tot i els pesars, els últims anys ha anat conquistant espais, com el de la música, els espectacles, les aules i les lletres, que li resultaven llunyans des de feia massa temps".

   Així ho ha destacat Vicent Baydal, comissari al costat de Vicent Molins d'una iniciativa patrocinada per les marques Ambar, Caixa Popular, Consum, La Graella de Pollastres Plans i Anecoop, durant la presentació de la trobada al costat de la directora de relacions externes de La Rambleta, Mariola Cubells, el presentador i humorista Eugeni Alemany, i el músic Nestor Gil.

   La iniciativa comprèn les diferents visions que des del valencià es tenen i es fomenten a l'humor, l'empresariat, la tasca editorial i periodística, la indústria cultural i la música. Per esta raó la jornada començarà a les 16.30 hores amb un 'vis a vis' entre Eugeni Alemany i Xavi Castillo.

   Continuarà a les 17.30 hores amb un debat entre els representants de Consum, Caixa Popular, Anecoop i el València CF i com utilitzen la llengua en la seua comunicació externa.

   Després, a les 18.30 hores, serà el torn perquè Francesc Felipe (investigador sobre el valor econòmic del valencià, membre de Econcult), la periodista Violeta Tena, l'editor Vicent Baydal i l'acadèmica de l'AVL Verònica Cantó donin el seu punt de vista sobre esta qüestió des de l'enfocament cultural.

   L'acte culminarà amb una barreja entre la música en directe i el diàleg a càrrec dels cantants Jorge Martí (La Habitación Roja), Miquel Àngel Landete 'Sènior', Néstor Mir, Hugo Mas i el responsable de la Valencian Music Association (VAM!) Joan Gregori Maria.

   A l'esdeveniment s'accedirà de manera gratuïta descarregant invitació en www.larambleta.com. L'aforament és limitat i la invitació inclou sopar.

   "La nostra relació amb l'idioma i les senyes d'identitat amb la idiosincràsia d'esta ciutat no sempre ha estat fàcil", ha admès Cubells, però en 2015 això va a canviar amb esta jornada "lúdica, divertida i sense complexos" amb persones que "tenen coses interessants que dir, ha assegurat.

   En este sentit Baydal ha assenyalat que la idea és tractar el valencià com el que és "riquesa" i en la dicotomia amb el castellà ha apuntat que "el got com està, a la meitat". Això sí, "tenim set, volem portar més aigua" i que "València torne a ser la capital del valencià".

TRENCANT L'"ENDOGÀMIA"

   De fet, tot i que les xifres globals de l'ús del valencià han baixat, cada vegada és més "potent" en nous sectors on abans no tenia presència.

   Per a Eugeni Alemany "el got està més ple del que pensem però a vegades l'aigua és tan transparent que no es veu", ha fet broma.

   En qualsevol cas ha defensat que "cadascun parle en la llengua que vullga però que cadascun puga parlar en què vullga" i ha destacat que es pot ser castellanoparlant i defensar el valencià i viceversa. En este sentit, "la percepció de la societat ha canviat moltíssim", ha celebrat.

   En uns anys, ha afegit, els actes en valencians han eixit de la seua endogàmia. Abans es veien sempre "les mateixes cares" i es realitzaven en els mateix llocs. Ara hi ha més varietat, cares noves, ha ressaltat.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià