AMP2.- Catorze detinguts en un operatiu de la Guàrdia Civil contra el nucli dur de coordinació del referèndum

La Guardia Civil en la oficina de la Conselleria de Exteriores
EUROPA PRESS
Actualizado: miércoles, 20 septiembre 2017 18:39

MADRID/BARCELONA, 20 Sep. (EUROPA PRESS) -

L'operatiu de la Guàrdia Civil complint l'ordre del Jutjat nombre 13 de Barcelona ha deixat un balanç este matí de 20 persones investigades formalment, d'elles 14 detingudes, 41 escorcolls i la intervenció de 9,8 milions de paperetes per a votar 'Sí/No' en el referèndum suspès pel Tribunal Constitucional.

Els detinguts són en gran part els alts càrrecs encarregats del comité organitzador del referèndum format el passat 14 de juliol, quan la Generalitat va escometre una profunda remodelació de l'Executiu presidit per Puigdemont.

Entre els arrestats es troben Josep Maria Jové, Josep Maria Salvado Tenesa i Juan Manuel Gómez, tots ells alts càrrecs de de la Conselleria d'Economia i Hisenda; David Palaca Serrano, de l'Oficina d'Afers exteriors; Xavier Puig Farré, de l'Oficina d'Assumptes Socials, pertanyent a la Conselleria de Benestar i Josue Sallent Rivas i David Franco Marcos, tots dos alts càrrecs del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI).

També hi ha altres dos arrestats, Oau Furriol Fornells i Mercedes M. Martos, per la seua relació amb la troballa de paperetes amb el 'Sí/No' en la nau de Bigues i Riells (Barcelona) a la qual este matí s'ha desplaçat el seu propietari, l'empresari Pau Furriol Fornells, en companyia del secretari judicial i d'agents de la Guàrdia Civil.

Una altra dels arrests s'ha practicat a Madrid, on la Guàrdia Civil ha detingut Rosa María Rodríguez Curto, directora general de Servici de l'empresa T-System. Els treballadors d'esta companyia han explicat que s'han precintat dispositius informàtics sospitosos d'haver tingut relació amb el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat.

La investigació del Jutjat nombre 13 de Barcelona va arrancar per dos denúncies, una d'elles del Vox, contra l'exsenador d'ERC Santi Vidal per les seues polèmiques declaracions sobre que el Govern posseïa de forma il·legal dades fiscals dels catalans i una partida secreta per a crear estructures d'Estat.

Fins ara s'investigava en esta causa el propi Vidal; el director de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern, Carles Viver i Pi-Sunyer, i el secretari d'Hisenda de la Generalitat, Josep Lluís Salvadó.

41 ESCORCOLLS

El Jutjat d'Instrucció 13 de Barcelona, que el seu titular és Juan Antonio Ramírez Sunyer, ha acordat a més un total de 41 escorcolls en el marc de la investigació oberta el febrer passat per possibles preparatius del referèndum, sis d'ells en despatxos de persones investigades en seus oficials de la Generalitat. El magistrat també ha ordenat escorcolls en tres empreses de Barcelona i en domicilis particulars.

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la causa, que segueix secreta, està oberta pels delictes de desobediència, prevaricació i malversació i són una vintena les persones que tenen la condició d'investigades. En les diferents seus de la Generalitat, l'escorcoll es limita als despatxos de persones que tenen condició d'investigades dins de la causa.

El dispositiu policial ha inclòs un escorcoll en una nau localitzada en el polígon industrial Ca Barris de la localitat de Bigues i Riells (Barcelona), on s'ha procedit a la intervenció de 9.894.350 paperetes de votació, segons ha informat el Ministeri de l'Interior.

Fonts properes al dispositiu policial consultades per Europa Press destaquen la importància de la confiscació d'este material, ja que és la pràctica totalitat de les paperetes amb les quals la Generalitat havia previst celebrar el referèndum.

En esta mateixa nau, la Guàrdia Civil també ha intervingut cartells amb la llegenda 'Local electoral', actes de llistes numerades de votants amb la inscripció 'Referèndum d'autodeterminació de Catalunya 2017', actes de sessió d'escrutini i actes de constitució de taula, entre altres formularis.

Agents de la Unitat d'Intervenció Policial (UIP) i de la Comissaria d'Informació s'han confiscat de propaganda de l'1-O al costat de la seu de la CUP en la seu central de Barcelona. Després de requisar el material de l'interior de dos vehicles, s'han viscut moments de tensió davant un grup de concentrats que protestaven per la intervenció policial.

Este dimarts, l'institut armat va intervindre 45.000 sobres nominals (el 80% del total) per a la constitució de les meses electorals de l'1-O en els escorcolls que va dur a terme en diferents seus de l'empresa de missatgeria Unipost. Fins ara la Guàrdia Civil ha bloquejat 32 pàgines web i també ha requisat 1,5 milions de cartells, díptics i fullets proreferéndum, tot açò en funcions de policia judicial.

NUCLI DUR DE L'EQUIP ORGANITZADOR

L'operatiu de la Guàrdia Civil se centra a recaptar proves i indicis sobre l'òrgan de coordinació per al referèndum de l'1 d'octubre creat després de la profunda remodelació del Govern que presideix Carles Puigdemont anunciat el passat 14 de juliol, han informat a Europa Press fonts de la investigació.

El passat 14 de juliol Puigdemont i el seu vicepresident econòmic, Oriol Junqueras, van pactar una profunda remodelació del Govern que va incloure canvis en responsabilitats claus com la direcció dels Mossos d'Esquadra. El nou Govern es va formar després d'una consulta interna per a detectar què càrrecs no compartien el 'full de ruta' independentista i per a blindar l'1-O enfront del que van cridar la "hostilitat de l'Estat".

Una de les persones que va assumir més pes en eixe òrgan de coordinació de el 1-O va anar Josep Maria Jové, secretari general d'Economia i 'número dos' del vicepresident Junqueras. Jové és un dels detinguts.

Junqueras va detallar que l'òrgan de coordinació ho integrarien ell mateix amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, així com el nou secretari del Govern, Victor Cullell, i el de Vicepresidència, Josep Maria Jové. La seua comesa era, segons les seues paraules textuals, debatre les propostes que arriben des dels diferents departaments del Govern amb l'objectiu de facilitar la presa de decisions.

Les competències sobre processos electorals va passar aleshores a dependre de Vicepresidència i Economia, cartera de la qual és titular el propi Junqueras, una responsabilitat que fins llavors era de Governació, amb Meritxell Borràs al capdavant.

"Tots acordaran i firmaran conjuntament els acords que corresponga perquè els catalans voten l'1-O, el nostre objectiu és garantir que les urnes s'òmpliguen", va remarcar Junqueras. El conseller d'Afers exteriors, Raül Romeva, va anunciar per la seua banda que assumiria la compra d'urnes. "Cap decisió que comprometa al Govern s'ha fet al marge del president i vicepresident", va subratllar el vicepresident de la Generalitat.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià