El fiscal demana penes de fins a set anys i mig per a la cúpula de la CAM per "fer trampes" amb els comptes-. F

L'excúpula de la CAM, a juí en l'Audiència Nacional per la fallida
POOL
Publicado 17/7/2017 13:21:37CET

MADRID, 17 Jul. (EUROPA PRESS) -

El fiscal Anticorrupció Luis Rodríguez Sol sol·licita penes de presó que arriben fins als set anys i mig per als directius de la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM) que seuen en el banc dels acusats per falsejar els comptes dels exercicis 2010 i primer trimestre de 2011 de manera "intencionada", segons el seu escrit de qualificació definitiu.

En esta nova sessió de vista oral que acull l'Audiència Nacional dedicada a les conclusions finals, el fiscal del cas ha insistit que els comptes no reflectien la imatge real de la caixa alacantina i que l'excúpula va reconéixer beneficis en els estats financers d'eixos exercicis a través de dos mecanismes: la incorrecta qualificació de provisions i el mecanisme de les titulacions.

"S'han fet trampes, vostés han enganyat", ha dit el fiscal Anticorrupció als acusats als qui els ha recordat que encara que les seues accions no van ser causa de la fallida de la CAM, no es va tractar d'un error sinó d'una actuació intencionada.

Per açò els imputa delictes de falsedat comptable en els estats de 2010 i 2011 i estafa continuada i demana que indemnitzen de forma solidària el Banc Sabadell amb 20 milions d'euros i els afectats per la compra de quotes participatives entre març i juliol de 2011, molts d'ells personats com a acusació en el juí.

El Ministeri Públic demana set anys i mig de presó per a l'exdirector general de l'entitat Roberto López Abad, l'exdirectora general adjunta Dolores Amorós, l'exdirector general d'Inversions i Riscos Francisco José Martínez i de Planificació i Control Teófilo Sogorb.

Per als exdirectors de Finançament i d'Informació Financera Juan Luis Sabater i Salvador Ochoa, respectivament, sol·licita 1,2 anys de presó i per a Vicente Soriano (Recursos) deu mesos. Exculpa l'expresident de la caixa Modesto Crespo que seu en la banqueta a petició de les acusacions.

Rodríguez Sol ha insistit que com a conseqüència d'una incorrecta rehabilitació de crèdits fallits i dubtosos a normals, els acusats van presentar en 2011 uns resultats que llançaven beneficis de 65 milions d'euros quan en realitat existien unes pèrdues després d'impostos d'1.136 milions d'euros. A esta conclusió van arribar els administradors provisionals nomenats pel Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) després de la intervenció del Banc d'Espanya al juliol de 2011.

CULPABLES I CÒMPLICES

De López Abad ha dit que, com a principal administrador, va donar les instruccions per a elaborar els pressupostos que "posen les bases" del que va passar en 2011. En concret s'ha referit a un correu electrònic enviat al novembre de 2010 per l'aleshores director general en el qual instava als principals executius a traure 300 milions d'euros de guanys de cara al tancament de l'exercici.

L'objectiu era facilitar la creació del Sistema de Protecció Institucional (SIP) integrat per Cajastur, Caja Extremadura i Caja Cantàbria que donara llum verda al Banco Base, projecte que finalment no va veure la llum en retirar-se la resta de caixes del projecte davant els dubtes de solvència de la CAM, que va acabar venent-se al Banc Sabadell per la quantitat simbòlica d'un euro. Per açò ha considerat la resta d'acusats "còmplices" dels fets que van començar a jutjar-se el passat 29 de maig.

Respecte al paper del supervisor, el representant del Ministeri Fiscal ha dit que els informes del Banc d'Espanya ja van reflectir que la situació de la caixa alacantina era "crítica" davant la falta de liquiditat i ha recolzat la versió atorgada pels pèrits judicials del mateix que van declarar durant el juí en qualitat de testimonis.

"No és el mateix que el benefici isca perquè s'han aplicat correctament les normes comptables que perquè s'han fet trampes. El que no es pot fer mai són trampes i una vegada fetes explicar que haguérem guanyat igual. Vostés han enganyat", ha etzibat el fiscal en referència a la versió dels acusats que van insistir en la seua declaració en qualitat d'investigats que el Banc d'Espanya els va permetre ajustar contra reserves les plusvàlues de la comptes de 2010.

IMATGE FALSA A L'INVERSOR

També s'ha referit al mecanisme de les titulizaciones com a ferramenta emprada per l'excúpula per a maquillar els comptes i presentar un resultat pressupostat en 2010 superior als 200 milions d'euros. Amb esta incorrecta comptabilització de préstecs hipotecaris van aparentar una transferència de riscos i beneficis que en realitat no es va produir.

En relació a la quotes participatives Rodríguez Sol ha recordat que es va oferir una imatge falsa a l'inversor i que se li va provocar un perjuí amb l'emissió d'este producte financer el valor del qual va quedar reduït a zero una vegada venuda la caixa alacantina al Banc Sabadell.

Igualment ha insistit davant el tribunal que presidix la magistrada Ángela Murillo, que els acusats van cobrar indegudament beneficis de l'entitat feta fallida en qualitat de plans de pensions, inventius o prejubilacions i que van costar a la caixa un desemborsament indegut superior als 20 milions d'euros. Sobre este tema ha defès que l'asseguradora Caser és la responsable real "quasi sense cap gènere de dubtes" per la pòlissa de responsabilitat civil dels exalts càrrecs de la Caja de Ahorros del Mediterráneo.

colaboracio