Antonio Gómez, Vicente Marco i Vicent Usó, premis literaris 'València' 2015

Puchalt y Ribes con el jurado de los Premios Valencia
Foto: RAQUEL ABULAILA/DIPUTACIÓN
Actualizado: martes, 28 abril 2015 17:27

VALÈNCIA, 28 Abr. (EUROPA PRESS) -

   Els escriptors Antonio Gómez Rufo (Madrid, 1954), Vicente Marco Aguilar (València, 1966) i Vicent Usó i Mezquita (Vila-real, 1963) s'han alçat este dimarts amb els Premis 'València' 2015 que concedix la Institució Alfons el Magnànim (IAM), en les modalitats de Novel·la Negra, Narrativa en Castellà i Narrativa en Valencià, respectivament.

   Així ho ha donat a conèixer este dimarts la diputada de Cultura de la Diputació de València i presidenta de la IAM, María Jesús Puchalt, en una trobada amb els mitjans al costat del director de la IAM, Vicent Ribes, i el jurat que ha seleccionat les obres guanyadores, en què s'ha realitzat l'obertura de sobres que guardaven els verdaders noms dels autors de narracions, presentades baix pseudònims.

   La diputada ha comunicat la fallada als guanyadors en directe i per telèfon, felicitant-los per la distinció. Els tres han agraït la distinció i s'han mostrat feliços amb els premis que suposen la publicació de la seua obra i 20.000 euros.

   L'editorial Llengua de Drap es farà càrrec del títol de Novel·la Negra 'Nunca te fíes de un policía que suda', presentada per Antonio Gómez Rufo baix el lema 'Bajo un Sol de Justicia'. Portarà també al mercat la Narrativa en Castellà de Vicente Marco 'Mi otra madre', mentre Bromera editarà la Narrativa en Valencià de Vicent Usó 'Les veus i la boira' que es presentava amb el lema 'Silencis de l'illa'.

   El primer a eixir a la llum ha estat el d'Antonio Gómez Rufo. Prestigiós escriptor i guionista, ha assenyalat que "no esperava el premi però ho desitjava", especialment per la seua vinculació amb València. En la seua platja de la Malva-rosa, ha assegurat, comença i acaba d'escriure i corregir les seues novel·les. Amic del cineasta Luis García Berlanga, té en el seu haver diverses novel·les publicades i guions com el del film 'París Tombouctou' i "en estos temps difíciles que corren" ha celebrat que tots els suports als llibres són bons.

   Vicente Marco, dedicat també a l'ofici d'escriptor de manera professional, que ha rebut la telefonada en plena Fira del Llibre, des d'on ha assegurat que este premi té per a ell "una alegria addicional" per ser el primer que rep en la seua terra. "És molt gratificant després de molts premis per ahí", ha confessat, i ha assegurat que serà un "estímul i al·licient" per a seguir amb la seua carrera.

   Vicent Usó i Mezquita, que compartix amb els altres autors premiats, la dedicació a les lletres, ha mostrat la seua satisfacció per a rebre el premi "atorgat per una institució del prestigi de la Institució Alfons el Magnànim". Per a ell, és tot un "reconeixement" a la seua carrera.

   Mai fins ara hi ha hagut uns guanyadors "tan premiats" en les seues trajectòries, ha ressaltat la presidenta de la IAM.

279 AUTORS, 24 FINALISTES I TRES GUANYADORS

   Un total de 279 obres s'han presentat als Premis 'València' de Narrativa, "una xifra que gairebé dobla a la de 2014", ha puntualitzat Puchalt. D'elles, 184 optaven en la modalitat de narrativa en castellà i huit en la de narrativa en valencià. El Premi de Novel·la Negra ha rebut un total 87 títols. Els comitès de prelectura van seleccionar un total de 24 obres finalistes entre les quals hui ha deliberat el jurat.

NOVEL·LA NEGRA

   El jurat de Novel·la Negra, integrat per Francisco Camarasa, Fernando Varela, Jordi Llobregat, Josep Torrent i Lluís Fernández, ha distingit per unanimitat l'obra 'Nunca te fíes de un policía que suda' de l'escriptor madrileny Antonio Gómez Rufo que ha presentat la novel·la amb el pseudònim Vicent Miércoles.

   "És una novel·la molt ben construïda amb una estructura que sosté tota la novel·la, una adequació lingüística estupenda i uns personatges que tenen tres dimensions, els imagines abans i després de la novel·la", ha comentat el portaveu del jurat i editor de Llengua de Drap, Fernando Varela, qui també ha valorat l'alt nivell de les obres finalistes.

   'Nunca te fíes de un policía que suda' arranca a Madrid en 1935 amb el trasllat d'un detectiu a un poble de Càceres fronterer amb Portugal per a investigar l'assassinat d'una dona.

NARRATIVA EN CASTELLÀ

   El valencià Vicente Marco, que es va presentar baix el pseudònim Gel, ha vençut en la modalitat de Narrativa en castellà amb 'La meva una altra mare', una obra qualificada per Carlos Andrade, portaveu del jurat, com a "arriscada, diferent, una obra narrativa potent que atrapa al lector, tot i succeir en un únic escenari, una sola habitació i oferix una mirada a problemes de la societat moderna a través de la relació d'una mare amb el seu fill adolescent".

   Carlos Andrade, Carmen Botello, Blas Parra, María Luisa Viejo i Javier Satorre han integrat el jurat de la convocatòria de Narrativa en castellà que ha distingit l'obra de Marc per unanimitat. El jurat ha recomanat també una eventual edició d'una altra obra finalista, una novel·la històrica presentada amb el pseudònim 'Poniente', per l'alta qualitat del text.

   En paraules de Botello, la de Marc és "una veu narrativa molt convincent que mostra l'univers patològic d'un xiquet, Julián, la mirada del qual, perspicaç i perversa, es combina amb la de la seua mare en un delirant i magnífic relat".

NARRATIVA EN VALENCIÀ

   Anna Moner (guanyadora en l'edició de 2014), Bernat Montagut, Jesús Huguet, Josep Gregori i Àngel Calpe són els vocals del jurat de Narrativa en valencià que ha distingit la novel·la 'Les veus i la boira' de Vicent Usó i Mezquita, presentava amb el pseudònim Mateu Sequeral.

   Segons el membre del jurat Bernat Montagut, és una novel·la "coral, molt original i entretinguda que utilitza diverses fonts documentals com la premsa, cròniques, memòries i entrevistes" per a narrar secrets i drames ambientats a les illes Columbretes i, secundàriament, a Terol, durant i després de la Guerra Civil.

   L'obra "agradarà als lectors i reserva una sorpresa final", ha assegurat.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià