Avelino Corma: "Espanya no es caracteritza per introduir noves tecnologies. Hem d'exigir-nos més"

Avelino Corma
WIKIMEDIA COMMONS
Actualizado: jueves, 23 octubre 2014 15:00

MADRID, 23 Oct. (EUROPA PRESS) -

El premi Príncep d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica 2014, el químic castellonenc Avelino Corma, ha assenyalat que la investigació espanyola deu "exigir-se més" a l'hora de convertir els seus avenços científics en aplicacions en la indústria. En este sentit ha apuntat que Espanya, "en general, no és un país que es caracteritze per introduir noves tecnologies en els diferents camps".

Este és un dels problemes que, segons Corma, té este sector. Segons la seua opinió "cal oblidar-se" del que abans s'anomenava investigació fonamental i investigació aplicada i ara, hi ha d'haver una sola investigació fonamental i parlar també de transferència de coneixement. "Si un veu que hi ha respostes positives en la seua investigació fonamental ha de començar a pensar per a què es pot usar per a millorar la vida de la societat", ha apuntat.

Pel que fa al paper de la indústria en esta transferència de coneixement, ha assenyalat que Espanya sol apostar més per "comprar la tecnologia i després millorar-la". "I, potser, cal fer-ho en molts casos, però hi ha altres en les que podem crear-la i això és el que cal intentar", ha apuntat en declaracions a Europa Press.

El científic espanyol, el premi del qual destaca, precisament, "la seua contribució al desenvolupament dels materials microporosos i mesoporosos i les seues aplicacions", ha explicat com es pot portar un descobriment científic al mercat.

"Ha de ser una idea original i diferent, has de provar que pot funcionar i, per tant, necessites una investigació fonamental clara per a intentar desenvolupar esta idea fins a un punt en el qual, pot quedar-se sol en un avanç de coneixement, o pots veure que té aspectes d'aplicació en algun camp", ha precisat Corma. En este últim cas, "es presenta en indústries que tinguen centres d'investigació on desenvolupen tecnologies", ha afegit.

Però el procés és complex, ja que també "cal elegir un bon moment per presentar la idea, ja que l'empresa et pot dir que està lluny en el temps i que ens interessa". "Cal tenir en compte que la indústria treballa a curt-mitjà termini", ha assenyalat.

"Hem de donar-nos compte que l'aplicació industrial és possible, necessitem que continue endavant i no podem flaquejar en això", ha insistit Corma, qui ha enviat un missatge a les empreses espanyoles instant-les a "estar en contacte continu amb universitats i organismes públics d'investigació", per a "treballar en problemes que interessen a les dos parts".

UN PREMI A TOTA L'ENGINYERIA QUÍMICA D'ESPANYA

Corma ha mostrat "una gran satisfacció" personal per este reconeixement, "que mai s'havia donat a la química", i que, segons la seua opinió "és un reconeixement a tota l'enginyeria química a Espanya" i a "tots els qui treballen i han treballat" amb ell.

Ara espera que este reconeixement per a la investigació en general del país ajude a augmentar la mitjana de la ciència espanyola i que s'aconseguisquen grups i centres que tinguen qualitat internacional reconeguda i siguen competitius. "Si la mitjana és alta i els centres cada vegada són més competitius, si ve algun Nobel, vindrà, però també vindran coses que crec que són més importants", ha apuntat.

Per anar millorant la situació, el químic espanyol ha demanat un pacte d'Estat perquè les polítiques del sector "transcendisquen més enllà del període d'eleccions. "Si augmentem els recursos per a la investigació, i hi ha una planificació i formem a gent perquè pensem que anem a necessitar-los, no es pot reduir fortament este finançament en arribar temps de crisi, perquè es perd l'impuls i no s'incorpora a la gent que és supercompetitiva, i tot el que s'ha gastat i planificat queda minvat", ha conclòs.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià