Berlín anuncia un acord entre Alemanya i Itàlia per retornar els migrants interceptats a la frontera alemanya

Horst Seehofer davant el Parlament alemany
KAY NIETFELD/DPA
Actualizado: jueves, 13 septiembre 2018 11:15

BERLÍN, 13 Sep. (DPA/EP) -

Alemanya ha tancat un acord amb Itàlia per retornar-hi els migrants interceptats a la frontera alemanya que van entrar a la UE per territori italià, ha anunciat aquest dijous el ministre de l'Interior germà, Horst Seehofer.

"L'acord amb Itàlia està tancat. Només queden dues signatures, la del meu col·lega italià i la meua", ha dit Seehofer al Parlament alemany aquest dijous, en referència al seu homòleg, Matteo Salvini.

"Per estalviar despeses de viatge, hem intercanviat els documents", ha explicat, i ha afegit que sobre la base d'això pot ser que el tràmit tarde uns dies més. "Però és un èxit", ha sostingut.

No obstant això, segons el Ministeri d'Interior italià, mentre no hi haja una signatura, les negociacions no es consideraran concloses. El titular d'aquesta cartera, Matteo Salvini, parlarà sobre l'acord en la conferència sobre seguretat i migració dels ministres d'Interior de la UE que se celebrarà aquest divendres a Viena. Volen un acord equilibrat, han indicat fonts del seu departament.

Salvini ha deixat clar que només vol signar un acord que signifique que el seu país no haurà de preocupar-se d'un sol refugiat més.

El Govern alemany ja ha tancat acords semblants amb Espanya i Grècia. Contemplen l'expulsió de sol·licitants d'asil des de la frontera germano-austríaca en el termini de 48 hores en el cas que siguen detectats pel banc de dades d'empremtes dactilars Eurodac com a ciutadans ja registrats prèviament en aquells països.

Aquestes mesures formen part del pacte que van arribar els socis del Govern alemany --conservadors i socialdemòcrates-- després d'una llarga disputa dins del si dels conservadors sobre la política d'asil d'Alemanya que va amenaçar l'estabilitat de l'Executiu d'Angela Merkel.

L'assumpte dels refugiats és una qüestió candent a Alemanya, un país que des del 2015 ha registrat l'arribada de gairebé 1,5 milions de sol·licitants d'asil, i s'ha convertit en el principal punt de fricció entre la líder de la Unió Cristiano Demòcrata (CDU) i el seu ministre d'Interior i líder de la Unió Cristiano Social(CSU), Horst Seehofer.

L'acord amb Grècia també preveu mesures compensatòries. Segons el pacte, Alemanya examinarà els casos antics oberts de reagrupació familiar abans de finals d'any. El rerefons és el fet que a Grècia hi haja entre 2.000 i 3.000 refugiats esperant que se'ls permeta viatjar per reunir-se amb les seues famílies a Alemanya. A més, Alemanya acceptaria "reexaminar els procediments contenciosos per a la reagrupació familiar".

L'acord amb Espanya no preveu aquestes mesures compensatòries. A Alemanya, no obstant això, no s'espera que els migrants d'Espanya arriben a Alemanya a través de la frontera austríaca.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià