La bretxa salarial entre homes i dones a la Comunitat Valenciana supera la mitjana nacional i se situa entre un 25-34,3%

Roda de premsa CCOO PV i UGT PV
CCOO PV
Publicado: miércoles, 21 febrero 2018 15:17

CCOO PV i UGT PV exigeixen una Llei d'Igualtat Salarial, "sancions exemplaritzants" i un registre públic de salaris i complements

VALÈNCIA, 21 Feb. (EUROPA PRESS) -

Els sindicats de CCOO PV i UGT PV han cridat aquest dimecres a la "participació massiva" en la vaga del 8 de març enfront de la bretxa salarial entre homes i dones que a la Comunitat Valenciana se situa entre el 25% (segons UGT) i el 34,3% (segons CCOO), en tots dos casos per damunt de la mitjana nacional, i la diferència s'accentua a mesura que augmenta l'edat.

Així ho han revelat les secretàries de l'àrea de la dona de CCOO PV, Cloti Iborra, i d'UGT PV, Pilar Mora, al costat dels responsables d'organització de CCOO PV, Rafael Córdoba, i d'UGT PV, Toni Calero, en una roda de premsa en la qual han repassat la situació sociolaboral de la dona a la Comunitat i han donat a conéixer els actes previs a la vaga general del 8 de març, per a la qual han convocat aturades de dos hores per torn de treball: d'11.30 a 13.30h. en el de matí, de 14.00 a 18.00h. en el de vesprada i les dos primeres hores del torn de nit.

Coincidint amb el Dia Europeu per la Igualtat Salarial entre Dones i Homes, que es commemora aquest dijous 22 de febrer, s'ha presentat l'informe sobre la bretxa salarial de gènere en el territori valencià que cada any realitza CCOO PV, a partir de dades corresponents a 2015 de l'Enquesta Anual d'Estructura Salairal (ESS).

Segons el document, el salari mitjà de les dones valencianes hauria d'augmentar en 6.107,76 euros a l'any per a igualar-se amb el dels homes, la qual cosa suposa una bretxa salarial del 34,3%, per damunt de la bretxa estatal que se situa en el 30%.

En termes temporals implica que les valencianes haurien de treballar 125 dies més a l'any perquè el seu salari mitjà anual s'equiparara al dels homes. O el que és el mateix, les dones deixen de percebre ingressos salarials per treballar des del 28 d'agost. En una jornada de 8 hores les dones treballen 4 hores i 44 minuts sense cobrar.

D'aquesta manera, el salari mitjà de les dones en 2015 va ser de 17.811 euros, menor que la mitjana de les dones en el conjunt de l'Estat que va ser de 20.052 euros. Per comunitats, la valenciana ocupa el sisé lloc entre aquelles amb major bretxa de gènere per darrere de Cantàbria (40,7%), Astúries (40,1%), Navarra (39,7%), Múrcia (35,5%) i Aragó (34,9%).

L'informe posa de manifest que entre els anys 2008 i 2015 la desigualtat va 'in crescendo' i que s'ha vist agreujada augmentant 4 punts respecte a l'inici de la crisi, "per les polítiques de retallades i els canvis legislatius introduïts en les reformes laborals, sobretot el foment de la contractació a temps parcial".

BRETXA SEGONS JORNADA, ACTIVITAT, EDAT I OCUPACIÓ

En funció del tipus de jornada, la bretxa salarial és major en la contractació indefinida (37,6%) que en la temporal (11,8%), en aquesta última ja es parteix d'una situació precària, i encara així, les dones cobren uns 1.600 euros menys que els homes.

Les desigualtats salarials augmenten quan els homes aconseguixen l'estabilitat en l'ocupació, i encara que també les dones tenen més guanys, la diferència és de 7.024 euros anuals.

El sector de l'activitat també determina el salari, atés que la presència de dones i homes en els diferents sectors no és equitativa. Les dones superen el 60% en activitats sanitàries i de serveis socials, educació, activitats immobiliàries i altres serveis, mentre que la seua presència no supera el 30% en les indústries extrativas i manufactureres, subministraments d'energia, construcció i transport.

Es dóna la circumstància que en els sectors més feminitzats com serveis el guany mitjà anual (20.391 euros) és menor que els sectors masculinitzats com la indústria (23.026,62 euros).

Les bretxes salarials es produeixen en totes les edats però ascendeixen al 40% a partir dels 45 anys. Una de les causes, --assenyala l'estudi-- és que les interrupcions de la vida professional de les dones per cura de menors o persones depenents repercuteix en la remuneració. Així, mentre a partir dels 30 anys, el salari dels home augmenta de forma constant, en el cas de les dones l'increment és "molt lleu".

A més, la bretxa salarial és major en les ocupacions menys qualificades (67,25%).

EN L'ACCÉS A PENSIONS

L'informe posa de manifest que les bretxes salarials es "cronifiquen" en la seua trajectòria vital fins a les pensions, de manera que les valencianes perceben un 57,1% menys de pensió que els homes, sent la pensió mitjana d'ells de 1.052,88 euros al mes enfront dels 670,26 euros d'elles.

REIVINDICACIONS SINDICALS

Davant aquesta situació, des de CCOO PV i UGT PV creuen que hi ha "motius suficients" per a acudir a la vaga del 8 de març, i reclamar una sèrie de mesures.

En aquest sentit, Pilar Mora ha criticat l'"intolerable desmantellament de les polítiques d'igualtat" per part del Govern central que han suposat les "retallades", la Reforma Laboral de 2012, o la falta de dotació pressupostària per a les polítiques d'igualtat o contra la violència de gènere.

Enfront d'aquesta situació, les dos formacions sindicals exigeixen una Llei d'Igualtat Salarial que incorpore el concepte de treball d'igual valor i "sancione de manera exemplaritzant" a les empreses que no complisquen amb aquesta igualtat salarial i que obligue un registre públic per als salaris i complements dels llocs de treball.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià