Català insta als estudiants treballar les postures "en el seu moment" perquè l'horari lectiu és "sagrat"

Actualizado: jueves, 18 septiembre 2014 16:52

Reconeix que la Mesa de Directors planteja endarrerir el començament de curs 3 o 4 dies però recorda que això es valora l'abril-maig

VALÈNCIA, 18 Sep. (EUROPA PRESS) -

La consellera d'Educació, Cultura i Esport, María José Català, ha animat els estudiants --que este dijous han convocat una jornada d'atur i protestes per a reclamar "condicions dignes"-- a treballar les postures "en el seu moment" i ha demanat que es "respecte l'horari lectiu" perquè és "sagrat".

Català, que s'ha pronunciat d'esta manera a preguntes dels mitjans abans de començar la jornada parlamentària 'popular' en les Corts, en relació amb la vaga estudiantil d'este dijous, ha assenyalat que al llarg dels pròxims dies se sabrà el nombre d'alumnes que han faltat a classe.

En este sentit, ha fet notar que "no hi ha cap vaga formalment comunicada a l'administració", per la qual cosa "no es pot parlar d'una vaga d'educació", ja que "quan hi ha una vaga de treballadors es comunica formalment a l'administració" i "no és el cas".

La titular d'Educació ha remarcat que les vagues "normalment són de treballadors i això és una convocatòria als estudiants", i alhora ha dit que "les postures es treballen on es treballen, en el moment que s'han de treballar", i que "l'horari lectiu és sagrat".

TAULA DE DIRECTORS

D'altra banda, preguntada pel plantejament que han realitzat els components de la Mesa de Directors esta setmana sobre la possibilitat de tornar a endarrerir el començament de curs i si la Conselleria ho està valorant, Català ha reconegut que els directors de centres "van comunicar que seria interessant" retardar-ho "tres o quatre dies a efectes d'organització". En este punt, ha recordat que la negociació d'este assumpte es produïx en els mesos d'abril i maig.

"No està pensant a tornar baix cap premissa al calendari tradicional en què Secundària començava la tercera setmana de setembre", ha afegit la consellera, que ha dit que acullen els plantejaments dels directors però els emplaça a final de curs "per a fer una valoració general del calendari".

En el mateix sentit s'ha pronunciat el secretari autonòmic d'Educació, Manuel Tomás, qui ha recalcat, en declaracions als mitjans, que en la reunió la Mesa de directors "ha dit moltes coses, entre elles que era un dels inicis de curs amb menys incidències i molt ben organitzat; també molt bé per tenir les despeses de funcionament quasi al dia, i que recolzaven el trasllat d'exàmens a juliol i, a més, ens va traslladar les qüestions organitzatives que ha suposat traslladar el començament de curs". "Com tot el que diu la Mesa de Directors, es valorarà", ha sentenciat.

Alhora, Tomás ha insistit que la calor registrat en les aules en l'arrancada del curs escolar es deu a una "onada de calor extraordinària" i ha subratllat que en cap moment hi ha hagut cap risc per a la salut, tal com ho reflectixen els mesuraments realitzats per l'Institut Valencià de Seguretat i Salut a la Feina (Invassat

En este sentit, fonts del departament de Campanar --que han recordat que l'institut és el principal òrgan científic-tècnic en matèria de prevenció de riscos laborals de la Generalitat-- han asseverat que l'organisme ha fet una sèrie d'actuacions en les instal·lacions educatives per a valorar les condicions termomètriques i l'estrés tèrmic de les aules.

MESURAMENTS DE L'INVASSAT

En total es van visitar 10 centres de la Comunitat, 3 de la província d'Alacant, 3 de la província de Castelló i 4 de València. Les visites per part dels tècnics es van realitzar del 8 al 12 de setembre i els mesuraments van valorar el risc per calor per als treballadors en condicions normals de treball, és a dir, amb alumnes i professors. Cap recordar que el dia de més calor va ser el dijous 11 de setembre.

En tots els centres, prosseguixen, "els tècnics van concloure que no existia cap limitació per a la pràctica normal de l'activitat docent i que no es donaven les condicions necessàries per a afirmar que existia risc per calor ni estrés tèrmic" i van determinar que "les condicions laborals dels centres visitats es limitaven a una situació de discomfort tèrmic".

En este sentit, "l'índex obtingut en tots els mesuraments va ser inferior al qual es considera com a límit, per la qual cosa es va considerar que es podia continuar amb el treball de manera controlada".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià