CECOVA demana un "esforç suplementari" als professionals per a "detectar els símptomes de la violència masclista"

Actualizado: lunes, 24 noviembre 2014 11:12

VALÈNCIA, 24 Nov. (EUROPA PRESS) -

El Consell d'Infermeria de la Comunitat Valenciana (CECOVA) i els col·legis d'Infermeria de València, Castelló i Alacant han demanat este dilluns, amb motiu del Dia Mundial per a l'Eradicació de la Violència de Gènere, que es commemora demà dia 25, a tots els professionals sanitaris "fer un esforç suplementari" per a "detectar els símptomes de la violència masclista".

D'esta manera, ha destacat que es podria aconseguir així un diagnòstic precoç quan les víctimes acudixen a rebre assistència sanitària que permeta prevenir-los. Així, ha assenyalat que "moltes vegades darrere de quadres depressius, d'un diagnòstic d'estrès o d'episodis d'ansietat atesos en els centres de salut i hospitals s'amaguen casos greus de maltractament psíquic, situacions de violència verbal o agressions físiques contra dones".

En este sentit, ha destacat la "importància de denunciar als maltractadors" ja que, segons ha recordat, "set de cada deu dones assassinades no havien denunciat prèviament a les seues parelles" i ha assegurat que "la mort de víctimes de la violència domèstica seguix sent un dels problemes més greus de la societat espanyola".

A més, ha indicat que "moltes dones no denuncien per por o desinformació" i ha destacat el cas de les dones immigrants, que, segons ha dit, "no saben a on acudir ni com actuar, especialment les que estan en situació irregular, que tenen por de ser expulsades i per això no denuncien les agressions".

"En estos casos i en molts altres l'assessorament i l'assistència dels professionals de l'àmbit sanitari, judicial o policial que els atenen en un primer moment és clau per a avortar una situació de violència física o verbal", ha assegurat.

ESPECIAL SENSIBILITAT

Finalment, l'Organització Col·legial Autonòmica ha assegurat que el col·lectiu d'Infermeria té "una especial sensibilitat" en este tema ja que més del 80% dels 25.000 professionals d'Infermeria de la Comunitat Valenciana són dones" i per esta raó, "és un col·lectiu especialment sensible i sensibilitzat amb la xacra social i les conseqüències de la violència de gènere".

Per tant, "com professionals d'Infermeria estem obligats a detectar els símptomes d'assetjament o violència a casa quan una dona acudix a un centre de salut o a un hospital amb símptomes de patir violència conjugal. És la nostra responsabilitat ajudar a un diagnòstic precoç i informar de qualsevol situació de perill per a la integritat de la persona agredida", ha afirmat.

Finalment, ha destacat que els professionals d'Infermeria desenvolupen un "paper destacat" en la lluita per a l'eradicació de la violència de gènere ja que el col·lectiu infermer és un "observador privilegiat" ja que "som els primers a entrar en contacte amb les víctimes, i com tals hem de contribuir decisivament en la lluita perquè la conducta del maltractador no quede impune i aconseguir l'eradicació d'esta xacra social".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià