La Cenicienta, El Libro de la Selva, i Los Mosqueteros ensenyaran als xiquets a estimar a la música al Palau

Presentación de El Palau dels Xiquets
EVA RIPOLL
Actualizado: jueves, 23 octubre 2014 15:49

VALÈNCIA, 23 Oct. (EUROPA PRESS) -

'La Cenicienta', 'El Libro de la Selva', 'El Principito' i 'Los Tres Mosqueteros' són les representacions que ha escollit el Palau de la Música de València en esta edició per a ensenyar als xiquets a gaudir la música clàssica gràcies a la combinació de música en directe amb un espectacles multimèdia.

La presidenta del Palau de la Música, Mayrén Beneyto, el subdirector de Música del Palau, Ramón Almazán, i el director titular de la Banda Municipal, Fernando Bonete, han presentat este dijous en roda de premsa les activitats del projecte educatiu 'El Palau dels Xiquets', que en l'any passat ha tingut 80.000 assistents amb un índex de satisfacció del 95%.

Beneyto ha destacat que el Palau de la Música és l'"únic auditori" espanyol que crea una programació pròpia per als més menuts, amb de 109 activitats noves i redissenyades incorporant les propostes per a millorar l'atenció als gustos del públic, que, després de 18 anys, donen "molt que pensar".

En esta nova edició, que incidix en la varietat, participació i desenvolupament didàctic, es troben els cicles 'Música per a nadons' (0 a 12 mesos), 'Menuts al Palau' (3 a 6 anys), 'Audicions Escolars' (3r, 4t 5è i 6è de Primària, ESO i 1r de Batxillerat), 'Música en Família' i 'Creixent amb la Música' (5 a 12 anys).

Sobre esta qüestió, ha ressaltat que estos programes els dirigixen amb "molta il·lusió" els propis directors titulars de la Banda Municipal de València i de l'Orquestra de València, el que demostra "la importància que es dóna al Palau a la formació dels xiquets".

El cicle 'Música en Família', arranca el 27 de novembre amb els contes més coneguts pensat perquè els més menuts aprenguen a gaudir de la música entre amics i familiars. El preu de les entrades és de 6 i 3 euros.

Així, començarà amb 'Cuadros de una exposición. Una noche mágica de brujas y un paseo festivo entre cuadros vivientes', que serà interpretat per l'Orquestra de València i dirigida pel seu titular Yaron Traub. Amb posada en escena de Rob Barendsma, interpretaran 'Una noche en el monte pelado' i 'Cuadros de una exposición' de Modest Músorgski. La funció tindrà la participació d'actors-ballarins de 2n a 4t d'ESO.

En Nadal, els dies 2, 3 i 4 de gener, a les 17.00 i 19.00 hores, s'interpretarà 'La Cenicienta', una de les "més demandades", un musical fresc i que en esta edició ha renovat amb una original posada en escena el famós conte de fades de Charles Perrault. Este espectacle musical envolta la clàssica història d'amor, amb una cuidada escenografia, un vestidor de somni i un estil musical tan pròxim al pop actual com el vals més elegant.

El mes de febrer, els dies 21 i 22, serà el torn de 'El Libro de la Selva' per a gaudir de l'aventura musical per la selva de Mowgli i Baloo, mentre que el 7 de març, a les 18.30 hores, torna l'Orquestra de València amb 'El Retablo de Maese Pedro', basat en el Quixot, "un teatre dins del teatre" de Manuel de Falla.

Este espectacle ambientat per la companyia teatral de marionetes Bambolina Titelles, adapta musical i escènicament el capítol del Queixot de la Manxa en el qual es conta la història de Maese Pedro, Trujamán i el Queixot.

El 18 i 19 d'abril els personatges de Saint Exuper la rosa, l'aviador, El Principito i la serp, comptaran la història del seu fantàstic viatge en "El petit príncep" i el 23 de maig (a les 12, 17 i 19.00 hores) conclourà el Cicle amb 'Los tres Mosqueteros, el Musical', un sorprenent viatge musical des de Vivaldi, Bach, Montverdi i els més famosos temes del barroc que traslladarà al públic fins als jazz de Nova Orleans. Esta fusió de gèneres conduirà als presents des dels sons més antics a les cançons més populars dels nostres temps.

Un dels cicles amb major èxit i demanda és el de 'Música per a Nadons', un projecte pioner que compagina música clàssica en directe, percussió, arpa, saxo i veu, amb projeccions multimèdia en colors cridaners, perquè 40 nadons de fins a 12 mesos, acompanyats per un familiar en cada sessió, descobrisquen xicotetes composicions de música clàssica en un ambient estimulant i al terme rebran un diploma recordatori de l'assistència al seu primer concert.

Esta temporada tindrà obres de Satie, Mozart, Straus, entre d'altres. Serà els dies 26, 27, 28 i 29 de maig, a la Sala 'Martín i Soler', en dos sessions: a les 11.30 i 12.30 hores.

MÚSICA PER A COL·LEGIS

Per la seua banda, els col·legis i guarderies podran també enguany sol·licitar l'assistència al cicle 'Menuts al Palau', dirigit a xiquets de 3 a 6 anys, del 28 al 30 d'abril, i del 12 al 15 de maig i 19 al 21 de maig. En esta ocasió podran gaudir de 'Yo, Mozart', un concert escenificat on els actors, músics i cantants representaran la vida i obra del compositor a través de la música.

Alhora, l'Orquestra de València i la Banda Municipal tornaran a oferir les habituals 'Audicions per a escolars', dirigides a alumnes de 3r a 6è de primària i de 1r a 4t d'ESO i 1r de Batxillerat, amb els espectacles 'Cuadros de una exposición' (26 i 27 de novembre) i 'El Retablo de Maese Pedro', el 4 i 5 de març. També participarà la Banda Municipal de València (27 de gener, i 10 i 24 de febrer).

Al respecte, el seu titular ha ressaltat que l'objectiu és "sensibilitzar als més joves a la música simfònica en directe", així com ajudar als professors a completar la formació musical. Per a això, els proposen un programa que practicar en classe durant un trimestre. "No es tracta de l'activitat de només un dia", ha assenyalat.

Completen les activitats el veterà cicle "Creixent amb la música" dirigit a alumnes de primària i 3r d'educació infantil, que acostaran als escolars els diferents tipus d'instruments musicals, així com altres curiositats relacionades amb el món dels sons.

Amb la música del ballet de 'La boutique Fantasque', que Rossini va compondre per a piano, i que després Respighi va adaptar a orquestra, els alumnes viatjaran, gràcies a este 'Sistema Solar Mágico' a través de l'espai, vivint increïbles històries amb les joguines de la botiga, perquè Zacarías puga salvar el seu negoci.

En el conte musical 'Historias de una gallina', adaptació del conte popular "La gallina Marcelina", els xiquets aprendran a diferenciar les qualitats del so i de la veu. Finalment en 'La máquina del tiempo' faran un viatge a través de les èpoques més representatives de la història musical: des del Cant Gregorià fins a la música actual, passant pel Renaixement, el Barroc, el Classicisme, el Romanticisme o l'Impressionisme.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià