El CGPJ gestionarà les visites dels jutges als CIE i millorarà la seua formació en estrangeria

Actualizado: martes, 21 octubre 2014 11:10

El vocal Juan Manuel Fernández proposa crear un grup mixt amb la Fiscalia per a estudiar "qüestions penals"

MADRID, 21 Oct. (EUROPA PRESS) -

La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) estudiarà hui l'aplicació d'un acord amb el Ministeri de l'Interior perquè siga l'òrgan de govern dels jutges qui centralitze la gestió de les visites als Centres d'Internament d'Estrangers (CIE) i reforce la seua formació en matèria d'estrangeria.

Estes mesures són conseqüència d'una reunió mantinguda el passat 8 d'octubre amb responsables d'Interior en què va estar present el vocal d'este òrgan Álvaro Cuesta, qui cinc mesos abans va portar este assumpte al CGPJ després que es conegués que el Ministeri no havia autoritzat que un grup de jutges, participants del Fòrum d'Immigració que se celebra en Gran Canària, anaven a fer este dijous al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de Barranc Sec.

Després de conèixer estos fets, Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va acordar el mes de maig passat "fer saber al Ministeri de l'Interior" la importància i utilitat de les visites de jutges als Centres d'Internament d'Estrangers (CIE) i que en el futur este tipus d'activitats deu "ser autoritzada".

Hui, i també a proposta de Cuesta, s'adonarà de l'informe resultant d'una reunió mantinguda el passat 8 d'octubre en la qual van participar, a més d'este vocal, la lletrada del Servici d'Inspecció del CGPJ María del Carmen Cimas Giménez diferents autoritats del ministeri de l'Interior.

Van acordar, entre d'altres extrems, "que serà el Consell General del Poder Judicial, qui centralitze la gestió de les visites als Centres d'Internament d'Estrangers, amb la Direcció General del Cos Nacional de Policia, així com la necessitat de donar més formació en matèria d'estrangeria a jutges i magistrats, dins dels Programes de Formació Inicial i Continuada", segons consta a l'ordre del dia de la Comissió Permanent d'este dimarts.

La iniciativa inicial sobre les visites de jutges als CIE havia partit de les vocals progressistes Roser Bach i Concepción Sáez, els qui van remetre un escrit a la Permanent per a sol·licitar que este assumpte fora tractat a l'òrgan de govern dels jutges en ares a la necessària cooperació entre institucions.

COMISSIÓ MIXTA

D'altra banda, la Permanent inclou en el seu Ordre del Dia una proposta del vocal Juan Manuel Fernández Martínez perquè es constitueixi un grup de treball mixt amb la Fiscalia General de l'Estat, "de caràcter consultiu", amb la finalitat d'"abordar l'anàlisi i debat de quantes qüestions penals siguen de mutu i coincident interès".

El vocal proposa analitzar el tractament processal de les denúncies sense autor conegut, el volum de les quals incidix de manera "notable" a la feina quotidià dels jutjats.

Segons la seua opinió, este grup de treball deurà també estudiar els judicis de faltes, l'ampliació del curs dels judicis ràpids o les conformitats.

La Comissió Permanent d'este dimarts prendrà també acusament de recepció de la sentència dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) contra el jutge Elpidio José Silva que el condemna a 17 anys i mig d'inhabilitació per prevaricació continuada comesa durant la seua investigació sobre l'expresident de la patronal Gerardo Díaz Ferrán i l'expresident de Caja Madrid, Miguel Blesa, a qui va enviar dos vegades a la presó.

La sentència, que va comptar amb el vot discrepant del president del tribunal Arturo Beltrán a favor de l'absolució, el considera culpable d'un delicte de prevaricació continuada en concurs amb dos delictes contra les garanties constitucionals. Silva recorrerà la condemna davant del Tribunal Suprem.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià