CGT insta a la Direcció General de Treball impugnar l'acord sobre l'ERO de RTVV per "frau de llei"

Instalaciones de RTVV en Burjassot (Valencia).
Foto: EUROPA PRESS
Actualizado: martes, 22 abril 2014 16:25

VALÈNCIA, 22 Abr. (EUROPA PRESS) -  

   La Federació Local de València de la Confederació General del Treball del País Valencià i Múrcia (CGT-PV) ha enviat un escrit a la Direcció General de Treball, Cooperativisme i Economia Social de la Comunitat, pel que insta que, en compliment de l'article 51.6 de l'Estatut dels Treballadors, promoga una demanda d'ofici contra l'acord sobre l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) de Radiotelevisió Valenciana (RTVV), fet el passat 23 de març entre l'empresa, CCOO, Intersindical, USO, CSI·F i UGT.

   CGT ha manifestat que este acord es va produir "sense existència de causa legal o real, la qual cosa implica frau de llei i abús de dret per part de RTVV". Considera que "existixen indicis de dol, frau, abús de dret o abús de dret a l'acord tancat" i ha apuntat diverses "irregularitats" en el procés d'extinció de les relacions laborals, com la pròpia Llei 4/2013 recorreguda per inconstitucional, la inexistència de causa justificativa de l'ERO o "maquinacions insidioses al sobredimensionament de la plantilla".

   Este sindicat ha explicat en un comunicat, en què recorda que va ser l'únic que es va desmarcar de la firma de l'acord RTVV, que la Llei 4/2013 de 27 de novembre de la Generalitat que va suposar la supressió del servici públic així com la liquidació de RTVV SAU, "ha sigut recorreguda per insconstitucionalitat en comportar la seua promulgació vulneració de diversos drets fonamentals".

   Alhora, ha assenyalat que esta llei va ser promulgada arran de la sentència que anul·lava l'anterior ERO, que considera "un clar atemptat contra el dret a la tutela judicial efectiva". Segons la seua opinió, el legislador autonòmic va procedir al cessament de l'activitat empresarial de RTVV SAU "per la seua mera voluntat malgrat existir possibilitats econòmiques de continuar" i a més, "decreta l'extinció dels contractes de la totalitat de la plantilla per tal causa i disposa a l'efecte el procediment a seguir, encara que l'esmentada causa no s'haja previst legalment".

   Per tant, considera que la Generalitat incorre d'esta manera en "un possible excés competencial". Per a CGT, existix "una clara manifestació empresarial de desviació de poder", a la recerca d'"objectius en abús de dret no emparats per l'ordenament social, alterant la finalitat institucional de l'acomiadament col·lectiu".

"ACTUACIÓ FRAUDULENTA"

   El sindicat ha subratllat l'"actuació fraudulenta" de RTVV respecte a l'aplicació de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) que va afectar a més de 1.000 treballadors. Sobre esta qüestió, ha assenyalat que RTVV "va imposar unilateralment el restabliment de la relació laboral dels qui havien sigut acomiadats individualment, va sol·licitar a la Seguretat Social l'anul·lació de les baixes, va cotitzar pels salaris deixats de percebre i va deduir els subsidis d'atur".

   "Va ser esta decisió de RTVV la que va conduir a un injustificat sobredimensionament formal de la plantilla, cosa que va ser intencionadament buscat de manera arbitrària", ha destacat CGT, qui ha ressaltat que la finalitat era provocar "amb maquinacions insidioses, que la representació legal dels treballadors subscrivira l'acord".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià