El Claustre de la UV rebutja una proposta per a elaborar Pla d'Igualtat Lingüística

Actualizado: jueves, 17 febrero 2011 18:39

VALÈNCIA, 17 Feb. (EUROPA PRESS) -

El Claustre de la Universitat Valenciana (UV) ha rebutjat, per 85 vots en contra, 69 a favor i 11 vots en blanc, una proposta per a l'elaboració d'un Pla d'Igualtat Lingüística, ha informat la institució acadèmica en un comunicat.

Segons estes fonts, el punt que ha provocat "un debat més intens" de la sessió ha estat la presentació per part d'un grup de claustrals d'una proposta per a instar a l'elaboració d'un Pla d'Igualtat Lingüística. L'estudiant Marc Xelvi, del Bloc d'Estudiants Agermanats, ha estat l'encarregat de defensar la proposta, que demanava, entre d'altres qüestions, "la distribució equitativa entre les dos llengües oficials, en totes les titulacions, tant de grau com de postgrau, de tota la docència que no s'oferisca en llengües estrangeres".

També s'exigia que es fixaren "els percentatges mínims de docència en valencià per als pròxims cursos, en totes les titulacions, tant de grau com de postgrau, des del 25% del curs 2011-12, amb un increment anual del 5%, fins a aconseguir l'objectiu del 50% en el curs 2016-17".

Alhora, reclamava garantir que els estudiants matriculats en una assignatura en valencià reberen "en esta llengua tots els materials elaborats pel professorat, com apunts, presentacions en pantalla i pràctiques".

Diferents membres del Claustre han ofert la seua opinió. El director del Servici de Política Lingüística, Josep Vicent Boira, ha detallat els avanços que s'han realitzat els últims anys respecte a la presència del valencià a la Universitat. La vicerectora de Política Lingüística, Isabel Vázquez, s'ha referit a un recent informe de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, on s'aferma que la de València és la universitat valenciana "líder" en docència en valencià. Vázquez ha afegit que, tot i així, fa falta continuar treballant en este camp.

Per la seua banda, professors de la Facultat de Dret (Vicente Baeza i Jesús Olavarría) han assenyalat que la proposta portada al Claustre no podia ser aprovada perquè conculcava normes superiors, com per exemple els Estatuts de la institució. Esta idea ha estat rebutjada pel professor de Ciències Socials Ernest Cano.

La degana de Filologia, Traducció i Comunicació, María José Coperías, ha recolzat la proposta presentada per Xelvi, però ha introduït matisacions, mentres que el director de l'ETSE, Vicente Cerverón, ha demanat que s'estudie, cas per cas, la demanda de valencià en cada titulació perquè es tracta de percentatges diferents.

En la mateixa línia s'han expressat altres claustrals. La proposta ha rebut el suport dels estudiants de A Contracorrent i del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, entre d'altres. Per part seua, la vicerectora de Postgrau, Rosa Marín, ha demanat una diferenciació entre les titulacions de Grau i els postgraus, on la realitat és diferent. Finalment, la proposta ha estat rebutjada per 85 vots en contra, 69 a favor i 11 vots en blanc.

D'altra banda, el Claustre ha procedit a renovar la composició de huit òrgans col·legiats i ha conegut l'informe de la Sindicatura de Greuges del curs 2009/2010, i ha rebutjat una proposta per elaborar un Pla d'Igualtat Lingüística.

INCORPORACIONS

La Mesa del Claustre ha estat un dels òrgans, la composició de la qual ha estat renovada parcialment. S'han incorporat Julio Hurtado, en representació del Personal Docent Investigador (PDI), doctor amb vinculació permanent, i Carmen Estevan, com suplent. També s'ha incorporat la PAS Marta Aguilar, i els estudiants Miguel Vargas i Rubén Navas.

Al Consell de Govern s'han incorporat els estudiants Paula Serrano, Gabriel Yan Salinas, Clara Eugenia Cascant i Aina-Meritxell Tarraso; així com Pilar Soriano (representant del PDI no doctor o sense vinculació permanent).

A la Comissió d'Estatuts han entrat Consol Dolz (representant del PDI no doctor o sense vinculació permanent), José María Pérez (PAS) i els estudiants Beatriz Castaño, Carlos Manzana, María Buigues, Rubén Ramírez, Pau Flores, Joan Sanchis i Abel Baselga.

Per a la Comissió d'Investigació s'ha elegit a Alexandra Valencia (representant del personal investigador en formació); la Comissió de Professorat, per part seua, incorpora Gabriel Buigues (representant del PDI doctor amb vinculació permanent); la Junta Electoral ha incorporat a Carmen Salcedo (PDI doctor amb vinculació permanent) i als estudiants Arnau Alonso i Àngel Mínguez; i a la Comissió de Reclamacions s'han afegit els catedràtics Elena Olmos i Juan Francisco Ascaso.

Finalment, han estat elegides les dos vicesíndiques de la Sindicatura de Greuges, que seran l'estudiant de Dret Laia Mauri i la PAS del Servici d'Informàtica Fuensanta Doménech.

Precisament la Sindicatura de Greuges ha presentat l'informe del curs 2009/2010, un document fet conjuntament per l'equip anterior (que presidia el professor Enrique Gómez Royo) i la nova Síndica, Carmen Carda. Tant Gómez com Carda han coincidit a destacar el tarannà dialogant que sempre ha presidit la resolució de conflictes en el si de la institució acadèmica.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià