La Comissió d'Urbanisme aprova la moció per a derogar el Pepri i les normes per a protegir el Cabanyal de València

Actualizado: lunes, 27 julio 2015 18:50

C's ratifica la iniciativa del govern local "per coherència" i PP critica la "urgència" per anul·lar el pla i el "talla i pega" de normes

VALÈNCIA, 27 Jul. (EUROPA PRESS) -

La Comissió d'Urbanisme de l'Ajuntament de València ha aprovat este dilluns, en sessió ordinària, la moció impulsada pel nou Govern local --Compromís, PSPV i València en Comú-- per a desistir del procediment d'adaptació del Pla Especial de Protecció i Reforma Interior (Pepri) del Cabanyal-Canyamelar a l'ordre del Ministeri de Cultura que el va paralitzar en 2009 perquè considera que suposava espoliació i per a instar a la Generalitat que derogue l'esmentat pla urbanístic, impulsat i aprovat pel PP en anteriors mandats.

D'esta manera, el nou executiu municipal pretén també deixar sense efecte les diverses modificacions del Pepri que el PP va aprovar la passada legislatura per a possibilitar l'adaptació del pla a l'ordre de Cultura i garantir el seu manteniment, i reclama al Consell que les derogue. La moció ha rebut el suport dels tres partits que formen el govern municipal i de Ciutadans, mentre que el PP s'ha oposat.

Amb esta moció, a la Comissió d'Urbanisme s'ha donat igualment el vistiplau a les "normes urbanístiques transitòries" que ha elaborat el govern local per a "garantir" el mateix "grau de protecció" que donava el Pepri a determinats espais i que no preveu el Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) de la ciutat --aprovat en 1988--, i al mateix temps "tenir ja un planejament provisional per a actuar en el que ha estat tot l'àmbit del Pepri".

Així ho ha anunciat el delegat de Desenvolupament Urbà i Habitatge, Vicent Sarrià, en la roda de premsa posterior a la Comissió d'Urbanisme. La moció, anunciada fa poc per l'alcalde de València, Joan Ribó, i aprovada a la Junta de Govern Local del passat 17 de juliol, es debatrà després de passar per Urbanisme en el ple de l'Ajuntament de dijous que ve --l'ordinari de juliol-- per ser a ratificada. Després d'això, es traslladarà a l'administració autonòmica per a rebre el vistiplau definitiu.

Sarrià ha indicat que esta iniciativa busca "desistir del Pepri" i "donar un pas a una nova etapa" per al Cabanyal-Canyamelar juntament amb les mesures adoptades en matèria de seguretat, neteja i convivència. L'edil ha destacat el treball iniciat per a "poder avançar en la solució de tot el problema del Cabanyal, de la seua degradació, i impulsar la rehabilitació i regeneració del barri en tots els aspectes".

Sobre les noves "normes urbanístiques transitòries", ha afegit que s'aplicaran "durant bastant temps, mentre es resol el planejament definitiu" per al Cabanyal-Canyamelar. Dins de la protecció que atorgaran en deixar sense efecte el Pepri, l'edil ha esmentat la que es donarà a la zona de Eugenia Viñes i a la Llotja de Pescadors, que no formaven part del conjunt històric protegit i que quedaran ara dins de les normes urbanístiques de protecció del Passeig Marítim.

CASA DEL BOUS

De la mateixa manera, ha ressaltat la protecció que es vol seguir donant a béns com la Casa dels Bous o la Fàbrica de Gel. Vicent Sarrià ha assenyalat també que per mitjà d'estes normes es pretén garantir --es demanarà així a la Generalitat-- la continuïtat com a espais destinats a dotacions públiques d'algunes unitats d'execució que es preveien així al Pepri i que "cal mantenir com a tal.

El regidor ha apuntat que estes normes afectaran també les volumetries i les altures ja que es pretén implantar --com es demanarà a l'administració autonòmica-- "un màxim de tres altures" i que "els sobreelevats --"àtics retranquejats"-- no sobrepassen determinada altura de cornisa". Ha precisat que serà finalment la Generalitat qui decidisca sobre esta proposta de l'Ajuntament.

Sarrià ha afegit que per a "protegir la trama urbana històrica del Cabanyal" s'ha decidit també "limitar el nombre de parcel·les" que es puguen agregar per a una construcció i establir-ho en "un màxim de 12 metres de façana". Alhora, ha anunciat que s'ha constituït una "comissió tècnica" "per a treballar els detalls" de tota la proposta plantejada per al Cabanyal.

"PER COHERÈNCIA"

Per la seua banda, el portaveu de Ciutadans (C's) a l'Ajuntament, Fernando Giner, ha indicat que a la Comissió d'Urbanisme el seu grup ha amb més suport "per coherència" la moció sobre el Cabanyal impulsada per l'equip de govern. Esta formació va signar en la campanya electoral, juntament amb Compromís, PSPV i EU, un document a favor del barri i en contra del Pepri.

Tot i això, Giner ha dit que C's considera necessari fer una auditoria dels habitatges que es pretén rehabilitar per a conèixer "el seu estat, el que costarà la rehabilitació i l'ús que es li donarà". Respecte a això últim ha dit que este determinarà també el caràcter d'esta recuperació.

Alhora, ha apuntat la conveniència de saber com evoluciona el nombre de llicències comercials que es demanen al barri com a "termòmetre" per a determinar "si va cap a la normalitat" i ha recordat la seua proposta d'aprovar bonificacions de l'IBI ja taxes per als comerços de la zona.

ANUL·LACIÓ "PRECIPITADA"

Per la seua banda, el portaveu del PP, Alfonso Novo, ha justificat el rebuig del seu grup a la moció del govern local --al qual s'ha referit com "el tripartit"-- perquè considera que l'anul·lació del Pepri plantejada és "precipitada" i "no està justificada la seua excepcionalitat". "Esta actuació per decret, pròpia de l'esquerra, obre un procés incert que, de moment, és molt poc transparent i res participatiu".

En este sentit, Novo ha indicat que la "urgència" per eliminar el Pepri "pot respondre al temor del tripartit que el Ministeri de Cultura diga que l'adaptació a l'ordre --feta pel PP-- salvaguarda els valors històrics-patrimonials" del Cabanyal i que quedara derogada "l'ordre ministerial decretada pel govern del PSOE".

Alhora, ha assenyalat que l'esmentat pla "està suspès" actualment per l'ordre de Cultura i ha apuntat que "no cap que la Generalitat ho torni a suspendre". Alfonso Novo ha censurat el "talla i pega de normes" fet pel govern local "per a cobrir el requisit legal de suspensió del planejament" i ha estimat una "involució a més de 25 anys" pretendre "recuperar l'esperit del PGOU" que tenia "com a objectiu irrenunciable la prolongació de Blasco Ibáñez" pel barri.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià