Les Fogueres de Sant Joan d'Alacant, declarades Bé d'Interès Cultural Immaterial

Hogueras oficiales infantil y adulta 2013
Foto: EUROPA PRESS
Actualizado: viernes, 19 diciembre 2014 15:41

VALÈNCIA, 19 Dic. (EUROPA PRESS) -

   El ple del Consell ha aprovat el decret pel qual es declara Bé d'Interès Cultural Immaterial (BIC), Les Fogueres de Sant Joan, "una de les més preades senyes d'identitat" d'Alacant.

   Així ho ha anunciat este divendres les portaveu del Govern valencià, Maria José Català, en la roda de premsa posterior al ple del Consell, en què ha destacat que es tracta del primer Bé d'Interès Cultural Immaterial declarat a la ciutat d'Alacant.

   A la Generalitat correspondrà vetllar pel desenvolupament i pervivència d'esta manifestació cultural, la gestió de la qual ostentarà la Federació de Fogueres de Sant Joan d'Alacant. Esta expressió de cultura popular, celebrada entre els dies 20 i 24 de juny, és, al seu torn, "el major fenomen associatiu d'Alacant", amb una estructura organitzativa sòlida elaborada al voltant de les diferents comissions de fogueres i comissions de barraques, unides les dos en un espai comú, el districte.

   Les primeres referències a la celebració d'estes festes a Alacant es remunten al segle XIX, tot i que tenen el seu origen remot en les celebracions precristianes al voltant del solstici d'estiu, reconvertides més tard en festes en honor a Sant Joan Bautista.

   El decret recull, al seu torn, una sèrie d'elements distintius que formen part del patrimoni cultural propi d'estes celebracions, entre els quals cal destacar les fogueres, com monuments artístics efímers que combinen arquitectura, escultura i pintura, i que van donar lloc a l'aparició de l'ofici d'artista de foguera, hui agrupats en el Gremi d'Artistes de Fogueres.

   Un altre dels aspectes que destaca el decret és l'entramat associatiu format per les comissions de fogueres i barraques i agrupades en la Federació dels Fogueres de Sant Joan. Estes associacions, amb seu a l'anomenat racó, elegixen anualment una sèrie de càrrecs representatius, les Belleses i Dames de Honor. El màxim exponent d'estos càrrecs representatius en la festa és la figura de la Bellesa del Foc.

   Dos elements distintius més d'aquestes festes alacantines són el patrimoni literari i el patrimoni musical. Del literari formen part, a més dels llibrets editats per les comissions, la revista Festa i la revista Fogueres, així com les obres teatrals pròpies del Teatre Foguerer, que compte actualment amb un certamen propi.

   Alhora el patrimoni musical està representat per la multitud de colles de dolçaines i tabals i, sobretot, de bandes de música, la importància de les quals es demostra per l'existència d'una desfilada expressament per a estes agrupacions: l'Entrada de Bandes.

   Altres aspectes específics de les Fogueres de Sant Joan són la indumentària pròpia de la festa, la importància de la pirotècnica i l'esforç de conservació del llegat cultural per mitjà del Museu de Fogueres i de l'Arxiu Municipal.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià