Consell destina prop de 9 milions per a ajudes directes, indemnitzacions i centres per a dones víctimes de violència

Publicado: lunes, 20 febrero 2017 19:14

VALÈNCIA, 20 Feb. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives destina enguany 8,9 milions d'euros per a finançar ajudes directes, indemnitzacions i centres per a dones víctimes de violència masclista, previstes en la Llei Integral contra la Violència sobre la Dona de la Comunitat Valenciana que, per primera vegada, tindran la consideració de crèdit ampliable en els pressupostos de la conselleria, la qual cosa suposa poder renovar-la tantes vegades com siga necessari en el cas que les partides previstes s'esgoten.

Així ho ha assenyalat en un comunicat el secretari autonòmic d'Inclusió i Igualtat, Alberto Ibáñez, qui ha assegurat que s'està avançant "en el canvi de polítiques i en l'esmena de situacions i mesures injustes de l'anterior executiu com la no concessió d'estes ajudes a les dones que tenien deutes tributaris o amb la seguretat social".

Concretament, la línia específica d'ajudes a les dones víctimes de violència de gènere amb dificultats per a obtindre ocupació, amb ordre de protecció vigent i amb recursos insuficients comptarà amb 600.000 euros inicials, la qual cosa suposa "quasi el doble que fa dos anys i evidencia la lluita del Consell del Botànic contra la violència masclista", ha valorat.

A més d'esta línia, la conselleria preveu una quantia de 100.000 euros destinats al fons d'emergències, que consistixen en ajudes econòmiques immediates de pagament únic per a les víctimes de violència sobre la dona amb l'objecte d'atendre les seues necessitats més urgents en casos d'emergència. Les quanties previstes van des dels 200 euros per a cobrir necessitats bàsiques fins als 2.000 euros.

D'altra banda, Igualtat ha previst en 2017 un pressupost de 60.000 euros, ampliables, per a atendre el dret a la indemnització per causa de mort, com a conseqüència d'un acte de violència sobre la dona, per als fills i filles menors d'edat, majors d'edat o persones ascendents que depenguen econòmicament de la víctima.

CENTRES

Respecte al manteniment de centres, la Conselleria d'Igualtat destina enguany 8.268.787 euros a la xarxa de centres residencials i als Centres Dona 24 hores.

La Xarxa de Centres Residencials dirigits a Dones Víctimes de Violència disposa en l'actualitat de 98 places. Es tracta de centres amb servicis especialitzats en l'atenció integral de dones víctimes de violència de gènere, on se'ls acull soles o acompanyades de les seues filles i fills menors, amb la finalitat de prestar-los una ajuda psicològica i social, facilitant-los els mitjans bàsics que els ajuden a superar la situació de violència patida.

MESURES ENGEGADES PER LA GENERALITAT

Ibáñez ha assenyalat que la lluita contra la violència masclista "és un tema transversal que implica a tots els departaments de la Generalitat que treballen en este àrea", i ha assenyalat algunes de les iniciatives i mesures engegades pel Consell durant el passat any.

Entre unes altres, ha recordat la reunió de la Taula per a l'Estudi, l'Avaluació i la Millora de la Llei Integral de la Violència de Gènere que portava 5 anys sense ser convocada, l'engegada, juntament amb la Conselleria d'Educació, de la campanya 'No em toques el Whatsapp', dirigida l'alumnat d'ESO, o la constitució de la Mesa per la Igualtat Laboral i Salarial i contra la Feminització de la Pobresa, que té com a objectiu articular i dissenyar noves polítiques públiques de lluita contra esta situació, de la mà de les entitats socials d'este àmbit.

Així mateix, la Conselleria de Justícia ha engegat la nova xarxa d'Oficines de la Generalitat d'Assistència a les Víctimes del Delicte, i des de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències s'està treballant amb els cossos de Policia Autonòmica a millorar la formació dels agents quant a la violència de gènere.

Per la seua banda, la Conselleria de Vivenda, Obres Públiques i Vertebració del Territori ha desenvolupat una sèrie de polítiques al voltant de la lluita contra la violència de gènere centrades en l'atenció a estes dones amb ajudes al lloguer social.

ÀMBIT EDUCATIU

En l'àmbit educatiu, la Conselleria d'Educació promou mesures de prevenció i detecció de casos de violència de gènere amb les Unitats d'Atenció i Intervenció o amb el Pla de Prevenció de la Violència i Promoció de la Convivència (PREVI), o la priorització en l'accés de l'alumnat afectat per canvis de centre com a conseqüència d'actes de violència masclista.

En el cas de la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, les dos línies fonamentals són les que es realitzen en els canvis legislatius a través de l'avantprojecte de Llei de la Generalitat per al foment de la responsabilitat social, amb la inclusió d'al·lusions al fet que les administracions adopten mesurades per a promoure la igualtat de tracte i no discriminació, la igualtat retributiva o la conciliació laboral i familiar.

El departament d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball compta amb una xarxa de punts d'atenció a víctimes de violència de gènere en el Servef, compost per set tutors especialitzats i una coordinadora que até este col·lectiu i que compten amb personal de suport compost per 55 treballadors i treballadores.

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha desenvolupat nombroses accions de sensibilització com les campanyes d''Espai segur i lliure de violència de gènere' o 'El masclisme no té vacacions', en els centres mèdics i de formació del personal sanitari.

Així mateix, compte també amb un mapa de risc de la Mutilació Genital Femenina (MGF), un protocol d'actuació i una unitat de referència de cirurgia reconstructiva en l'Hospital Doctor Peset de València.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià