Cultura va advertir Livermore que tenia fins al 6 de març per a aportar els contractes fora de Les Arts

Davide Livermore i Albert Girona en una imatge d'arxiu
TATO BAEZA
Actualizado: lunes, 11 diciembre 2017 15:30

VALÈNCIA, 11 Dic. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Cultura va advertir en diverses ocasions a l'exintendent del Palau de les Arts Reina Sofia de València que havia de presentar abans del 6 març de 2017 els contractes dels treballs realitzats durant la temporada fora del coliseu valencià en resposta a les exigències de la Intervenció General de la Generalitat per a solucionar la situació d'"incompatibilitat" detectada entre el seu lloc d'intendència i els seus projectes com a director d'escena en altres teatres.

Des de l'administració autonòmica se li va fer l'últim requeriment en el passat mes de febrer perquè aportara la documentació sol·licitada abans del 6 de març i l'artista italià va contestar que no tenia alguns dels contractes a causa que els espectacles no havien començat encara els assajos.

Davide Livermore va anunciar dimarts passat la seua dimissió com a responsable artístic de Les Arts --càrrec al que va accedir fa dos anys en substitució de Helga Schmidt-- per les "traves administratives" que, al seu juí, li "impedeixen" dur a terme la tasca per a la qual va ser contractat.

Una d'estes objeccions és que ja l'Informe de la Intervenció de 2015 va posar de manifest la incompatibilitat entre el seu càrrec com a intendent de les Arts i els treballs que realitza per a altres institucions en la seua faceta de director d'escena. Livermore va retraure a la Conselleria de Cultura que tot este temps "ha sigut incapaç de trobar una solució" a esta situació.

L'esborrany de l'informe de la Intervenció corresponent a 2016 torna a determinar que, sense perjuí de les tasques concretes que conté l'activitat de direcció d'escena, la imparcialitat o independència de les funcions que exerceix l'intendent en el seu lloc directiu en la Fundació Palau dels Arts poden veure's "compromeses" per l'exercici de les funcions de direcció d'escena que ha declarat realitzar per a altres teatres. A fi de garantir la màxima transparència, conclou que l'intendent no pot exercir funcions de direcció d'escena per a altres teatres.

Amb la finalitat de que Livermore seguira al capdavant dels Arts, la Generalitat li va demanar que justificara els treballs de direcció d'escena en coliseus de tot el món per a demostrar que no incorria en incompatibilitats a cada cas. Per açò, el 4 de novembre de 2016 se li va enviar un escrit al 'regista' turinés recordant-li la necessitat de presentar tots els contractes subscrits amb altres coliseu operístics en el termini de 10 dies.

En eixa missiva, a la qual ha tingut accés Europa Press, la Conselleria subratllava que en eixa data només havia rebut un contracte subscrit per Livermore per a la cessió de drets d'autor per a la posada en escena d'una òpera a Oman.

A esta comunicació, va contestar l'intendent el dia 8 de novembre apuntant que no disposava encara del contracte de 'Norma' amb el Teatre Reial de Madrid per un "malentés" entre esta entitat i els advocats, així com que no disposava de la resta de contractes --que incloïen la cessió de drets per a 'Il turco in Itàlia', a Bolonya, i la nova producció 'Manon Lescaut', a Nàpols-- i que els enviaria tan prompte com fóra possible.

L'últim requeriment de la Conselleria es va notificar a Livermore de forma oficial el 22 de febrer de 2017 i en ell s'incidia que enviara els contractes abans del 6 de març per a "poder donar resposta al requeriment formulat per la Viceintervención General". Esta vegada, l'artista italià va explicar és pràctica habitual en els teatres d'òpera enviar el contracte d'una nova creació o reposició en el moment de començar els assajos i, per eixe motiu, encara no disposava del contracte de 'Manon Lescaut' amb el Teatre Sant Carlo de Nàpols, ja que l'estrena estava prevista per al mes de juny.

Així mateix, remetia informació d'altres dos projectes, 'Tamerlano' en l'Scala de Milà, a la fi d'agost, i 'Adriana Lecouvreur', en Montecarlo, al novembre. Apuntava el director d'escena que havia demanat reiteradament eixos contractes i que els faria arribar tan prompte estigueren en la seua mà.

"MAI ES VA ENTREGAR CAP JUSTIFICACIÓ"

Consultada la Conselleria sobre este assumpte, el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, ha confirmat a Europa Press que, finalment, només es va rebre el contracte de 'Norma' del Teatre Reial i 'The opera' a Oman i de la resta "mai es va entregar cap justificació". El representant de Cultura precisa que Davide Livermore "va firmar un contracte d'intendent de les Arts que fixava clarament la seua dedicació exclusiva al coliseu operístic valencià" pel que "la situació de contractació era clara i ell la va acceptar quan va firmar el contracte a principis de 2015".

No obstant açò, quan van començar a arribar els informes de la Intervenció, des de la Generalitat se li va dir "clarament" qual era la solució: feia falta que justificara els treballs de direcció d'escena en altres teatres del món que demostraren que no incorria en incompatibilitats. Encara que Livermore "va acceptar" justificar tots els seus treballs externs a les Arts, "no ha complit amb la seua paraula ni amb el seu contracte, ja que mai va adaptar els contractes externs als requeriments que se li van fer i que eren necessaris", assevera.

Per a Girona, la solució a les seues incompatibilitats "l'ha tingut sobre la taula l'exintendent des del primer moment i sempre ha donat l'esquena: un canvi d'estatuts amb una separació clara de la figura de gestió econòmica mitjançant una direcció general i la figura d'una direcció artística dedicada als temes artístics, i que no s'haja d'ocupar de coses com fer contractes i burocràcia, sinó que se centre en allò que realment coneix: l'art de l'òpera".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià