El CVC reconeix amb la seua Medalla els 100 anys del Teatro Olympia com a "bé cultural viu"

Actualizado: martes, 24 noviembre 2015 18:10

VALÈNCIA, 24 Nov. (EUROPA PRESS) -

El Consell Valencià de Cultura ha lliurat la Medalla de la institució al Teatre Olympia de València per a reconèixer els cent anys d'activitat d'esta sala, un "bé cultural viu de la ciutat".

Així ho ha manifestat el president de l'organisme consultiu, Santiago Grisolía, qui ha presidit l'acte celebrat este dimarts a la seu del CVC, on s'han donat cita representants del món de la Cultura, entre els quals hi ha el secretari autonòmic, Albert Girona; la directora general de Patrimoni, Carmen Amoraga; el director de CulturArts, José Luis Moreno; la senadora i exministra de Cultura, Carmen Alborch. També han assistit membres de companyies com Albena Teatre i Pavana, de l'associació Avetid i consellers del CVC.

La distinció --lliurada a Enrique i María Ángeles Fayos, com A representants de l'empresa Olympia Metropolitana, gestora del teatre-- pretén subratllar la tasca d'esta sala, també durant "els últims anys horribles" de crisi.

En el seu parlament, Santiago Grisolía s'ha referit a les dificultats materials a les quals s'ha enfrontat el món del teatre en estos anys de crisi econòmica, agreujades per l'IVA cultural: "Estos últims anys han estat terribles, però això també fa especialment meritori el treball de l'empresa gestora del teatre Olympia, el nostre Teatro Olympia, si m'ho permeten, recuperat com sala de teatre fa més de trenta anys, i que en este que gairebé acaba ha fet cent des de la seua inauguració".

Este centenari, ha afegit, és "una bona excusa per a reconèixer tothom qui devem de tots al teatre, i tothom qui devem d'en esta ciutat al Teatro Olympia".

En la mateixa línia, el secretari de la institució, Jesús Huguet, s'ha "saltat el protocol" per a recordar que ha estat a l'Olympia on va veure una de les pel·lícules que més l'han impactat en la seua vida --'El séptimo sello', d'Ingmar Bergman-- i ha ressaltat el paper d'esta sala com a "referent per a tota una generació del nou llenguatge cinematogràfic i teatral".

Per la seua banda, Enrique Fayos s'ha mostrat "molt emocionat" per la concessió de la medalla i ha lamentat que València no siga actualment la potència teatral que va ser en una altra època.

UNA CIUTAT PLENA DE TEATRES

"Tant de bo en els anys 50 hagués existit un Consell Valencià de Cultura que reconeguera la tasca de les sales perquè València era llavors una ciutat plena de teatres: l'Eslava, Alkázar, Novetats, Líric...", ha evocat Fayos, que ha enyorat a més un més "suport de l'administració" que hauria fet possible que la ciutat "tinguera ara el nivell que va arribar a tindre" i que "els valencians es mereixen".

L'empresari ha considerat que la distinció premia a tota una professió perquè l'Olympia, ha dit, "no seria res sense les companyies, ni els espectadors i els seus aplaudiments".

"Celebre els cent anys cada dia que aixeque el teló, així que esta medalla la vaig a fer cada dia", ha conclòs.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià