Desenvolupen una tècnica innovadora per a monitorar l'activitat física de malalts d'hemofília

Monitorización a pacientes de hemofilia
UV
Actualizado: miércoles, 26 noviembre 2014 15:35

VALÈNCIA, 26 Nov. (EUROPA PRESS) -

El grup d'investigació Intelligent Data Analysis Laborator (IDAL) del Departament d'Enginyeria Electrònica de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria (ETSE) de la Universitat de València (UV) i un equip de científics de la Facultat de Fisioteràpia liderats pel professor Felipe Querol han posat en marxa un projecte innovador per a monitorar l'activitat física de pacients hemofílics a través de dispositius individuals amb la finalitat de desenvolupar patrons que ajuden a millorar la qualitat de vida i els tractaments d'estos malalts.

La investigació, en què participaran 12 científics durant dos anys, està finançada per la companyia farmacèutica Baxter, i té la col·laboració de la companyia Analog Devices, que ha aportat els acceleròmetres i mòduls que portaran els pacients per a capturar la informació, i l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe, assenyala la institució acadèmica en un comunicat.

Este projecte consistix a la incorporació d'uns xicotets dispositius anomenats acceleròmetres a les persones que patixen hemofília, en concret a vint malalts i un grup de control de sans durant dos anys.

Els acceleròmetres es col·loquen en el canell o en la roba, amb la finalitat que registren senyals purs (durant les activitats de la vida diària) que després, en el laboratori, "es podran desxifrar i correlacionar amb altres estudis, com són les imatges tèrmiques de les articulacions, dades d'imatges ecogràfiques, impedància bioelèctrica, densitometria i variables de forces, recorreguts, gestos articulars i també valors de laboratori, que ens permeten conèixer nivells en plasma tant de factors de la coagulació com altres paràmetres que influïxen en la salut", explica l'investigador de l'ETSE-UV Emilio Soria.

L'objectiu d'este treball és "elaborar patrons de coneixement i així poder monitorar l'activitat física de pacients hemofílics, el seu impacte en la condició física i la seua relació amb l'artropatia hemofílica i les comorbilidats derivades de l'actual esperança de vida", apunta el doctor Felipe Querol, professor titular del Departament de Fisioteràpia de la Universitat de València i metge adjunt de l'Hospital La Fe.

Per a monitorar el grau de compliment de l'activitat i el seu reflex en la millora dels pacients, esta investigació "va a tenir un impacte directe en el sistema sanitari doncs l'hemofília constituïx una de les malalties més difícils de tractar i més cares del sistema sanitari", afegix Querol, qui recorda que reduir la influència sobre els pacients de dita malaltia pot, en primer lloc, millorar la seua qualitat de vida i, en segon, "disminuir els costos sanitaris associats".

QUALITAT DE VIDA

La qualitat de vida d'estos pacients ha millorat els últims anys gràcies als avanços en nous fàrmacs i teràpies però, el que s'ha demostrat, és que l'esmentada qualitat depèn directament de l'activitat física que realitzen", conclou.

Com a novetat tecnològica en este projecte, destaca la participació de la multinacional líder de fabricació de dispositius microelectrònics Analog Devices (ADI) amb seu a València. La seua implicació consistix a proporcionar acceleròmetres d'última generació, així com donar suport als nous sistemes d'adquisició específics per a esta aplicació. Estos dispositius van a permetre el desenvolupament d'algoritmes per a determinar el tipus d'activitat física que s'està fent (caminar, apujar escales, etcètera).

Els acceleròmetres, sensors i processadors d'ADI permeten adquirir senyals amb gran resolució, fiabilitat, i molt baix consum el que els fa ideals per a sistemes mèdics portàtils.

En concret, com indica el professor de l'ETSE-UV i responsable del Centre de Disseny d'Analog Devices a València, Javier Calpe, "l'ADXL384 és un acceleròmetre triaxial de consum ultrabaix i gran sensibilitat". ADI té com a objectiu prioritari el desenvolupament de circuits integrats per a aplicacions a l'àmbit de la salut tant per a equips de diagnòstic com per a dispositius de monitorització personal.

La Facultat de Fisioteràpia de la Universitat de València té oberta una línia d'investigació en l'hemofília i presta especial atenció a la formació pre i postgrau d'esta patologia, l'estudi de la qual permet, a més de facilitar les atencions d'estos pacients, interessants avanços en altres patologies extremadament freqüents com l'artrosi.

El Departament de Fisioteràpia col·labora directament amb la Unitat d'Hemostàsia i Trombosi de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe, que és Unitat de Referència en esta patologia i centre de formació mundial reconegut per la World Federation of Haemophilia, al qual acudixen sistemàticament professionals d'altres països per a ser formats en el diagnòstic i el tractament.

Este projecte s'emmarca dins del que es coneix com 'internet of Everything'. Tot està actualment interconnectat, per tant, permet extraure coneixement de l'ingent quantitat d'informació que es disposa a través de diferents dispositius, en este cas el que es coneix com a dispositius per a vestir ('wearables') per a conèixer el grau de compliment dels exercicis físics.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià