Dos anys de presó per a l'exdirector financer d'Emarsa per desfer-se de béns després de ser investigat

Enrique Arnal (esquerra) al costat de la resta d'acusats
EUROPA PRESS
Actualizado: jueves, 23 febrero 2017 16:55

VALÈNCIA, 23 Feb. (EUROPA PRESS) -

El Jutjat penal nombre 4 de València ha condemnat l'exdirector financer d'Emarsa Enrique Arnal i la seua exparella Eva María Marsal a la pena de dos anys de presó per desfer-se de béns per a evitar assumir els responsabilitats pecuniàries que pogueren derivar-se de el cas Emarsa en el qual estaven sent investigats.

La jutgessa condemna Arnal i Marsal com a autors d'un delicte d'insolvència punible i també els fixa una multa de 3.240 euros. Així mateix, condemna com a cooperadors necessaris altres zinc persones --entre ells, Antonio Arnal, germà d'Enrique-- i els imposa nou mesos de presó i el pagament d'una multa de 1.620 euros.

Per via de responsabilitat civil, Enrique Arnal i el seu germà hauran d'indemnitzar l''Emshi i Epsar amb 233.268,1 euros; i Enrique Arnal i Marsal hauran de pagar a entitats perjudicades un total de 201.591,88 euros, segons consta en la sentència facilitada pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).

Durant el juí, Enrique Arnal va afirmar que és va desfer dels participacions de les quals era propietari en diverses empreses en favor del seu germà i altres persones properes perquè travessava una "fortísima depressió" i "va tocar fons" tant en el personal --amb una "addicció als pastilles" que el va portar a participar en un projecte de rehabilitació-- com en l'econòmic, per la qual cosa va decidir l'embena d'estos actius. Per la seua banda, Marsal va negar que tractara de "desviar patrimoni per a evitar responsabilitats", a causa que està en dubte un préstec que va rebre per part dels pares d'Arnal i també la venda d'un pis a Formentera.

La jutgessa recorda en la seua resolució que durant la tramitació del cas Emarsa, relacionat amb presumptes irregularitats en la gestió de l'empresa pública que va gestionar la depuradora de Pinedo (València), és va acordar que Enrique Arnal i Eva María Marsal prestaren una fiança per import de 22 milions d euros i de 100.000 respectivament per a assegurar possibles responsabilitats pecuniàries.

Estos dos acusats no van prestar la fiança exigida pel que és va acordar l'embargament dels seus béns. Atés que el patrimoni de cadascun d'ells va resultar insuficient per a cobrir les possibles responsabilitats civils amb caràcter cautelar, es va declarar tots dos parcialment solvents.

"CAP DUBTE"

En primer lloc, segons estima la jutgessa com a provat, en este procediment "no ha quedat cap dubte" que almenys des de juliol de 2010, "si no abans", Arnal va tindre coneixement que s'estava investigant la seua actuació en Emarsa.

Arnal portava treballant en Emarsa dónes de 1996 i com a director financer des de 2004, i a data de 2010 seguia en la mateixa, amb el que la magistrada estima que és "impossible" que no sabera que s'estava investigant els irregularitats dels operacions de l'empresa pública, "especialment ostentant un càrrec de rellevància".

Així, considera que és "impensable" que Arnal romanguera alié a estes notícies, "com tampoc resulta creïble que la seua companya sentimental i el seu germà tampoc ho saberen, no solament per la seua relació familiar sinó també per la seua implicació en la investigació".

En resum, assenyala: "Tant els acusats principals com els cooperadors necessaris coneixien l'existència del cas Emarsa i la implicació en el mateix d'Arnal i Marsal". Partint d'este coneixement, tots ells "van començar una sèrie d'operacions amb la finalitat de fer eixir del seu patrimoni els actius que tenien amb els quals havia de fer-es front, si escau, dels responsabilitats civils derivades dels fets investigats en la peça principal, aconseguint amb estes eixides una situació d'insolvència parcial". Per a açò "és van valdre dels coacusats", assenyala la jutgessa.

ELS COACUSATS

Respecte al paper dels coacusats, la magistrada indica que "efectivament" sense la seua col·laboració "consentint en les operacions i actuant com a administradors formals" no s'haguera pogut consumar el delicte d'alçament de béns".

Com a exemple d'una dels despatrimonialitzacions, la jutgessa fa referència en la sentència a l'empresa Mirador Aquarium Servicios S.L., sobre la qual queda provat que Marsal Arnal Servicios va ser constituïda per Enrique Arnal i Eva Marsal en 2005. En 2010 és va acordar ampliar el capital social de la mateixa en 100.000 noves participacions que van ser desembossades per Arnal. Seguidament, este va vendre el seu germà els participacions per 12.368,28 euros.

En eixe moment, l'empresa era titular, entre uns altres, d'un local comercial situat a Castelló; d'una vivenda, una plaça d'aparcament i un traster a Eivissa; d'un altre local comercial a València; de dos places més d'aparcament; i d'un vehicle Audi Q7.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià