Drets Humans.- Una de cada tres víctimes de la tracta de persones en el món és un xiquet

Actualizado: lunes, 24 noviembre 2014 18:30

Víctimes de 154 nacionalitats en 124 països diferents entre 2010 i 2012

MADRID, 24 Nov. (EUROPA PRESS) -

Una de cada tres víctimes de tracta de persones durant el període 2010-2012 ha estat un menor, una xifra un 5% superior a la registrada en el període 2007-2010, segons l'Informe Mundial sobre la Tracta de Persones publicat este dilluns per l'Oficina de les Nacions Unides Contra la Droga i el Delicte (UNODC).

Tot i això, el percentatge de xiquets del total de víctimes de la tracta de persones varia notablement en funció de les regions. A Àfrica i Pròxim Orient els menors suposen el 62% de les víctimes, mentre que a Amèrica, l'Àsia i Europa ronden, de mitjana, el 29%.

El col·lectiu més afectat, en funció del sexe, seguixen sent les dones. Dos de cada tres víctimes menors d'edat són xiquetes i, en el seu conjunt, les dones suposen el 70% de les víctimes de tot el món. Mentre que, entre 2004 i 2011, el nombre de dones que patixen la tracta de persones s'ha reduït d'un 74% a un 49% del percentatge total de víctimes, el nombre de xiquetes ha passat de ser un 10% a un 21%.

A ESCALA MUNDIAL

L'informe també destaca que el delicte de tracta de persones afecta gairebé tots els països de totes les regions del món. Durant el període 2010-2012 es van identificar víctimes de 152 nacionals diferents en 124 països de tot el món. La UNODC ha identificat, com a mínim, 510 corrents que travessen tot el món.

"Desgraciadament, l'informe mostra que no hi ha cap lloc del món on nens, dones i homes estiguen lliures del tràfic de persones", ha afirmat el director executiu d'UNODC, Yury Fedotov, assenyalant el problema de la diferència entre les dades oficials i els reals. "Les dades oficials comunicats per les autoritats només constituïxen la part visible del fenomen. Està molt clar que les xifres reals són més elevades", ha afegit.

La majoria de les corrents de tracta són intrarregionals i el destí de la víctima se sol trobar en la mateixa regió; amb freqüència també en una única subregió. Més de sis de cada deu víctimes són traslladades travessant, com a mínim, una frontera nacional.

A més, la majoria de corrents es detecten sobretot als països rics del Pròxim Orient, Europa Occidental i Nord-amèrica; i les víctimes provenen, sobretot, d'Àsia Oriental i Meridional i Àfrica subsahariana.

FINS

D'altra banda, tot i que la tracta amb fins d'explotació sexual seguix sent majoritària, el 40% dels casos registrats en este període han estat objecte de tracta amb fins de treball forçós (fabricació, neteja, construcció, etc). També ha augmentat el nombre de víctimes amb fins diferents als anteriors (per exemple, combat armat o mendicitat forçada).

En este punt també és notable la diferència entre zones. Mentre que a Europa i l'Àsia Central (66%) i Àfrica i Pròxim Orient (53%) el principal final és l'explotació sexual, a la resta d'Àsia és el treball forçós (64%). A Amèrica, els percentatges són gairebé idèntics en els dos tipus de tracta.

DELINQÜÈNCIA I IMPUNITAT

El 72% dels condemnats per tràfic de persones són homes i ciutadans del país en el qual operen. Mentre que les dones representen el 28% dels condemnats.

L'informe també destaca el problema de la impunitat: només quatre de cada deu països van comunicar que havien registrat deu o més fallades condemnatòries, i gairebé el 15% no havia registrat cap. Segons l'informe, més de 2.000 persones no estan protegides conforme al protocol de l'ONU.

"Tot i que la majoria dels països criminalitzen el tràfic de persones, moltes persones viuen en països, les lleis dels quals no estan d'acord amb els estàndards internacionals, que els proporcionarien una major protecció, com el Protocol contra la Tracta de Persones de les Nacions Unides", ha afirmat Fedotov.

"Cal canviar això. Tots els països necessiten adoptar el Protocol i comprometre's a la seua plena aplicació", ha conclòs.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià