'Els ajuntaments del canvi' reclamen dos mil milions d'euros d'inversió en el Pla Nacional de Vivenda 2018-2021

Publicado: lunes, 11 diciembre 2017 16:19

MADRID/VALÈNCIA, 11 Dic. (EUROPA PRESS) -

Edils de Vivenda dels denominats 'ajuntaments del canvi' de València, Cadis, Saragossa, Santiago, la Corunya, Barcelona i Madrid han presentat este dilluns les al·legacions corresponents al Pla Nacional de Vivenda 2018-2021 davant el Ministeri de Foment. Entre elles es troba la demanda de dos mil milions d'euros d'inversió per a 2018 o la modificació de la Llei d'Arrendaments Urbans.

Els regidors de municipis governats per candidatures de confluència en les quals s'integra Podem, així com el de València, en el qual governa Compromís amb la marca de Podem -València en Comú- i el PSPV-PSOE, s'han reunit en el Ministeri de Foment amb el secretari d'Estat d'Infraestructures, Transport i Vivenda, Julio Gómez-Pomar per a presentar aquestes al·legacions. En concret, es tracta de José Manuel Calvo (Madrid), Josep Maria Montaner (Barcelona), Eva Tubío (Cadis), María Oliver (València), Jorge Duarte (Santiago), Xiao Varela (la Corunya) i Pablo Híjar (Saragossa).

Segons han afirmat els regidors a Europa Press, l'objectiu d'exigir més inversió és "equiparar a Espanya amb la resta de països europeus quant a polítiques de vivenda", les quals són, al seu juí, "un dret fonamental recollit en l'article 47 de la Constitució espanyola". "El problema d'emergència habitacional ho seguim tenint totes les ciutats i creiem que és un error de Pla Nacional de Vivenda", ha apuntat la regidora valenciana.

Ademas, han explicat que, en l'actualitat, la despesa destinada a vivenda de l'Administració General de l'Estat suposa el 0,059% del PIB, la qual cosa equival a 467 milions d'euros en 2017 i han assegurat que si continua amb la tendència actual de retallades en matèria de vivenda, que han suposat una reducció de 1.000 milions d'euros en els últims huit anys, les polítiques públiques de vivenda desapareixeran en cinc anys.

Oliver ha assegurat que "l'accés a la vivenda és un dret bàsic constitucional". "La irresponsabilitat del Govern central ens ha deixat un desert social en matèria de vivenda: Mentre Àustria té un 24 % de lloguer social i el Regne Unit un 17,6 %, Espanya disposa d'un ridícul 2,5 %. Els governs del canvi estem ací per a exigir al Govern central que siga sensat i solidari amb la gent, que actue i deixe de mirar cap a un altre costat quan ciutadania ho necessita", ha agregat.

LLEI D'ARRENDAMENTS URBANS

D'altra banda, els ajuntaments també han proposat canviar la Llei d'Arrendaments Urbans ja que, segons ells, s'ha demostrat que en moltes ciutats la reducció a tres anys que es va dur a terme en l'última actualització de la llei ha conduït a pujades dels preus molt per damunt de la capacitat adquisitiva de la ciutadania.

Per açò, han aprofitat la reunió amb Gómez-Pomar per a demanar que s'allargue la durada mínima dels contractes de tres a cinc anys, la qual cosa suposa modificar el marc legal i normatiu que protegeix als llogaters. "Hem insistit que per als propietaris és millor cinc anys que tres perquè en tres anys no es pot fer cap projecte familiar", ha afegit l'edil de Barcelona.

FOMENT ESTUDIARÀ "ELS SUGGERIMENTS"

Per la seua banda, Gómez-Pomar ha recalcat que "la reunió ha sigut cordial i oberta" i ha insistit que el Pla Nacional de Vivenda 2018-2021, el qual té "un marcat caràcter social", és "fruit d'un alt consens per part de les comunitats autònomes". El Govern encara no ha respost les demandes dels ajuntaments, encara que ha assegurat que Foment "estudiarà tots els suggeriments".

La Comissió de Foment del Congrés dels Diputats va aprovar al desembre de 2016 l'engegada del nou Pla Nacional de Vivenda per al període 2018-2021. Esta iniciativa suposa la continuació del Pla Nacional de Vivenda desenvolupat entre els anys 2013 i 2016, prorrogant les ajudes durant l'any 2017 a causa de la impossibilitat de firmar un pla cuatrienal per trobar-se el Govern encara en funcions quan expirava el termini de l'anterior pla.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià