Els bancs de meduses d'este estiu estan "dins del normal" i "menor de l'esperat"

Animal, animals aquàtics, medusa, meduses
EUROPA PRESS
Actualizado 31/7/2017 19:11:21 CET

MADRID, 31 Jul. (EUROPA PRESS) -

L'investigador del Centre Oceanogràfic de Múrcia i de l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO), Ignacio Franco, assegura que l'arribada de meduses al litoral espanyol durant este estiu es troba "dins del normal" i està sent "menor del que s'esperava a la fi de primavera, quan van rebre diversos avisos.

"No està sent un mal estiu", ha assenyalat Franco en declaracions a Europa Press, al mateix temps que ha assegurat que "al principi de l'estiu tot pareixia indicar que anava a ser bastant roín". A més, ha assenyalat que tampoc esperen a una de les espècies de meduses "més perilloses", la caravel·la portuguesa (Physalia physalis), "encara que pot ser que s'haja colat alguna des de l'atlàntic".

Mentrestant, "una de les més característiques" del Mediterrani, la medusa luminescent (Pelagia noctiluca), està en "nivells habituals", encara que, encara així, "són ara més abundants que 10 o 15 anys".

Les zones "conflictives" solen estar a Màlaga, a Balears i la zona de Dénia (Alacant), tal com ha explicat Franco, qui ha destacat que gràcies a la col·laboració de la ciutadania i d'organitzacions relacionats amb el mar, reben avisos de plagues, albiraments i fins i tot espècies de meduses poc freqüents.

MÉS MEDUSES PER L'AUGMENT DE NUTRIENTS I LA SOBREPESCA

Segons Franco, l'augment del nombre de meduses pel que fa a una o dos dècada, "no té a veure tant amb el canvi climàtic, que a voltes pareix un comodí per a explicar-ho tot", sinó amb l'eutrofització (augment de nutrients en l'aigua) i la sobrepesca.

D'una banda, amb uns mars més nodrits, "com a conseqüència dels abocaments urbans i dels abonaments dels cultius agrícoles", segons ha continuat Franco, "la presència de microalgues, que és aliment directe de les meduses, augmenta". Per tant, estes espècies tenen "més menjar".

Per l'altre, la sobrepesca d'espècie com les sardines o els aladrocs fa que "les meduses no tinguen competidors" pel plàncton. Tot açò, "unit a la seua alta capacitat reproductiva" i a la seua "gran adaptació al canvi global" fa que les condicions per a la supervivència i presència de les meduses "s'incrementen".

Segons ha explicat Franco, davant les picades de meduses, "un dels remeis més eficaços" és posar gel perquè "a més de que calma el dolor, degrada el verí". També ha assenyalat el vinagre i l'amoníac, encara que ha puntualitzat que este últim "pot cremar la pell".

colaboracio