Els clubs de LaLiga ingressaran 3.327 milions en 2016-17

Javier Tebas i Juan Manuel Cendoya, de Banc Santander, en un desdejuni
LALIGA
Actualizado: viernes, 3 febrero 2017 18:51

Tebas: "Ja no parlem de deute sinó de creació de marca, d'estratègia de futur"

Banc Santander considera "molt rendible" l'acord amb el futbol

MADRID, 3 Feb. (EUROPA PRESS) -

Els clubs de LaLiga ingressaran 3.327 milions d'euros al final de la temporada 2016-17, un 59% més que en el curs 2011-12, i van reduir el deute financer brut fins als 3.274 milions al juny de 2016, segons dades fetes públiques per la patronal de clubs en un desdejuni informatiu en la seu a Madrid de Banc Santander.

A l'acte van acudir el president de LaLiga, Javier Tebas, el Director General Corporatiu d'este organisme, Javier Gómez, i el director general de Comunicació, Màrqueting Corporatiu i Estudis de Banc Santander i vicepresident de Santander Espanya, Juan Manuel Cendoya, entre altres directius de l'entitat bancària.

"Estem en una etapa de sanejament definitiu del futbol espanyol. Ja no parlem de deute sinó de creació de valor, d'estratègia de futur. Estem creant una estratègia de creixement per a competir amb els nostres rivals, la Premier League, la Fórmula 1 i la NBA", ha comentat Javier Tebas en l'acte.

Segons les dades de LaLiga, els clubs de LaLiga Santander i LaLiga 1/2/3 recaptaran 3.327 milions, repartits entre 1.400 milions pels drets de televisió, 769 per la venda d'entrades, 565 per comercialització, 278 pels traspassos de jugadors, 110 en concepte de publicitat i 203 milions considerats com 'altres ingressos'.

Tebas ha destacat igualment la rebaixa del deute del futbol des de l'aplicació de les mesures de control econòmic, a l'abril de 2012, des dels 3.679 milions en la campanya 2011-12 als 3.274, un 11% menys, que registraven el 30 de juny del passat 2016.

Esta millora les finances dels clubs es deu, en part, al fet que el percentatge dels sous dels futbolistes s'ha reduït del 90 al 60% dels pressupostos dels clubs espanyols. "El sector era inviable. Si nosaltres manteníem eixe nivell molts clubs haurien anat a la fallida", ha indicat Tebas.

DEUTE "QUASI ZERO" AMB L'AEAT EN 2020

Així mateix, el deute amb l'Agència Tributària (AEAT) ha caigut en picat des dels 650 milions de gener de 2013 fins als 184 que estan previstos al juny d'este 2017. L'estimació de LaLiga és que este siga "quasi zero", de tan sols de 50 milions, en el mes de setembre de 2020, la qual cosa suposaria una reducció de 600 milions en un període de 7 anys.

"A dia de hui cap club té embargament algun amb l'AEAT perquè tots tenen firmat un ajornament del deute o un conveni de creditors. Si hi ha uns 20 clubs en concurs és perquè tenen un calendari de pagaments i no els poden avançar", ha argumentat el president de LaLiga, que ha subratllat que el futbol professional aporta un 30% (1.023 en 2015-16) de la seua xifra de negoci en impostos per a l'Estat.

Tebas ha destacat que el deute dels clubs "no solament és assumible" sinó que els permet invertir en reformes o construcció de nous estadis, cas del Wanda Metropolità de l'Atlètic de Madrid, que la capacitat d'inversió benvolguda fins al curs 2019-20 és superior a 250 milions i que s'ha passat d'unes denúncies als equips d'entre 30 i 40 milions per part dels jugadors "a zero".

"Fa uns anys els clubs es finançaven al 16%, i hui, al 2,5%. En l'àmbit de xifra de negoci ens comparem amb la Premier i en el de solvència econòmica, amb la Bundesliga. Em conforme amb estar un 15% per davall de la Premier en 2020", ha expressat el màxim responsable de la patronal de clubs.

Igualment, ha confessat el seu desig que arriben més inversors de països com els Estats Units al futbol espanyol perquè "són els que promouen la indústria de l'esport" i ha assegurat no sentir-se amenaçat pels multimilionaris contractes dels clubs de la Lliga xinesa.

"Un o dos jugadors no et fan un equip. No hi ha tornada de la lliga xinesa perquè ells tenen un contracte de televisió de 300 milions de dòlars i nosaltres, de 1.700. Ja s'han donat compte que han de prendre mesures per al control del cost salarial i les inversions. A curt termini no em preocupa", va afirmar.

UNA "TORNADA SUPERIOR" Al de FERRARI

Per la seua banda, el director general de Comunicació, Màrqueting Corporatiu i Estudis de Banc Santander i vicepresident de Santander Espanya, Juan Manuel Cendoya, ha recordat que van estar "molt contents" amb l'aliança en el seu moment de Banc Santander amb l'escuderia Ferrari i amb la Copa Libertadores de futbol, amb la qual continuen.

"Tenim ara eixa mateixa percepció en poc temps amb la Lliga. Som el Cristiano Ronaldo o l'Iniesta o Messi dels bancs internacionals", ha comparat Cendoya.

Juan Manuel Cendoya va dir, no obstant açò, que l'objectiu primer de Banc Santander era "associar-se" a una marca com LaLiga. "No tenim cap pressa a mostrar resultats en nombre de clients. Volem ajudar LaLiga en la seua expansió internacional. En breu, el 9 de febrer obrirem una oficina de LaLiga a Mèxic i som la quarta marca a Espanya associada a l'esport", va indicar.

El director general de Comunicació de l'entitat bancària ha assenyalat que estan "molt satisfets" per l'estratègia de patrocini en els últims deu anys i que este ha sigut "molt rendible", entre 3 i 5 vegades la tornada de la inversió. "Encara és prompte, però no donem xifres del contracte amb LaLiga. Però estem complint 'de manera sobrada' les expectatives tant a Espanya com fora d'ella", ha indicat.

En este sentit, ha anunciat que es llançaran nous productes financers relacionats amb el futbol, i es durà a terme un concurs per a veure què aficionat és el que més sap de la Lliga espanyola, a imitació del de la Copa Libertadores.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià