Els condemnats per Nóos i la Fiscalia exposaran aquest dimecres els seus recursos a la Sala penal del Tribunal Suprem

Iñaki Urdangarin en imatge d'arxiu
EUROPA PRESS - Archivo
Actualizado: martes, 20 marzo 2018 17:43

La Fiscalia demana incrementar la pena d'Iñaki Urdangarin fins als 10 anys i també més temps de presó per a Torres i Matas

MADRID, 20 Mar. (EUROPA PRESS) -

La Sala penal del Tribunal Suprem (TS) celebra aquest dimecres 21 de març una vista pública en la qual s'escoltaran els arguments presentats per la Fiscalia i per les defenses de diversos condemnats en el cas Nóos. Entre els recurrents figuren la Fiscalia; l'Advocacia de l'Estat; el marit de la Infanta Cristina, Iñaki Urdangarin; el seu exsoci Diego Torres, i l'expresident de Balears Jaume Matas.

Els magistrats Manuel Marchena, Miguel Colmenero, Andrés Martínez Arrieta, Antonio del Moral i Juan Ramón Berdugo celebraran la vista un any després que, el 17 de febrer de 2017, es coneguera la sentència de l'Audiència Provincial de Palma de Mallorca que va rebaixar notablement les penes que demanava la Fiscalia als principals acusats en aquest procediment, que es va originar com a peça separada del cas Palma Arena per les activitats delictives que va realitzar l'exduc amb el seu exsoci Diego Torres mitjançant l'institut Nóos, que se suposava que realitzava la seua tasca sense ànim de lucre.

Es van imposar condemnes a set dels 17 acusats, si bé es van rebaixar notablement les penes que inicialment demanava el Ministeri Públic, en alguns casos per absolució dels delictes i en uns altres en aplicació de circumstàncies atenuants per reparació del dany causat.

Va ser el cas de l'exduc de Palma, Iñaki Urdangarin, condemnat a sis anys i tres mesos de presó enfront dels 19 que demanava la Fiscalia, o del seu exsoci, Diego Torres, condemnat a huit anys encara que el Ministeri Públic en demanava 16 i mig. Els dos van ser absolts del delicte d'estafa i en aquest tràmit de cassació davant l'alt tribunal el Ministeri Públic interessa un increment de les seues condemnes, que arriba fins als 10 anys de presó en el cas de l'exduc; 12 anys i quatre mesos per a Torres i també més pena per a Matas.

INFANTA ABSOLTA I JA NINGÚ L'ACUSA

La causa va concentrar una important expectació mediàtica, ja que era la primera vegada en la història que un membre de la Família Reial va ser imputat. Es tracta de la germana del Rei i dona d'Urdangarin, Cristina de Borbó, que finalment va resultar absolta dels dos delictes fiscals dels quals l'acusava l'acusació popular i declarada responsable civil a títol lucratiu, com demanava la Fiscalia, per la qual cosa va haver de respondre, solidàriament amb el seu marit a la responsabilitat civil d'aquest amb fins a 265.088,42 euros.

Només la va acusar l'acusació popular Manos Limpias i demanava per a ella huit anys de presó com a cooperadora necessària de dos delictes fiscals comesos presumptament pel seu marit. Aquesta associació ja no acusa davant el Suprem, per la qual cosa aquesta absolució és ja ferma.

Es dona la circumstància que el secretari general del sindicat, Miguel Bernad, ha sigut també processat per un cas de corrupció --cas Ausbanc-- per delictes d'extorsió, un d'ells relacionat precisament amb l'acusació de la Infanta Cristina. En la vista del dimecres els lletrats de Manos Limpias estaran presents per impugnar la condemna en costes imposades a Mallorca.

Pel que fa a Urdangarin, la seua defensa demana l'anul·lació de la condemna de sis anys i tres mesos de presó que li va imposar l'Audiència Provincial de Palma de Mallorca per la seua implicació en el cas; mentre que la Fiscalia reclama que la seua condemna s'incremente fins als 10 anys.

Urdangarin va ser condemnat a sis anys i tres mesos de presó, set anys i un mes d'inhabilitació especial i multa de 512.533,68 euros per un delicte continuat de prevaricació en concurs amb un de falsedat en document públic i de malversació (dos anys i huit mesos de presó), un de frau a l'Administració pública (set mesos), un de tràfic d'influències (un any) i dos delictes contra la Hisenda Pública (un any cadascun) i a responsabilitat civil.

La pena imposada va ser no obstant això bastant inferior als 19 anys de presó que demanava per a ell inicialment la Fiscalia, ja que el tribunal de Palma el va absoldre dels delictes de blanqueig de capitals i estafa i de diversos delictes de falsedat en documents, tràfic d'influències, prevaricació, malversació i frau en relació amb activitats a Balears, la Comunitat Valenciana i Madrid i va tenir en compte circumstàncies atenuants de reparació del dany.

En el seu escrit davant el Suprem, la defensa d'Urdangarin insisteix que ha de ser anul·lada perquè, entre altres raons, mai es va ocupar de temes comptables, financers ni fiscals en relació amb aquest organisme i "no es pot demandar l'om per no donar peres". També s'oposa als arguments que dona el Ministeri Fiscal per demanar un agreujament de la condemna per malversació en entendre que la seua activitat no va suposar un entorpiment al servei públic.

Urdangarin rebutja també la quantificació de les quantitats presumptament sostretes que fa la Fiscalia i que tant ell com el seu exsoci Diego Torres incompliren les exigències legals que s'incloïen en els contractes que van signar amb l'Institut Balear de Turisme per a la celebració d'Illes Balears Forum en 2005 i 2006, pels quals van cobrar uns 2 milions d'euros.

MATAS I DIEGO TORRES

Per la seua banda, la defensa de l'expresident balear i exministre Jaume Matas demana a la Sala penal del Tribunal Suprem que anul·le la sentència de tres anys i huit mesos de presó que li va imposar l'Audiència de Palma malgrat reconèixer que el procediment seguit per a l'organització dels Forum Illes Balears el 2005 i 2006 "va ser profundament incorrecte fins al punt de constituir un delicte de prevaricació", que aquesta part no discuteix. Per la seua banda, la Fiscalia insta un increment d'un any en la condemna imposada a l'expresident.

La sentència de l'Audiència de Balears va declarar Matas responsable d'un delicte continuat de prevaricació en concurs medial amb un delicte de falsedat en document públic i amb un delicte de malversació de cabals públics. Va ser condemnat a 3 anys de presó, multa de 7 mesos i 17 dies a raó de una quota diària de deu euros i a tres anys d'inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic estatal, autonòmic o local.

A més, l'exministre va ser condemnat per frau a l'administració, pel qual se li va penar amb huit mesos de presó i a quatre anys d'inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic estatal, autonòmic o local.

L'Audiència va fallar que la contractació de la mercantil Nóos Consultoría Estratégica per part de l'administració balear per a la realització dels esdeveniments denominats 'Illes Balears Fòrum 2005 i 2006' --que van costar uns dos milions d'euros-- es va dur a terme prescindint de la tramitació legal que era aplicable i, va respondre, a la decisió unilateral de Matas, "a causa de la influència exercida per Urdangarin, concertat amb el seu llavors soci, Diego Torres".

Segons recull la sentència, Urdangarin es va servir de l'"íntima relació d'amistat" que tenia amb el llavors director general d'Esports, José Luis Ballester, "i del privilegiat posicionament institucional que ocupava en aquelles dates".

Pel que fa a Torres, el defensa del qual demana també a l'alt tribunal l'absolució, va ser condemnat a huit anys i sis mesos de presó, huit d'inhabilitació especial i multa de 1.723.843,1 euros i a responsabilitat civil, per un delicte de prevaricació en concurs amb un de falsedat i un altre de malversació (tres anys de presó), un de frau a l'administració pública (huit mesos), un de tràfic d'influències (10 mesos) un contra la Hisenda Pública (dos anys) i un delicte de blanqueig (dos anys).

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià