Els menors de l'Aquarius, "molt bé" i "molt serens" encara que amb una "gran càrrega emocional"

Arribada de l'Aquarius al port de València
CRUZ ROJA
Actualizado: lunes, 18 junio 2018 16:19

La Generalitat fixarà el recurs adequat a cada xiquet després d'estudiar el seu historial personal i perfil

ALACANT, 18 Jun. (EUROPA PRESS) -

Els menors que van desembarcar aquest diumenge a València dels tres vaixellss de la flotilla d'Aquarius es troben "molt bé" i "molt serens" encara que porten una "gran càrrega emocional" sobre la qual des d'ara els professionals van a començar a treballar, segons ha informat la vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, qui aquest dilluns ha visitat a Alacant el centre on han quedat acollits els menors d'edat no acompanyats.

Oltra ha subratllat que és "important" que es conega que els menors han de rebre "una protecció immediata" per a complir amb la Convenció Internacional de Drets del Xiquet. "Anem a donar temps al temps i establirem un recurs per a les necessitats de cada xiquet i adolescent", ha emfatitzat.

Així mateix, ha explicat que els equips destinats estan treballant en l'"estabilització" mèdica i física i treballar els "vincles de confiança" perquè els xiquets puguen "començar a explicar tot el que els ha passat durant els últims anys". Amb tot, ha avançat que es tracta de situacions de vida "dures" que, segons ha dit, ciutadans espanyols ja adults no són capaços d'imaginar.

La vicepresidenta ha fet aquestes declaracions, a preguntes dels mitjans, abans de participar en un esmorzar amb l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE) a Alacant. Oltra ha felicitat Creu Roja pel treball que està realitzant amb el dispositiu d'emergència i ha mostrat la seua confiança en què els xiquets que han arribat es convertisquen en el futur en "adults feliços, integrats i amb igualtat d'oportunitats amb els xiquets nascuts ací".

Així, ha relatat que anit va visitar el dispositiu i ha detallat que tots estaven dormint a excepció d'uns pocs, "els més majors", que estaven veient el partit el Brasil-Suïssa, "perquè el futbol sí és un llenguatge universal".

Preguntada pels passos a seguir, ha explicat que el pla que existeix és la seua integració en el sistema de protecció de xiquets i adolescents, però ha insistit que s'està en una "fase molt inicial" i ha advocat per veure "el perfil de cada xiquet" i "qual és la seua situació personal i la història de patiment que hi ha darrere, per a assignar diferents recursos".

COMPROVAR SI TENEN FAMILIARS EN LA UE

"Tenim una xarxa de projectes migratoris, cal veure si tenen familiars en la Unió Europea i on; si han viatjat amb familiars, ja tenim constància que han viatjat germans", ha detallat i ha afirmat que el Consell del Botànic "el que ha tingut molt clar des del principi era que el sistema de protecció de la infància havia d'adaptar-se a cada persona, no que el xiquet s'haja d'adaptar al sistema", ha sostingut.

"Estem en una fase molt inicial, on ells han d'establir un vincle de confiança, perquè han passat molt", ha emfatitzat, i ha recordat la xiqueta que en baixar del vaixell i rebre una abraçada va dir: "feia anys que ningú em feia una abraçada". "Aquesta és la situació anímica en la qual estan en aquest moment", ha resumit.

Per açò, ha considerat que passaran uns dies "i en alguns casos setmanes" abans que "fins que es cree el vincle de confiança i comencen a traure el que porten dins". "Emocionalment venen en unes condicions molt dures que la majoria d'adults que vivim en aquest país no som capaços ni d'imaginar; aleshores anem a donar temps al temps i establirem un recurs per a les necessitats de cada persona", ha resolt.

ATESOS EN HOSPITALS

Sobre les persones ateses en hospitals, ha explicat que arribaven en "pitjors condicions físiques" del que en principi s'esperava encara que ha subratllat que s'ha de tindre en compte "que un estat de salut a nivells dels països d'origen és una cosa, però els estàndards europeus és una altra". "Algunes segueixen ingressades i necessitaran un tractament posterior", ha continuat.

ESTUDIAR CAS A CAS

Sobre la situació jurídica de residència a Espanya, Mónica Oltra ha recordat que correspon al Govern central, però ha incidit que ara tenen l'entrada per raons humanitàries mitjançant "un certificat de 45 dies que els permet la residència i l'entrada en aquest país i, a partir d'ací, anem a veure les sol·licituds d'asil".

En eixe sentit, Oltra ha especificat que hi ha naturals del Sudan del Sud que presenta un "conflicte bèl·lic obert, descarnat i on molta gent s'està deixant la vida". "No és tan mediàtic ni tan visible com altres conflictes que hi ha", ha seguit, però ha resumit que és una situació "de guerra".

Sobre Nigèria, ha insistit que està Boko Haram que està "segrestant xiquetes i explotant-les sexualment, matant les persones i terroritzant als ciutadans que fugen d'allí i d'una de les organitzacions terroristes internacionals més perilloses del món". Per açò, ha subratllat que aquest tipus de situacions cal "analitzar-les".

Així mateix, ha posat l'accent en el fet que travessar el desert libi és "una de les coses més perilloses que pot fer una persona" i ha assegurat que allà han perdut la vida "més persones que en el Mediterrani", encara que siga una dada "més desconeguda i més invisible".

Ha parlat que actuen màfies que exploten sexualment "xiquets, dones i homes" i que "les esclavitzen", "venen" i "assassinen"; pel que ha considerat que s'ha d'analitzar "una per una, la situació d'aquestes persones".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià