Els principals bancs europeus obtenen un benefici de 25.000 milions en paradisos fiscals, segons Oxfam

Publicado: lunes, 27 marzo 2017 10:41

MADRID, 27 Mar. (EUROPA PRESS) -

Els principals bancs europeus obtenen un benefici de 25.000 milions d'euros en paradisos fiscals, "un percentatge gens d'acord amb l'activitat econòmica real" que desenvolupen en estes jurisdiccions, segons l'estudi 'Banc a l'exili' d'Oxfam i la Fair Finance Guide International.

L'informe explica que alguns bancs utilitzen paradisos fiscals per evitar el pagament dels impostos que els corresponen per facilitar als seus clients l'elusió o evitar "certes regulacions o requisits legals".

Entre els bancs que figuren en este estudi, Oxfam i Fair Finance Guide International inclouen els espanyols BBVA i Santander, el francès BNP Paribas i l'alemany Deutsche Bank.

Segons les conclusions d'esta anàlisi, els paradisos fiscals representen el 26% dels beneficis obtinguts pels 20 principals bancs europeus, la qual cosa representa 25.000 milions d'euros, però només el 12% de facturació i el 7% del seu personal.

En este sentit, indica que el treballador d'un banc en un paradís fiscal genera un benefici mitjà de 171.000 euros anuals, quatre vegades més que un treballador mitjà, que genera 45.000 euros anuals de mitjana.

ILLES CAIMAN, LUXEMBURG I IRLANDA

L'informe detalla que els bancs europeus van obtindre almenys 628 milions d'euros en beneficis en paradisos fiscals el 2015 en els quals no comptaven amb cap treballador. "El banc francès BNP Paribas va obtindre un benefici de 134 milions d'euros lliures d'impostos a les illes Caiman, on manquen de personal", apunta.

També posa l'accent que algunes entitats han reportat beneficis en paradisos fiscals "malgrat reportar pèrdues a altres països". Així, assenyala que Deutsche Bank va registrar el 2015 "escassos beneficis o fins i tot pèrdues" en els seus principals mercats "mentre va obtindre 2.000 milions d'euros en paradisos fiscals".

Luxemburg i Irlanda s'erigixen com els paradisos fiscals preferits, i concentren el 29% dels beneficis que els bancs van obtindre en paradisos fiscals durant l'exercici 2015.

ENGINYERIA FISCAL

"La nova normativa de transparència de la Unió Europea ens permet fer-nos una xicoteta idea de l'enginyeria fiscal dels principals bancs europeus, i el panorama no és agradable", ha assenyalat el responsable del sector privat d'Oxfam Intermón, Miguel Alba.

Alba destaca que "els governs han de canviar les normatives per evitar que els bancs i d'altres grans empreses utilitzen els paradisos fiscals per evadir i eludir el pagament d'impostos o per ajudar els seus clients a fer-ho".

Afegix, a més, que les empreses que eludixen el pagament d'impostos "roben a molts països fons que precisen per combatre la pobresa i la desigualtat, sent els països més pobres els més perjudicats".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià