Emotiu comiat a Blas Gámez, el subinspector d'Homicidis mort a punyalades a València

El ministro de Interior impone la Medalla de Oro al Mérito Policia a Blas Gámez
MINISTERIO INTERIOR
Publicado 13/9/2017 20:05:23CET

VALÈNCIA, 13 Sep. (EUROPA PRESS) -

Representants dels Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat, encapçalats pel ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido; de la Justícia; de la Generalitat Valenciana; l'Ajuntament de València; companys i ciutadans han assistit este dimecres a un emotiu comiat a Blas Gámez, el subinspector d'Homicidis del Cos Nacional de Policia mort a punyalades per un home a qui anava a identificar en relació amb la troballa d'un tors humà en l'interior d'una maleta en el barri de Russafa.

En un acte íntim celebrat en la Comissaria de Sapadors, al qual no han tingut accés els mitjans de comunicació, Zoido ha condecorat a títol pòstum l'agent amb la Medalla d'Or al Mèrit Policial, un reconeixement que se suma a altres anteriors, com la Creu al Mèrit Policial amb distintiu blanc que va rebre en 2002 o la Medalla a la Dedicació al Servici Policial de 2012. En total, el subinspector mort comptava amb 83 felicitacions públiques.

Sobre les 16.04 hores han arribat les restes mortals de Gámez al complex de Sapadors, en el pati dels quals, baix una bandera a mitja asta, havia reunides unes 300 persones esperant l'inici de l'acte. A través de les finestres del primer pis han sonat aplaudiments, l'himne 'La muerte no es el final' i 'Pájaros de barro', de Manolo García, a petició de la família de l'agent, de 51 anys i que deixa viuda i dos fills de 15 i 19 anys.

A la cerimònia, --a l'arribada del fèretre ha resat un responso el cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares-- han assistit, a més del ministre, el director general de la Policia Nacional, Germán López Iglesias; la presidenta del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, Pilar de la Oliva; el degà dels jutges de València, Pedro Viguer; el president de l'Audiència, Fernando de Rosa; l'exdirector general de la Policia Juan Cotino; la fiscal cap de València, Teresa Gisbert; la consellera de Justícia, Gabriela Bravo; el director general d'Emergències, José María Ángel; l'alcalde de València, Joan Ribó o l'intendent general de la Policia Local, José Serrano.

Així mateix, han estat presents el tinent general de la Guàrdia Civil, Fernando Santafé; comandaments de l'Exèrcit; la presidenta del PPCV, Isabel Bonig o el portaveu autonòmic de Cs i regidor en el consistori, Fernando Giner.

El ministre ha arribat poc abans de les 17.30 hores, acompanyat pel delegat del Govern, Juan Carlos Moragues, i el cap superior de Policia, José Javier Causante, i ha saludat les autoritats i els agents en formació en el pati de Sapadors, als qui ha dirigit unes paraules.

Posteriorment han accedit a l'interior de l'edifici, --tot seguit s'ha permès l'accés a ciutadans i companys-- on el ministre ha estat un temps assegut amb la viuda de l'agent assassinat i amb el company que anava amb ell en el moment del succés, i que va abatre a tirs l'agressor, i ha col·locat en el fèretre la Medalla concedida a títol pòstum.

La capella ardent romandrà en Sapadors fins a les 11.00 hores d'este dijous, i una hora després, a les 12.00 hores, tindrà lloc la missa funeral en la Catedral de València.

Ribó ha atès els mitjans en una breu intervenció en la qual ha explicat que, com a alcalde, ha volgut transmetre el condol a la família --la dona i els dos fills-- de l'agent, de manera personal, ja que ha assegurat que li va afectar "molt" la notícia quan la va conéixer este dimarts, i també al Cos Nacional de la Policia.

"És molt important dir-los que l'Ajuntament i València senten molt el que ha succeït", --"l'assassinat" de l'agent, ha precisat--, i que València valora el treball de la Policia en "la seua defensa, de la pau, i dia a dia en la ciutat".

PRIMERA DESTINACIÓ A IRUN

Blas Gámez era subinspector de la Policia Nacional i treballava en el grup d'Homicidis de la Brigada de Policia Judicial de València. Després de la seua primera destinació en el lloc fronterer d'Irun, va entrar a formar part del Grup Especial d'Operacions (GEO), on va ascendir a oficial. L'any 1995, l'agent Blas Gámez es va traslladar a València i va ingressar en el grup d'Homicidis en el qual ha romàs fins ara.

El subinspector va ser assassinat este dimarts quan es disposava a identificar un home en la investigació iniciada per l'esquarterament d'un home de 42 anys, de nacionalitat espanyola, el tors de la qual va ser trobat en una maleta en l'avinguda Peris i Valero de València.

L'agent mort i el seu company havien seguit, amb efectius de la Científica, el rastre de sang seguit per la maleta fins al domicili en el qual es trobava l'agressor, en el número 77 del carrer Sueca. Una vegada en el portal, segons ha pogut saber Europa Press, els agents van comprovar que el fil seguia fins a una de les portes, van prendre unes mostres i se'n van anar a analitzar-les.

El subinspector i el seu company es van quedar en la zona i, en un moment determinat, quan es disposaven a identificar eixe home, amb passaport suec, i que podria tindre intenció de fugir, este va arremetre contra l'agent, que va morir per les punyalades rebudes amb un ganivet de cuina. Mentre, l'altre policia abatia a tirs l'agressor.

El delegat del Govern ha confirmat que l'agressor és el també el presumpte autor de l'esquarterament del cos trobat en la maleta. Este dimecres s'ha guardat també un minut de silenci en la Prefectura Superior de Policia pel subinspector, que ha conclòs en un aplaudiment.

colaboracio