Empresaris turístics demanen una "aposta clara" contra els allotjaments il·legals i executar la normativa i el control

Publicado: martes, 17 enero 2017 16:51

VALÈNCIA, 17 Ene. (EUROPA PRESS) -

La Confederació d'Empresaris Turístics de la Comunitat Valenciana (CET-CV) ha demanat este dimarts a l'administració, tant estatal com autonòmica, una "aposta clara" contra els allotjaments il·legals i, en este sentit, que s'execute la normativa existent i que s'apliquen els controls i sancions corresponents.

Així ho han expressat els presidents d'esta entitat, Luis Martí i Manuel Espinar, en la roda de premsa que han oferit per a parlar del sector turístic en 2016, de les perspectives per a 2017, de l'avantprojecte de la Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat de la Comunitat Valenciana i del Pla d'Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral.

La Confederació d'Empresaris Turístics de la Comunitat Valenciana aglutina als dos principals subsectors turístics --hoteleria i hostaleria-- d'esta autonomia i representa més de 38.000 empreses i més de 175.000 llocs de treball directes.

Martí ha destacat durant la seua intervenció el creixement que estan experimentant els allotjaments il·legals a la Comunitat Valenciana i a la resta d'Espanya i ha subratllat la necessitat d'adoptar mesures per a combatre'l a favor de l'oferta legal.

El representant dels empresaris turístics, ha apuntat que, segons dades d'Exceltur, sobre un total de 3,7 milions de places d'allotjament en el conjunt del país, les il·legals passen 1,7 milions, fet que suposa "gairebé el 50%" i "una cosa inacceptable". En el cas de la Comunitat Valenciana ha dit que es calcula que hi ha 170.000 places il·legals d'allotjament.

Luis Martí ha manifestat que entre els "grans reptes" del sector turístic d'esta autonomia per a 2017 està "aconseguir que el turisme sigui una política d'Estat" i, en esta línia, "millorar la coordinació i les estratègies" i aconseguir "sistemes de control eficaços i normatives" davant de les places il·legals.

"Cal una aposta clara contra els allotjaments i l'oferta il·legal. Cal executar la normativa i que es posi en pràctica", ha plantejat, i alhora ha assenyalat que la "turismofòbia que es viu en moltes ciutats té a veure amb els allotjaments il·legals, que arriben a ser borses d'escàndol, i no amb els legals".

Martí ha apuntat, en referir-se a l'avantprojecte de Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat de la Comunitat Valenciana, la necessitat que esta norma compte amb eines que permeten "lluitar contra l'oferta il·legal".

Sobre esta qüestió, després de preguntar-li pels actuals mecanismes de control d'este tipus d'allotjaments i per les polítiques que la confederació de copresidix espera de l'administració, el representant dels empresaris turístics ha insistit en la conveniència que es posen en marxa mecanismes de control i que s'executen les mesures que deriven d'estos.

Luis Martí ha ressaltat que no li consta que s'haja tancat en algun municipi turístic de la Comunitat Valenciana cap pis d'allotjaments il·legals, i alhora ha dit que tot i que es tinga "l'ordenança municipal per a regular este tipus d'activitat s'ha d'aplicar, exercir el control pertinent i imposar les sancions corresponents.

"NO SERVIX DE RES"

"Pots tindre l'ordenança municipal que ho regula però si no fas les inspeccions, apliques les sancions i tanques no servix de res. Cal control i execució", ha exposat. Martí ha assegurat que "a la Comunitat Valenciana existix la norma" però ha advertit que "cal que s'aplique".

En esta línia, el representant de la Confederació d'Empresaris Turístics ha asseverat que es compte "sol amb quatre inspectors" per a fer este tipus d'inspeccions, una xifra que ha estimat "insuficient". "Pots tindre voluntat però cal concretar com lluitar contra l'oferta il·legal", ha insistit.

Després d'això, ha comentat que "els ajuntaments són els que més recursos tenen" per a actuar en esta lluita, tant per la seua proximitat als establiments que no compleixen la norma com per tindre la Policia Local, que pot fer "complir la llei". En el cas de les comunitats autònomes Martí ha opinat que es podria "arribar a acords amb l'Agència Tributària per a inspeccionar. "Demanem més que una normativa maca, que s'actue", ha declarat.

Pel seu costat, Manuel Espinar ha comentat que la baixada en la despesa per turista que s'està registrant a la Comunitat Valenciana, especialment en hostaleria i comerç, podria deure's "en part a l'oferta il·legal" perquè d'ella fa ús majoritàriament un tipus de visitant que "no genera rendibilitat".

TRASLLADAR EL PES A LA POLÍTICA

Preguntat per si de cas les autoritats d'esta autonomia tenen suficient coneixement del sector turístic i consciència dels problemes com el del lloguer d'apartaments il·legals o altres que afecten a l'hostaleria per donar solucions reals, Espinar ha manifestat que "realment no hi ha relació de causa-efecte entre cosa que representa el turisme i el que fa el polític".

"L'efecte tractor del turisme per a l'economia deuria traslladar-se a la política", ha afirmat, després del que ha trobat a faltar "una Conselleria de Turisme i un Ministeri a Madrid", així com més pressupost. En el mateix sentit, Martí ha lamentat que "no es considera encara el turisme com una política d 'Estat, com a indústria i generador de feina".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià