EpC.- La Generalitat reafirma que impartirà EpC en anglés i els alumnes podran examinar-se en una altra llengua

Actualizado: miércoles, 30 julio 2008 17:12

Font de Mora lamenta que el problema de les 4.815 objeccions presentades a la Comunitat "continue damunt de la taula de la societat"

VALÈNCIA, 30 de juliol (EUROPA PRESS)

L'assignatura d'"Educació per a la Ciutadania i els drets humans" (EpC) s'impartirà als centres de la Comunitat Valenciana en anglés, segons ha reafirmat hui el conseller d'Educació, Alejandro Font de Mora, que ha subratllat que la decisió del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) de suspendre de forma cautelar alguns articles de l'ordre que desenvolupa la matèria no afecta el fet que esta es done en esta llengua, per la qual cosa en este aspecte "està plenament en vigor". A més, ha explicat que, com la norma només dóna instruccions sobre la impartició, els alumnes podran examinar-se en un altre idioma, com el castellà i valencià, oficials a l'autonomia.

Font de Mora ha realitzat estes declaracions hui en roda de premsa per a valorar les interlocutòries notificades ahir per la secció segona de la sala contenciosa administrativa del TSJCV que suspenen els articles 2 en els apartats 1.B, 2 i 3 i els articles 3 i 4 en tot el que es referix a l'opció B, és a dir, a la possibilitat de superar la matèria a través de treballs trimestrals en compte d'exàmens. De la mateixa manera, la sala -arran dels recursos interposats pel Ministeri d'Educació i pel sindicat CCOO- suspén de l'apartat 1 de l'article 5 el paràgraf que fa referència a l'avaluació de l'adquisició de competències en llengua anglesa.

Després d'analitzar el contingut de la resolució judicial, Font de Mora -que ha comparegut juntament amb la subsecretària de la Conselleria, Alida Mas, i la secretària autonòmica d'Educació, Concha Gómez- ha assenyalat que "després que s'haja eliminat la part que es consideraren les competències adquirides en anglés només s'avaluaran els coneixements d'EpC i l'ordre es referix a la impartició d'EpC en anglés". Per això, ha admés, "pot donar-se el cas que algun centre o alguna persona en concret demane examinar-se en valencià i en principi té tot el dret a què l'examinen en eixa llengua".

"Com de l'única cosa que es parla és d'impartició en anglés, l'assignatura es donarà en anglés" tot i que "en el moment de testar els coneixements es pot triar fer-ho en anglés o en la llengua en què un es considere més capacitat". "Esta és una opció que poden plantejar els centres", ha dit.

A més, ha manifestat que "he de fer dos felicitacions i una lamentació". En primer lloc ha lloat la "rapidesa i agilitat" del TSJCV a l'hora de prendre esta determinació i ha felicitat "el Consell perquè el seu model d'impartició en anglés ha estat perfectament reconegut i d'una forma expressa en les interlocutòries". D'esta manera, el "gran anunci" que va realitzar el president de la Generalitat, Francesc Camps, que la matèria es donaria en este idioma, "està en vigor i és plenament legal", ha insistit.

Al contrari, el titular d'Educació ha lamentat que, de moment, s'haja de retirar la denominada Opció B, ja que al seu parer, hi havia arguments "tècnics i jurídics per a donar una eixida als objectors". Ara, "el problema es queda sobre la taula de la societat", ha sentenciat Font de Mora, que ha recalcat que esta és una qüestió "que com a societat no hem sabut resoldre".

En este punt, Concha Gómez ha detallat que fins ara s'han rebut un total de 4.812 objeccions, de les qual 3.615 corresponen a alumnes que han de cursar l'assignatura el pròxim curs. En total, uns 50.000 estudiants de Secundària rebran classes d'EpC. La responsable de la Conselleria ha afegit que els actes d'adjudicació de places d'EpC previstos per a demà s'ajornen fins a setembre.

Gómez ha apuntat que els alumnes que no cursen la matèria obtindran la qualificació d'insuficient i ha agregat que es donaran "instruccions als centres perquè estos estudiants estiguen degudament atesos", és a dir, que hi haja una vigilància.

Sobre la decisió del TSJCV de suspendre l'article de l'ordre relatiu a la possible avaluació dels coneixements d'anglés, el conseller ha matisat que la idea "no era realitzar una avaluació diferent de la dels continguts d'EpC" i ha posat l'exemple d'un examen d'història en castellà en què es té en compte la correcció en esta llengua.

Font de Mora -que ha comentat que els servicis jurídics de l'Administració estan estudiant la possibilitat de presentar un recurs de súplica- ha defensat que "estem fent un gran favor a la societat valenciana perquè entenem que les societats en un món global estaran molt més preparades per a progressar com millor estiga preparat el seu capital humà". Segons Font de Mora, el TSJCV ha reconegut este fet quan parla de la "conveniència" de l'aprenentatge d'un idioma estranger i del fet que l'anglés s'ha convertit en l'actualitat en una "llengua franca".

Font de Mora ha comparar el fenomen social que s'està produint amb el del servici militar, on va haver-hi un "degoteig" d'objeccions fins que un òrgan judicial va resoldre.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià