Els beneficis del bròquil davant del risc del càncer

Investigación sobre los beneficios del brócoli
ASOCIACIÓN +BRÓCOLI
Actualizado: martes, 3 marzo 2015 13:18

VALÈNCIA, 3 Mar. (EUROPA PRESS) -

El Laboratori de Fitoquímica del Departament de Ciència i Tecnologia dels Aliments de CEBAS-CSIC, que col·labora de manera activa amb l'associació sense ànim de lucre +Bròquil, determina que una dieta rica en vegetals de la família de les crucíferes com el bròquil pot ajudar a reduir el risc de patir alguns tipus de càncer com els de mama, pròstata, còlon i pulmó amb el consum mínim de 200 grams d'esta verdura al dia.

Segons ha informat l'entitat, estos beneficis anticancerígens provenen del seu "important" contingut en fitoquímics com els compostos fenòlics, les vitamines C i K i els glucosinolatos. Este organisme destaca que l'Organització Mundial de la Salut (OMS), així com diferents entitats governamentals, "porta ja temps ressaltant la importància d'una dieta variada i del consum de cinc fruites i verdures --375 grams-- diàries, que calculen que podria salvar una mitjana d'1,7 milions de vides a l'any".

Els investigadors de CEBAS-CSIC subratllen, al seu torn, com de "convenient" que d'esta quantitat, almenys "tres peces" a la setmana siguen de bròquil, com "donen suport a l'evidències i resultats de la comunitat científica internacional".

Els estudis s'inicien amb la descontaminació, especejament i homogeneïtzació del bròquil. Com ha explicat Diego A. Moreno, investigador d'este departament, resultats com estos "s'aconseguixen després d'un minuciós treball que, independentment de la seua procedència, comença amb la descontaminació de les crucíferes i, atenent les característiques del mostreig i del tipus d'anàlisis a fer (físic, bioquímic, etc), amb l'especejament i homogeneïtzació de les mostres de bròquil".

BEGUDA DE TE VERD ENRIQUIDA

Les seues propietats de qualitat física, composició nutritiva (vitamines, minerals, entre d'altres) passen a ser estudiats en este punt de la investigació. Per als estudis realitzats en el Laboratori de Fitoquímica del CEBAS-CSIC respecte als efectes de les crucíferes en cèl·lules canceroses s'ha utilitzat una beguda de te verd enriquida en un ingredient de bròquil --10 grams-- per a observar, en concret, els seus efectes sobre cèl·lules de càncer de còlon en comparació d'altres sanes.

"Vam poder veure que l'efecte beneficiós d'una beguda saludable com esta es potenciava amb l'ús dels fitoquímics del bròquil", ha destacat l'investigador.

L'Associació sense ànim de lucre +Bròquil té com a objectiu l'increment del consum de bròquil i de la conscienciació respecte als seus efectes beneficiosos per a la salut. L'entitat reunix pagesos, comercialitzadors, investigadors, nutricionistes, restauradors i a totes aquelles entitats afins i persones interessades a difondre les bondats d'esta crucífera catalogada com 'súper verdura' pel CEBAS-CSIC.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià