Experts per a la reforma tributària valenciana proposen reduir l'IRPF a les rendes baixes i pujar-lo a les altes

Soler, Ferrando y Queralt, durante la presentación del informe fiscal
EUROPA PRESS
Actualizado: jueves, 29 septiembre 2016 16:31

La comissió suggerix obrir un debat sobre la implantació d'una taxa turística que podria donar "beneficis importants"

VALÈNCIA, 29 Sep. (EUROPA PRESS) -

La Comissió d'Experts per a l'estudi de la reforma tributària en la Comunitat ha presentat este dijous el seu informe en el qual recomana al Consell modificar l'escala de tipus autonòmics d'IRPF al doble sentit de disminuir els aplicables als trams inferiors de renda i apujar els que graven els trams superiors, mantindre les mesures adoptades enguany pel que fa a l'impost de Patrimoni o reformes en el tribut sobre Successions i Donacions que podrien tindre "els efectes més ràpids i amb major efecte recaptatori".

A més, el document planteja mesures de lluita contra el frau fiscal mitjançant acords amb l'Estat, un pla de control fiscal o la configuració de l'Institut Valencià de l'Administració Tributària(IVAT), hui organisme autònom, com ens de dret públic per a aconseguir una "major operativitat".

Així ho han explicat este dijous el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, la secretària autonòmica d'Hisenda, Clara Ferrando, i el president de la Comissió d'Experts i catedràtic de Dret Financer i Tributari de la Universitat de València (UV), Juan Martín Queralt, a la presentació de l'informe en la qual també han estat presents la resta dels membres de l'òrgan, Germán Orón, María Teresa Soler, Aurora Ribes, María Luisa Carrasquer i Cristina Martínez.

Prèviament, al Palau de la Generalitat, la Comissió d'Experts ha fet lliurament del seu informe al president de la Generalitat, Ximo Puig.

Queralt ha assenyalat que este informe és una primera fase i quan es reforme el sistema de finançament autonòmic "arribarà una segona, amb reajustaments" però ha aclarit que no han buscat que els valencians "paguen" pels "problemes" en esta matèria. "Situem la Comunitat en la mitjana de les comunitats autònomes", ha manifestat.

Concretament, en relació amb l'impost sobre Successions i Donacions proposen un increment de la reducció per parentesc en adquisicions mortis causa; una reducció de la bonificació sobre la quota en estes operacions; una solució de la discriminació derivada de les unions de fet; el manteniment de la reducció per parentesc o una limitació dels beneficis autonòmics per estes operacions mortis causa i inter vius d'empresa a les empreses de reduïda dimensió, entre d'altres.

A més, insten a establir una incompatibilitat entre l'aplicació dels beneficis per adquisició mortis causa d'empresa familiar del 95% i les bonificacions autonòmiques en quota. Queralt ha explicat que del concepte original d'esta mesura "no queda res" i "a vegades són multinacionals i gaudixen de beneficis fiscals que no són els que deurien".

La comissió advoca per mantindre les mesures introduïdes per a 2016 a l'impost sobre Patrimoni i per no introduir modificacions en relació amb el tribut sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats tot i que sí aposta per introduir una bonificació en matèria de novació de préstecs i crèdits hipotecaris amb l'objectiu que els deutors hipotecaris puguen millorar les condicions financeres dels esmentats préstecs i sempre que l'objecte hipotecat siga l'habitatge habitual.

TIPUS AUTONÒMICS D'IRPF

A més de la modificació a l'IRPF per a aconseguir un sistema progressiu, el document recull la proposta de definir els trams de renda de l'escala de tipus autonòmics, almenys amb la introducció de nous trams de base liquidable dividint l'actual de 53.000 a 120.000 euros i també la de mantindre en este pròxim període impositiu les actuals deduccions de la quota "fins a acabar un procés més curós de reflexió" i en espera "d'un eventual nou model de finançament".

Alhora, es planteja un augment impositiu en el seu grau màxim per a vehicles emissors de CO2 fins a situar el tipus entre un 16 i un 16,90%.

En el relatiu a la lluita contra el frau fiscal, proposen també continuar amb el procés de formació del personal funcionari procedint-se a la cobertura de places vacants mitjançant la convocatòria d'oposicions i concursos de trasllat i dotar a l'Administració de potents mecanismes informàtics propis.

"JUSTÍCIA TRIBUTÀRIA"

La secretària autonòmica d'Hisenda, Clara Ferrando, ha assegurat que les reformes que proposa la Comissió fan "justícia tributària" i "marquen el camí per a fer un sistema més just i més redistributiu" i ha explicat que el document passarà al Consell "perquè facen les aportacions que creen convenients".

En esta línia, el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha criticat que els anteriors governs del PP "van dissenyar una estructura d'IRPF totalment regressiva, en què les classes treballadores i mitjanes pagaven més i eren maltractades". "Si no complim amb això, no complim amb la Constitució, amb la cohesió social i la igualtat d'oportunitats", ha dit Soler.

D'altra banda, ha indicat que el Govern valencià va a portar a terme "lectures polítiques" per a vore "a quin ritme" poden aplicar estes mesures a la legislació vigent. En este sentit, el president de la Comissió d'Experts, Juan Martín Queralt, ha defensat que les propostes per l'organisme són "mesures que tindrien encaix raonable en el sistema tributari autonòmic" i que "es poden establir demà mateix" però, ha continuat, "és el Consell el que ha de fer números".

IMPOST TURÍSTIC

Pel que fa a la creació d'un possible Impost valencià sobre estades hoteleres, el document es referix a "obrir un debat sobre la implantació d'una nova figura tributària (...) que recaiga sobre les estades en establiments hotelers de la Comunitat" i afegix: "L'activitat turística, motor fonamental de l'economia de la Comunitat, requerix d'importants inversions, per al que queden necessaris nous recursos financers i la implantació d'este impost pot generar-los".

Després de preguntar-li per este punt i per la causa per la qual el grup d'experts no realitza una proposta concreta, Queralt ha comentat que han valorat "pros i contres" però ha subratllat que este impost té "arrels molt forts a tot Europa" i podria produir "beneficis importants".

Per la seua banda, el catedràtic de Dret Financer i Tributari de la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló, Carmelo Lozano, ha afegit que van pensar que el debat anava "més enllà del tributari" i que podria variar segons el tipus de turisme o la visió de cada ajuntament.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià