Falles.- Ajuntament demanarà a l'IVIE que delimite els indicadors per a un informe sobre l'impacte econòmic de la festa

Actualizado: viernes, 27 febrero 2015 19:16

VALÈNCIA, 27 Feb. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de València ha acordat este divendres per unanimitat, al ple ordinari de febrer, sol·licitar a l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE) i a una altra "entitat acadèmica de prestigi" que delimiten els "indicadors" i el "pressupost" necessaris per a sol·licitar un informe sobre l'impacte econòmic de les Falles, tenint en compte la "complexitat" d'un estudi d'este tipus i els molts sectors econòmics i socials implicats en esta festivitat.

Esta decisió s'ha adoptat després de tirar endavant una moció alternativa presentada pel vicealcalde i portaveu del PP, Alfonso Grau, a la presentada pel grup socialista per demanar a l'IVIE un estudi d'impacte econòmic de les Falles "per a actualitzar" les dades existents i "utilitzar-los per a benefici de les mateixes festes i de la ciutat" de València.

El portaveu del PSPV, Joan Calabuig, ha indicat que l'últim informe d'este tipus ho ha fet la Interagrupació de falles en col·laboració amb la Universitat de València el 2008 i ha precisat que l'esmentat impacte arribava als 800 milions d'euros.

Alhora, Calabuig, com recull la moció que ha presentat, ha defensat la conveniència de tenir estudis d'impacte econòmic de manera genèrica perquè "servixen per a mesurar la repercussió i els beneficis d'inversions en infraestructures, organització d'esdeveniments i de qualsevol altra activitat susceptible de generar un impacte socioeconòmic, incloent canvis legislatius i regulatoris".

Durant el debat de la proposta socialista, Alfonso Grau, que ha estat fa uns anys president de la Junta Central Fallera de València, ha recordat que efectivament ja s'han realitzat estudis d'impacte econòmic de les festes. Així, l'edil no ha negat la conveniència de fer estos informes, però ha subratllat l'"enorme complexitat" que suposa portar a terme un treball d'estes característiques, especialment, per la "infinitat de col·lectius" relacionats amb el món faller.

"DELIMITAR L'ESTUDI"

Tot i això, Grau ha defensat la possibilitat de tenir estos informes i ha presentat per esta raó a la moció del PSPV una alternativa que ha amb més suport tota la corporació provincial. D'esta manera, com ha plantejat el vicealcalde, s'ha decidit que "l'Ajuntament de València sol·licite a l'IVIE i a una altra entitat acadèmica de prestigi un informe previ amb els indicadors i el pressupost necessaris per a demanar després l'informe econòmic de les Falles".

El responsable popular ha precisat, com recull la proposta d'acord, que atenent estos indicadors i pressupost s'encarregarà el citat estudi. "Val la pena fer-ho així per la complexitat --de les Falles--. Val la pena delimitar l'estudi que volem", ha plantejat Alfonso Grau en este sentit.

Alhora, el vicealcalde ha estimat "important" tenir "la complicitat de tot el col·lectiu faller, sense oblidar cap àmbit" en esta tasca. En la mateixa línia, el portaveu del PSPV ha defensat la necessitat de tenir en compte l'"immens treball de tot el col·lectiu" que participa en el desenvolupament de les Falles, "una activitat fonamental a la ciutat" que genera "una activitat extraordinària" amb un "impacte gran".

"PATRIMONI EXTRAORDINARI"

Joan Calabuig ha al·ludit, d'esta manera, a l'"expressió econòmica, cultural i d'art" que representa esta festivitat. Ha dit que és "el major esdeveniment de la ciutat" i ha opinat que conforma un "patrimoni extraordinari que ha de servir també de palanca en el futur". "Cal veure les noves oportunitats. És raonable, sensat i oportú demanar este estudi i aprofitar totes les oportunitats de les Falles", ha exposat sobre esta qüestió.

Pel seu costat, la regidora de Compromís Pilar Soriano, que ha expressat el suport del seu grup als arguments donats per Calabuig, s'ha mostrat partidària de tenir l'informe econòmic i amb un observatori per "començar a treballar en un nou model de la festa".

D'altra banda, el ple ha rebutjat amb els vots del PP una moció presentada per Soriano sobre la promoció turística de la festa de les Falles de València en la qual sol·licitava crear material de difusió d'esta celebració destinat al turista i als visitants, amb mapes que incloguen la ubicació dels monuments fallers i l'explicació dels actes.

"QUAN TRONA"

Alhora, Compromís sol·licitava la instal·lació de punts d'informació per a visitants en els principals enclavaments de la ciutat; impulsar accions de difusió de les Falles en certàmens turístics espanyols i europeus per potenciar el Turisme Cultural Festiu de qualitat, i que es creu una aplicació per a dispositius mòbils amb el programa oficial d'aquesta celebració.

El regidor de Festes i president de la Junta Central Fallera (JCF), Francisco Lledó, ha mostrat la seua sorpresa per la moció de Compromís i ha indicat que ja ha presentat una altra iniciativa en el mateix sentit, i alhora ha defensat que ja s'estan adoptant mesures en esta línia. "Vostè s'acorda de santa Bárbara quan trona", ha dit Lledó a Soriano.

Així, l'edil ha ressaltat que la Junta Central Fallera ha editat 110.000 fullets que s'han distribuït en més de 600 punts de la ciutat per a promocionar la festa de les falles i ha afirmat que l'Ajuntament té eines com l'APP València per a dispositius mòbils on figura tota la informació relativa a la festa fallera, des de les zones de foc fins a dades sobre les comissions.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià