Fiscalia Antidroga proposarà que es reforme la llei perquè es regulen les gravacions en calabossos o locals tancats

Actualizado: viernes, 24 octubre 2014 16:01

VALÈNCIA, 24 Oct. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia Antidroga proposarà a la Fiscalia General de l'Estat que traslladi al Govern espanyol una reforma de la Llei d'Enjudiciament Criminal perquè es regulen les gravacions en calabossos o en locals tancats i, d'esta manera, evitar que s'anul·len procediments amb una llarga investigació.

Així ho ha avançat este divendres el fiscal en cap de la Fiscalia Antidroga, José Ramón Noreña, en una roda de premsa a València després d'unes jornades de fiscals delegats d'este departament. Fa poc, el Tribunal Constitucional (TC) ha rebutjat que puguen gravar-se les converses que els detinguts mantenen en els calabossos perquè este tipus d'intervencions no estan previstes ni per la Llei d'Enjudiciament ni tampoc a la Llei General Penitenciària.

Noreña ha justificat esta proposta --reforma de la normativa-- que la sentència del TC anul·la les gravacions "perquè no existix previsió legal alguna, no perquè la llei no siga prou explícita", ha dit.

En esta línia, ha afegit que els fiscals delegats Antidroga han deixat "d'una manera més oberta" el suposat de gravacions en ambients oberts, és a dir, en llocs públics, "perquè no és el cas resolt en la sentència i pot haver alguna diferència". "Necessitem estudiar-ho, no és una cosa tan senzilla", ha postil·lat.

Preguntat per si de cas fins que es regulen, tenen previst deixar d'aprovar este tipus de gravacions, ha assenyalat que cal plantejar-s'ho. "El sistema --ha afegit--, és a dir, les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat s'hauran de posar les piles mentre es regula o no per a veure la forma d'investigar d'una altra manera, perquè no podem arriscar-nos que una llarga investigació acabe en res perquè s'anul·le una actuació d'este tipus".

D'altra banda, durant la reunió de delegats a València també s'ha abordat el problema de la substitució de la pena privativa de llibertat en el cas de delinqüents estrangers per la d'expulsió d'Espanya.

Sobre esta qüestió, el fiscal en cap ha explicat que han arribat a la conclusió que, excepte en casos de xicotet tràfic de droga, quan es tracta d'estrangers que pertanyen a un grup criminal, no s'ha de sol·licitar l'expulsió immediata, sinó esperar que es complisquen almenys dos de les terceres parts de la pena, o de les tres quartes parts, i que li queden, una vegada complit este temps, menys de sis anys per a demanar esta solució.

D'altra banda, en la trobada s'ha tractat el tema de la geolocalització, instrument utilitzat bastant sovint com a mitjà per a ubicar a una persona en un lloc i temps determinat. "D'acord amb jurisprudència, ací no està en qüestió el secret de comunicacions, sinó sol algun aspecte molt perifèric del dret a la intimitat, i d'acord amb la jurisprudència del Tribunal Suprem i del Tribunal Constitucional, creiem que els instruments es poden seguir usant", ha comentat.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià