Fiscalia ordena investigar els alcaldes que col·laboren amb el referèndum i detindre'ls si no compareixen

El fiscal general del Estado, José Manuel Maza, en rueda de prensa
EUROPA PRESS
Publicado 13/9/2017 17:24:59CET

Els advertix per possibles delictes penats amb fins els 8 anys de presó i inhabilitació

MADRID, 13 Sep. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia General de l'Estat ha demanat als fiscals en cap de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona que òbringuen diligències respecte a una llista d'alcaldes catalans dels quals s'ha tingut coneixement que estarien col·laborant en la preparació del referèndum d'autodeterminació del proper 1 d'octubre.

En el cas que no compareguen quan siguen citats pels fiscals, s'ordena als Mossos que duguen a terme la seua detenció, segons l'ofici dictat pel fiscal general José Manuel Maza, que assenyala que les diligències han de començar pels municipis implicats amb major població.

L'ofici de cinc pàgines signat este dimecres per Maza es referix concretament a la relació de municipis que va aparèixer publicada en el lloc web de l'Associació de Municipis per la Independència i al fet que, paral·lelament, el Govern continue amb els preparatius del "referèndum il·legal".

En este punt cita la carta signada pel president i el vicepresident de la Generalitat, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, "querellats per estos fets en un altre procediment davant el Tribunal de Justícia de Catalunya".

DECLARARAN COM A INVESTIGATS

Maza ordena als fiscals territorials incoar diligències d'investigació en relació amb cadascun dels ajuntaments que apareixen en dita llistada i que se cite l'alcalde per mitjà de la Policia Judicial "perquè en relació amb els presumptes actes de cooperació en l'organització del referèndum il·legal declare en qualitat d'investigat i assistit de lletrat".

En el cas que l'alcalde citat no comparega, l'ordre assenyala que els fiscals hauran de "acordar la seua detenció i presentació en Fiscalia, oficiant els Mossos com a Policia Judicial perquè la porten a efecte en el termini més breu possible".

Per a Maza, la notorietat de la prohibició "dels actes d'organització de l'il·legal referèndum d'autodeterminació" fa que qualsevol conducta de les autoritats, funcionaris públics o de particulars de connivència amb els anteriors dirigida a tal fi siga indiciàriament constitutiva "d'almenys" els delictes de desobediència i prevaricació "quan suposaria l'adopció de resolucions obertament contràries a l'ordenament jurídic", tots dos penats amb multa i inhabilitació especial, i també del de malversació de fons públics.

Este últim, segons advertix Maza en el seu escrit està penat amb fins el 8 anys de presó i inhabilitació absoluta per fins a 20 anys "quan suposaria la disposició de fons públics per a la realització d'activitats delictives".

colaboracio