La Generalitat defensa a Brussel·les l'actuació de FGV, RTVV i les Corts davant de l'accident de metro

Actualizado: miércoles, 25 febrero 2015 18:37

PSPV i EUPV creuen que el Consell tracta de "justificar l'injustificable" i diuen que és "un argumentari" del PP

VALÈNCIA, 25 Feb. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat defensa a l'informe enviat a la Comissió de Peticions del Parlament Europeu, que investiga l'actuació de l'administració autonòmica a l'accident de metro que el 3 de juliol del 2006 va costar la vida a 43 persones i va provocar ferides a altres 47, el paper portat a terme per Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), Radiotelevisió Valenciana (RTVV) i la Comissió d'Investigació de les Corts en relació amb el sinistre.

La Comissió de Peticions tractarà este dijous la denúncia de l'Associació de Víctimes de l'accident de Metro del 3 de juliol del 2006 per l'actuació de la Generalitat. En el document enviat per la Generalitat a Brussel·les, de 52 pàgines, fa una sèrie de consideracions sobre la investigació judicial pel sinistre; la Comissió d'Investigació en les Corts i les accions administratives entre d'altres, a més de defensar el treball informatiu de RTVV.

Així, destaca que hi ha hagut tres processos judicials arxivats que van concloure que la causa de l'accident ha estat l'excessiva velocitat del metro --circulava a 80 quilòmetres per hora en un tram limitat a 40-- i que existia sistemes de seguretat que van operar correctament. En este punt, admet que en 2014 es va reobrir la investigació per a avaluar nous elements i encara està incoada, tot i que afegix que existix un informe recent de data 9 de febrer d'un expert presentat al jutge que conclou que el tren sinistrat no presentava cap problema que haguera pogut reduir la seguretat de la circulació.

En relació amb la Comissió d'Investigació en les Corts, l'informe de la Generalitat indica que va operar que amb acatament estricte a la regulació parlamentària i defensa que la seua "credibilitat" i "objectivitat" es "corrobora" pel fet que les conclusions obtingudes coincidixen amb el treball judicial.

El text defensa el temps dedicat a la Comissió perquè es va voler clarificar els fets al més ràpidament possible i subratlla que es va convocar a estes sessions a 32 testimonis, 12 d'ells proposats pel PP i la resta per l'oposició. Alhora, nega que els tècnics de FGV foren "instruïts" i que haguera "ocultació" de documentació a la cambra autonòmica.

PAGAMENT D'INDEMNITZACIONS

D'igual manera, defense la "diligència" a complir amb la responsabilitat patrimonial de l'administració, de manera que el juliol s'havia pagat 2,9 milions d'euros a les famílies de les víctimes com a avançament i que es van tramitar amb rapidesa 114 expedients. La summa total estipulada en les resolucions és de gairebé nou milions, afegix el Govern valencià.

Segons la Generalitat, hi ha afirmacions que realitza l'associació de víctimes que no són veritat i altres que necessiten ser aclarides. En este punt, defensa que el sistema de seguretat del metro era adequat (de frenat) i nega manipulació o censura en la informació de RTVV, ja que, dels arxius de la cadena actualment tancada, sosté que hi ha 316 documents etiquetatges com 'accident metro', dels quals 306 fan referència al sinistre del 3 de juliol. Alhora, afegix que en els tres primers dies, la cadena va dedicar 30 hores de programació en directe.

"JUSTIFICAR L'INJUSTIFICABLE"

Tant l'eurodiputada socialista valenciana Immaculada Rodríguez-Piñero com la d'EUPV Marina Albiol han criticat en respectius comunicats el document, que en canvi defensa la popular Rosa Estaràs. Així, per a Rodríguez Piñero, amb este informe "la Generalitat Valenciana en lloc de protegir i rescabalar a les víctimes de l'accident del metro intenta justificar l'injustificable" i lamenta que la intenció del Govern valencià "únicament responga a la seua estratègia d'eludir responsabilitats".

En este sentit, ha reiterat el "suport i el compromís" dels socialistes europeus amb l'Associació de Víctimes del metro i en les seues reivindicacions davant de la Comissió de Peticions del Parlament Europeu. Per part seua, Albiol ha considerat que este informe "més que una resposta oficial sembla un argumentari del PP" i ho veu com "una fantasia". Segons la seua opinió, es tracta d'un "intent de rentar l'injustificable actitud del Consell del PP" tot i que afegix que "afortunadament ja ningú es creu les infàmies del Govern de Fabra" en este cas.

D'una altra banda, Rosa Estaràs considera en un comunicat que els documents aportats per la Generalitat "mostren que es va actuar amb total correcció" i assegura que este dijous defensarà a la Comissió de Peticions "que es mantinga oberta la investigació" de la petició de l'associació de víctimes "amb la finalitat que es puguen aportar i contrastar totes les informacions i poder així mostrar a les víctimes, que són la nostra principal preocupació, que totes les actuacions que es van realitzar en este cas, des del punt de vista judicial, polític i administratiu, han estat plenament correctes i legals".

Segons la seua opinió, l'"ampli" expedient informatiu enviat per la Generalitat reflectix que la investigació "s'ha fet amb tot rigor, tant a nivell judicial com a nivell administratiu". "Crec que les dades aportades són molt clares, hem de tenir en compte també que l'assumpte seguix obert a l'àmbit judicial, on s'han de determinar els aspectes que es posen en dubte ara mateix, i esperem que ara a l'àmbit del Parlament Europeu puguem donar també a les víctimes tota la informació perquè sàpiguen que les coses s'han fet bé", ha manifestat l'eurodiputada.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià